نشست هم اندیشی شورای آینده نگری فرهنگستان علوم در تاریخ 7 شهریور ماه سال جاری با موضوع (بحث و تبادل نظر در زمینه آینده علم و فناوری در ایران) با حضور تعدادی از اساتید، دانشجویان و کارآفرینان در دانشگاه های داخل و خارج از کشور به صورت مجازی به ریاست جناب آقای دکتر مضطرزاده برگزار شد.

در این جلسه اهم مباحث آینده نگری علم و فناوری در ایران مورد بررسی قرار گرفت و در خصوص وضعیت فعلی علم در ایران و تبیین نقشه راه برای تعیین وضعیت علم در آینده ایران بحث و تبادل نظر شد.

در این جلسه شرکت کنندگان پس از بیان دیدگاه ها و نظرات خود به عنوان عضوی از جامعه علمی کشور ایده هایی جهت ترسیم نقشه راه جهت حرکت در راستای بهبود وضعیت علم و فناوری در ایران را بیان نمودند. با توجه به اینکه علم و فناوری و چگونگی وضعیت آن و نیز تغییرات راستای حرکت آن در آینده به عوامل مختلفی بستگی دارد به نظر می رسد استفاده از نظرات افراد با جایگاه های شغلی مختلف و رشته های گوناگون دانشگاهی بتواند بهترین تاثیر را در اجماع نظرات داشته باشد و روشن ترین مسیر ممکن را ترسیم کند و بدین صورت می توان اطمینان بیشتری از صحت اجرای تصمیمات اتخاذ شده در این زمینه داشت.

از جمله مهم ترین مباحث مطرح شده در جلسه به موضوعات زیر می توان اشاره کرد:

1- یکی از مهم ترین معضلات حال حاضر نبود سهمی برای علم و فناوری از تولید ناخالص ملی است و نیز علم و فناوری هم نقشی در تولید ناخالص ملی ندارد.

2- حرکت از وضعیت فعلی علم و فناوری در ایران به سمت آینده نیازمند یک دوره گذار است که در این دوره گذار باید یکسری سولات پاسخ داده شود از جمله اینکه در طی این مدت چه تغییری ایجاد خواد شد چه هنگام این تغییر رخ میدهد و چگونه در عمل ظاهر میشود. پاسخ به این سولات میتواند در رسیدن به آینده مطلوب علم و ناوری به ما کمک کند.

3- در حال حاضر با توجه به رشد سریع و غیر قابل پیش بینی تغییرات دنیا خصوصا با بروز پاندمی کرونا در جهان تشخیص چگونگی وضعیت طلانی مدت آینده چندان ممکن نیست پس باید در تبین آینده علم و فناوری شرایطی را به صورت فرض قرار دهیم که ممکن است رخ دهد و در زمان گذار تا رسیدن به آن متغییرهای جدیدی را همواره به آن افزود.

4- رسیدن به آینده مطلوب علم و فناوری در گرو داشتن ارتباطات قوی بین المللی خواهد بود و ایزوله بودن به هر صورت میتواند به عنوان مانعی برای رشد علم و فناوری در ایران باشد.

نظرات و دیدگاه های افراد حاضر در جلسه به صورت مکتوب در آرشیو دبیرخانه شورای آینده نگری فرهنگستان علوم قرار گرفت و از آن ها در تهیه گزارش ها و نهایتا بیانیه شورا استفاده خواهد شد. با توجه به نتایج مثبت حاصل از برقراری و تشکیل چنین جلساتی به منظور بحث و تبادل نظر، قرار شد این جلسات به صورت دوره ای و مدون تشکیل شود و نتایج آن در سایت فرهنگستان درج خواهد شد.

IMAGE گفتگوی ایسنا با دکتر محمد صال مصلحیان
اعتلای علوم پایه، گامی اساسی در مسیر توسعه