اهمیت توجه بیشتر به سلامت و کیفیت غذا و تغذیه مناسب
دکتر محمد شاهدی[1]
سومین همایش ملی علوم و صنایع غذایی کشور در دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد. این همایش با هدف ارائه نتایج تحقیقات پژوهشگران اعم از استادان، کارشناسان فنی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی، ارائه راهکارهای ارتقای سلامت و کیفیت مواد غذایی و تبادل نظر و ارتباط بیشتر بین دانشگاهیان و واحدهای صنعتی تشکیل شد. ایجاد انسجام بیشتر بین متخصصان علوم و صنایع غذایی یکی دیگر از اهداف همایش بود. آقای دکتر محمد شاهدی معاون پژوهشی علوم محض و کاربردی فرهنگستان علوم دبیر همایش مزبور بود که خلاصه ای از سخنان ایشان در جلسه افتتاحیه به شرح ذیل آمده است:
«خداوند بر توجه انسان به غذایی که می خورد تأکید دارد. این توجه و دقت به غذایی که میخوریم از جنبههای مختلف است. غذا از نظر شرعی حلال باشد، یعنی از راه غیر مشروع به دست نیامده باشد، غذا از نوع حلال باشد یعنی از غذاهای ممنوعه که در قرآن بر آنها تأکید شده است نباشد. مثلاً گوشت سگ و خوک نباشد و یا مثل مشروبات اکلی برای بدن ضرر نداشته باشد. غذا نجس نباشد یا به عبارت دیگر به ناپاکیها که موجب از دست رفتن سلامت انسان میشود آلوده نباشد و البته در اسلام یک اصل کلی وجود دارد که بسیار روشنگر برای انسانهاست و آن اینکه باید از آنچه خوردن آن ضرر دارد و یا ضرر آن بیش از نفع آن است اجتناب کرد. یعنی باید به غذای خود توجه کنیم که از نوعی باشد که سلامت ما را به خطر نیندازد. چون سلامت یکی از نعمتهای بزرگ الهی است که اگر از دست برود زندگی انسان فلج شده و موجب درد و رنج و گرفتاریهای فردی، اجتماعی، اقتصادی و غیره میشود. پس به غذا نظر کنید که حلال باشد، پاک باشد، آلوده به ترکیبات مضر برای بدن نباشد، از نظر کیفیت و مقدار برای بدن مفید باشد و ... دقت در این موضوع مهم موجب حفظ سلامت انسان میشود که حفظ سلامت جسم از اوجب واجبات است و البته ضربالمثلی است معروف که "فکر سالم در بدن سالم است". خداوند به این نکته تاکید دارد که "انسان سالم باید سالم بماند" و نه آنکه با عدم رعایت سلامت غذا و تغذیه صحیح، افراد گرفتار درد و حرمان شوند و بعد با گرفتاری زیاد و هزینههای گزاف و به هدر رفتن سرمایههای انسانی و مادی برای برگرداندن سلامت تلاش کنند. از همینجا مشخص میشود که در طرح "تحول سلامت" حفظ سلامت جامعه در اولویت نسبت به درمان است. در سیاستهای تأمین سلامت، ابلاغشده از سوی مقام معظم رهبری، پیشگیری مقدم بر درمان اعلام شده است و این نکته مهمی است. اما در طرح تحول سلامت برای دارو و درمان سرمایهگذاری خوبی شده و برنامهریزی خوبی صورت گرفته که از این بابت باید تشکر کرد. ولی برای سالمماندن انسانها سرمایهگذاری کافی نشده و برنامهریزی مناسب صورت نگرفته است. عواملی که سلامت انسانها را حفظ میکند عبارتند از: "هوای پاک، آب سالم، غذای سالم، تغذیه صحیح، محیطزیست سالم، شرایط روحی روانی مطلوب، رعایت بهداشت فردی و اجتماعی و پيشگيري نسبت به حوادث". امروز شهرنشینی و آلودگیهای هوا و خشکی و آلودگیهای زیستمحیطی موجب شده است که هوای پاک وارد ششها نشود. آلودگیهای زیاد هوا اثرات نامطلوب بر سلامت سیستم تنفسی و بدن انسان دارند. متأسفانه برخی از افراد با استفاده از دخانیات مثل سیگار و بدتر از آن قلیان ترکیبات نامطلوب زیادی را وارد ششها و خون خود میکنند و سلامت خود را بیشتر به خطر میاندازند. امروز آبهای آلوده رو به افزایش است و با خشکسالی و کمبود آب استفاده از آبهای آلوده زیادتر شده و در آینده بیشتر خواهد شد. استفاده از آبهای آلوده در شهرها، در صنایع غذایی، به عنوان آب کشاورزی و حتی شستشوی محصولات غذایی میتواند اثرات بسیار بد بر سلامت مصرفکنندگان داشته باشد. استفاده از پسابها برای تولید سبزیجات و محصولات غذایی خطر بسیار بزرگی برای جامعه است. استفاده از کودهای شیمیایی بیش ازحد برای فراوردههایی چون میوه و سبزی موجب تجمع نیترات در آنها و سرطانزایی آنها میشود.
کودها و خاکهای آلوده موجب انتقال بیماریها به انسان میگردد. یکی از بیماریها که از این طریق انسانها را مبتلا میکند عامل بیماری سالمونلا است. وجود باقیمانده سموم دفع آفات، قارچکش و علفکش در محصولات غذایی کشاورزی موجب اثر نامطلوب بر سلامت جامعه میشود. وجود فلزات سنگین در محصولات غذایی کشاورزی اثر سرطانزایی و بیماریهای مزمن دیگر دارد. وجود مایکوتوکسینها همچون افلاتوکسین و اکراتوکسین در محصولات غذایی مثل پسته، کنجد، ذرت و حتی گندم ایجاد سرطان میکند.ب اقیمانده آنتیبیوتیکها، داروها و هورمونها درمحصولات دامی کشاورزی اثر نامطلوب بر سلامت مصرفکننده دارد. استفاده از سموم در نگهداری مواد غذایی مانند فستوگسین برای نگهداری گندم در انبارها و سیلوها نیز مورد سؤال است و امروز سعی در استفاده از گازهای سالم مثل دیاکسیدکربن دارند. استفاده از نگهدارندههای مجاز و غیر مجاز برای نگهداری مواد غذایی فرآوریشده بسیار معمول است و مخصوصاً استفاده از نگهدارندههای غیر مجاز و یا مجاز بیش از دوز تأیید شده، اثر بسیار نامطلوب بر سلامت جامعه دارد.
استفاده از غذای ناسالم برای افراد و جامعه مشکل ایجاد میکند، آمار زیر که توسط معاون بهداشت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ارائه شده گویای مشکلاتی است که در جامعه رو به افزایش است: 7 میلیون نفر دیابت دارند،10 میلیون نفر فشار خون دارند، 83 هزار مرگ در سال به علت فشار خون وجود دارد، 23 درصد جامعه مشکل افسردگی دارند، سالانه بیش از 90 هزار مورد جدید ابتلا به سرطان در کشور شناسایی میشود و 30 هزار مبتلا به سرطان نیز فوت میکنند. در حال حاضر 300 هزار مبتلا به سرطان در کشور وجود دارد که تمام این افراد نیازمند مراقبت، درمان، نگهداری و تسکین درد هستند، مواد غذایی ناسالم از عوامل زمینهساز سرطان است، به طوری که در صورت آلوده بودن مواد غذایی، و عدم دقت كافي در توليد نگهداري و فرآوري، خطر سرطانزا بودن آنها وجود دارد. ثابت شده که مواد غذایی حاوی نیترات، سرطانزا هستند. این در حالی است که نیترات بیش از حد مجاز در برخي از صیفیجات و سبزیجات تولیدی وجود دارد. در برخی از محصولات فرآوریشده نیز از نیترات به عنوان نگهدارنده استفاده میشود. همچنین فلزات سنگین مانند آرسنیک، سرب، جيوه، نيكل، كروم، کادمیوم و ... اثرات سرطانزایی دارند یا باعث بیماریهای دیگر میشوند. کنترل کافی روی مقدار این فلزات سنگین در محصولات وجود ندارد. همچنین کنترل کافی روی وجود افلاتوکسین و مایکوتوکسینهای دیگر در محصولات کشاورزی وجود ندارد. مثلاً باید توصیه کرد پستههای تازه که به صورت فلهای توزیع میشود و فرآوری کنترلشدهای بعد از برداشت ندارند مصرف نشود چون احتمال وجود آفلاتوکسین در آنها زیاد است. دکتر اسماعیل اکبری رئیس انجمن سرطان کشور، سرطان معده را شایعترین سرطان در مردان ایرانی و کشندهترین در مردان و زنان کشور عنوان کرده و گفته:50 سال پیش سرطان معده جزو 10 سرطان اول در کشورهای غربی به شمار میرفت ولی با افزایش مراقبتهای بهداشتی در آن کشورها سرطان معده از فهرست سرطانهای مطرح خارج شده است. ولی در ایران رو به افزایش است. از همه مسئولان که در ارتباط با تولید و نظارت بر سلامت غذا مسئولیت پذیرفتهاند انتظار داریم که به امر سلامت غذا توجه بیشتری داشته باشند. از دانشگاهیان و کارشناسان متخصص در علوم و صنایع غذایی انتظار داریم که در جهت سلامت غذا بیشتر تحقیق و بررسی کرده و روشنگری بیشتری در مشکلات داشته و راهکارهای لازم برای سالمسازی بیشتر غذا ارائه دهند. از صاحبان صنایع انتظار داریم سلامت غذا را به عنوان اصلیترین عامل کیفی و تبلیغاتی خود بدانند. از دستگاههای نظارتی انتظار داریم که صنایع کیفی و سالم را به مردم بشناسانند و صنایع متخلف را بیشتر کنترل کنند. از مسئولان درجه اول دولت انتظار داریم که به این نکته بیشتر توجه کنند که اگر هوا، آب، غذا و محیطزیست سالم شود نیاز به مصرف سرمایه و بودجه زیاد در تولید و واردات دارو و تدمین امکانات بیشتر و گرانقیمت برای درمان نخواهد بود. از وزارت کشاورزی انتظار داریم که سلامت محصول تولیدی را مهمترین هدف تولید در نظر بگیرند و برای آن برنامهریزی کنند. از انجمنهای تخصصی و انجمنهای مردمنهاد انتظار داریم جدیتر کار کنند و برای آگاهی بیشتر مسئولان و مردم تلاش بیشتری کنند و راههای انتخاب مواد غذایی سالم از ناسالم را به مردم بشناسانند. از واردکنندگان محصولات غذایی و مسئولان نظارت بر سلامت مواد غذایی وارداتی انتظار داریم که هیچ نوع عذر و بهانهای را نپذیرند و فقط بر اساس سلامت جامعه برای مجوز واردات محصولات غذایی تصمیم بگیرند و از مصرفکنندگان انتظار داریم در انتخاب مواد غذایی به دنبال محصولات سالمتر وکیفیتر باشند تا انشاءالله بیماریهای خانمانسوز همچون سرطانهای مختلف در کشور رو به کاهش گزارد و هدف اصلی که سالمماندن انسانهاست تأمین شود.
[1] - معاون پژوهشی علوم محض و کاربردی فرهنگستان علوم، استاد علوم و صنایع غذایی دانشگاه صنعتی اصفهان و دبیر همایش