صفحه سوم روزنامه اطلاعات روز چهارشنبه 24 خردادماه 1396
به مناسبت ایام شهادت مولای متقیان حضرت امام علی(ع) و فرا رسیدن لیالی قدر، مراسمی در فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. در این مراسم که دبیر و جمعی از مسئولان، اعضا، مدیران و کارمندان فرهنگستان حضور داشتند، آیت الله دکتر سیدمصطفی محقق داماد عضو پیوسته و رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم سخنانی با عنوان «اخلاق انسانی در
نهج البلاغه» ایراد نمود.
استاد محقق داماد در ابتدای سخنان خود ایام شهادت مولای متقیان حضرت امیرالمؤمنین امام علی(ع) را تسلیت گفت و از خداوند طلب کرد که همگان را از شیعیان آن حضرت قرار دهد.
رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم با طرح این سؤال که آیا علم به معنایی که ما امروز از آن مراد می کنیم، برای تربیت بشر کافی است؟ به گرفتاری هایی
که علم و تکنولوژی، به دلیل نبود اخلاق انسانی، برای جوامع پدید آورده است، اشاره کرد و ادامه داد که خداوند در قرآن مجید، تزکیه و تعلیم را با هم آورده و فرموده که پیامبر بزرگ اسلام(ص) برای این دو منظور آمده است. آیتالله محقق داماد افزود که اخلاق قبل از علم است. ایشان در ادامه با تأکید بر اینکه اخلاق عقلانی هم قبل از دین قرار دارد، اظهار داشت که قبل از ورود به دین باید صاحب اخلاق انسانی شد تا دین باعث آرامش و سعادت دنیا و آخرت گردد.
استاد فلسفه و حقوق اسلامی دانشگاه شهیدبهشتی با اشاره به دو آیه از کلام الله مجید: “ذلک الکتاب لا ریب فیه هدی للمتقین” و “و َنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَ رَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِینَ وَ لَا یَزِیدُ الظَّالِمِینَ إِلَّا خَسَارًا” تصریح کرد: قرآن برای متقین و کسانی که دارای اخلاق انسانی اند، نور هدایت و سعادت است و همین قرآن، برای ظالمان یعنی آنها که قلبشان و درونشان تاریک است، اثر بد و معکوس دارد. استاد محقق داماد جنایات جاهلان کژاندیش و به ظاهر متدین از صدر اسلام تاکنون نظیر جنایت ابن ملجم ملعون، جنایات حجاج یوسف، و جنایات اکنون ابوبکر بغدادی در منطقه را به نام دین و قرآن، ناشی از درون تاریک و جهل آنان دانست و در ادامه به فرموده مولای متقیان امام علی(ع) اشاره کرد که “هیچ دردی بی درمان تر از نادانی نیست”.
آیت الله دکتر سیدمصطفی محقق داماد عضو پیوسته فرهنگستان علوم در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه همیشه در میان خانواده های اصیل ایرانی در کنار قرآن کریم، نهج البلاغه هم خوانده می شده است، اظهار داشت که نهج البلاغه سرمایه ای برای دانش دینی ماست و این کتاب مستطاب شامل سه بخش است. بخش اول شامل سخنرانی های حضرت مولا(ع) است، بخش دوم که همه سیاست و حکمت است به نامه های امیر مؤمنان اختصاص دارد و بخش سوم که سراسر حکمت است مشتمل بر کلمات قصار است.
رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم در ادامه با بیان اینکه از نظر قرآن کریم مردم دو دسته اند: یکی برادران دینی و دیگری برادران انسانی، به نامه حضرت علی(ع) به مالک اشتر و به فرازهای مختلفی از نهج البلاغه و درس های اخلاقی امیر مؤمنان اشاره کرد و گفت: امام علی(ع) امام مهربانیهاست. ایشان ادامه داد: حضرت مولا علی علیه السلام در جای جای نهج البلاغه می فرمایند که آنقدر مؤمن و کافر نکنید. انسان ها با هم برادرند و هیچ کسی بر کسی برتری ندارد جز به اخلاق و تقوا.
دکتر محقق داماد در پایان سخنانش با تأکید بر اینکه سراسر زندگی مبارک امیر مؤمنان همواره بر این اصل، یعنی مهربانی و کرامت و اخلاق انسانی گذشته است، گفت: ماه مبارک رمضان و شب قدر است. تربیت ما باید تربیت ایمانی و تربیت انسانی باشد. به کرامت انسانی توجه داشته باشیم و با هم نگاه برادرانه داشته باشیم. ما که خودمان را پیرو امام علی(ع) می دانیم باید همواره سعی کنیم حتی المقدور اخلاقیات ایشان را تمرین کنیم.
http://www.ettelaat.com/etiran/?p=288623