• نوروز ۱۴۰۲ مبارک
  • حلول ماه مبارک رمضان را تبریک عرض می کنیم

روزنامه اطلاعات (سه شنبه 8 تیر 1395)

آيت‌‌الله دكتر محقق داماد: معتقدان نادان امام علي(ع) را به شهادت رساندند

ظهر روز يکشنبه ششم تيرماه برابر با بيستم ماه رمضان، بنا به تقاضاي اعضا و کارمندان فرهنگستان علوم به مناسبت ايام شهادت اميرالمؤمنين حضرت امام علي(ع) و شب هاي قدر، آيت الله دکتر سيدمصطفي محقق داماد عضو پيوسته و رئيس گروه مطالعات اسلامي فرهنگستان علوم در نمازخانه فرهنگستان سخناني ايراد کرد. در اين مجلس که جمعي از مسئولان و اعضاي فرهنگستان، مديران و کارمندان فرهنگستان علوم حضور داشتند نماز جماعت ظهر و عصر به امامت آيت الله محقق داماد اقامه شد.

دکتر محقق داماد در سخنانش به موضوع «موعظه» پرداخت و با اشاره به اينکه ابن سينا در «اشارات» موعظه را از لوازم تربيت مي شمارد، اظهار داشت که انبياء هم خود درخواست موعظه داشته اند و ادامه داد که انسان به موعظه انبيا و حکما و فلاسفه احتياج دارد. دکتر محقق داماد بهترين شاهد براي موعظه حکماي بزرگ را «رساله تفاحيه» سقراط دانست که بعضي آن را به ارسطو هم نسبت مي دهند. وي بيان کرد که سقراط در هنگام مرگ در حالي که سيب بو مي کرده، به اطرافيانش موعظه مي کرده است و ملاصدرا به برخي از آنها در کتاب هايش اشاره کرده است.

رئيس گروه علوم اسلامي فرهنگستان علوم در ادامه به وصاياي ائمه اطهار در هنگام مرگ اشاره و تصريح کرد اين وصايا موعظه هايي است براي امت اسلامي و هنگامه اي است که يک دنيا درس براي تربيت بشر دارد. ايشان به عنوان مثال به آخرين سخنان پيامبر در بستر مرگ اشاره کرد و افزود : رسول اکرم(ص) چنين موعظه مي کنند که آنچه امت اسلامي بايد از آن بترسد فقر نيست، بلکه سوء تدبير است و اگر امتي تدبير و آينده نگري داشته باشد و سوء تدبير و سوء مديريت نداشته باشد اين امت فقير نخواهد شد.

آيت الله محقق داماد در ادامه به وصيت و موعظه حضرت امام علي(ع) اشاره کرد و اظهار داشت :وصيت اميرالمؤمنين يکي به فرزندان بوده است و ديگري به همه انسان ها. ايشان بيان کرد که وصاياي امام به فرزندان نيز دو دسته بوده است که يکي همه فرزندان مخاطب بوده اند و ديگري امام حسن مجتبي(ع) و امام حسين(ع).

آيت الله محقق داماد در ادامه اظهار داشت که ضرورت دارد جامعه اسلامي به وصايا و مواعظ حضرت اميرالمومنين که در نهج البلاغه آمده است توجه و به آن فکر کند تا اين موعظه ها چراغي براي آنها باشد که اهل تفکر هستند. ايشان با اشاره به شهادت حضرت علي(ع) توسط ابن ملجم ملعون، اظهار داشت که دين را بايد فهميد و نبايد دچار کژ انديشي ديني بود چرا که جاهلان ديني مثل ابن ملجم، جزو بدبخت ترين افراد هستند.

وي اشاره کرد که ايمان، مبتني بر معرفت است و با عقيده فرق دارد و حضرت علي (ع) را هيچ چيز جز عقيده ناشي از کژانديشي ديني نمي تواند بکشد و امام علي توسط نيروي معتقد نادان به شهادت رسيد. دکتر محقق داماد در پايان سخنان خود ضمن اشاره بر منش و مداراي امام علي(ع) براي جزاي ابن ملجم، اشاره نمود که اين مدارا هم براي امت اسلامي پر از درس و اندرز است. در ادامه نماز جماعت ظهر و عصر به امامت آيت الله محقق داماد اقامه شد.

***

روابط عمومی فرهنگستان علوم

 

IMAGE گفتگوی ایسنا با دکتر محمد صال مصلحیان
اعتلای علوم پایه، گامی اساسی در مسیر توسعه
IMAGE گفتگوی ایسنا با دکتر مهدی گلشنی
در دنیای علم ما مشق نویس هستیم
IMAGE گفتگوی ایکنا با رضا داوری اردکانی
درد فلسفه مقدم بر علم فلسفه است
IMAGE گفتگوی فرهنگ امروز با دکتر رضا داوری اردکانی
درباره سایه، شعر و سیاست
IMAGE گفتگوی ایسنا با دکتر محمدرضا اسلامی
جهان اول کشوری است که در برابر همه سختی‌ها ایستاده است