دکتر فتح اله مضطرزاده عضو پیوسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران و استاد دانشکده مهندسی پزشکی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در جلسه شاخه شیمی فرهنگستان علوم سخنانی درباره «علم کیمیا» ایراد کرد.
به گزارش سایت رسمی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، دکتر مضطرزاده در این جلسه گفت: «کیمیا» به عنوان قدیمیترین سنت علمی شناخته شده در تاریخ بشر ، علمی با مبدأ «ماقبل تاریخ» محسوب میشود. به مجموعه مراحلی که برای تبدیل فلزات کم ارزش به نقره و طلا طی میشود «کار بزرگ»میگویند، و منظور آن دسته از اقداماتی است که منجر به دستیابی به «اکسیر» میشود، که این خود آخرین مرحله برای تبدیل فلزات به طلاست.
به گفته برخی دانشمندان، طی کردن مراحل رسیدن به اکسیر، منجر به یک حالت عرفانی- روحی برتر میشود. در اینجا لازم میدانم فقط به اشاراتی چند به علم کیمیا بسنده کنم، تا انشاءالله دانشمندان و دانشجویان بتوانند درباره ابعاد مختلف این علم و موضوعهای مربوط به آن، تحقیقات درخوری انجام دهند و آنها را به مخاطبان خود معرفی کنند. وی افزود: علم کیمیا چند محور دارد که عبارتند از:
* تاریخ و سیر تحول کیمیا، و منشاء علم کیمیا و تعریف و طبقهبندی آن
* اهداف و رسالت علم کیمیا از ابتدا تاکنون
* متدولوژی و ابزارهای مورد استفاده در علم کیمیا
* مراحل مختلف انجام فعالیتهای کیمیائی “کار بزرگ”
(Opus Magnum)
* مراحل عرفانی – روحی و روانی در فعالیتهای کیمیائی
* پایهگذاران، دانشمندان بنام علم کیمیا و گستره جغرافیائی علم کیمیا
* آثار و اسناد علم کیمیا در ادوار گذشته تا کنون
* وضعیت علم کیمیا در جهان امروز و اهمیت آن برای آینده
* جایگاه ایران و ایرانیان در فعالیتها و موضوعهای فوق
مضطرزاده در پایان اضافه کرد: با توجه به اینکه سهم کشور عزیز ما ایران در فعالیتهای مربوط به علم کیمیا چندان چشمگیر و قابل توجه نیست، امیدوارم که پژوهشگران و دانشجویان کشور ما با عنایت به موارد فوق فعالیتهای بیشتری در موضوع علم «کیمیا» انجام دهند.
روزنامه اطلاعات: دوشنبه 23 دی 1398