معرفی دو کتاب «کاردیولوژی اسب» و «اطلس آندوسکوپی اسب»
مترجمان: دکتر محمدرضا مخبر دزفولی، دکتر سیروس صادقیان چالشتری و دکتر حمید توانایی منش
انتشارات دانشگاه تهران: 1396
در بين دامهاي اهلي، اسب حيواني ورزشي است و در صورتي که به هر دليلي کارآیی ورزشي اسب کاهش يابد، استفاده از آن مقرونبهصرفه نخواهد بود. عوامل مختلفي میتوانند موجب کاهش کارآیی ورزشي اسب شوند که مهمترين آنها بیماریهای دستگاههاي قلب و عروق و تنفس است. دستگاه قلب و عروق و تنفس، وظيفة رساندن مواد غذايي و اکسيژن به کلية اعضای بدن را بر عهده دارند؛ اين وظيفه، در زمان تمرين بدني تشدید خواهد شد. بنابراين عوارض این دو دستگاه بهطور مستقيم کارآیی ورزشي اسب را تحت تأثیر قرار میدهند. معاینة بالینی اسب با علائم درگیری دستگاه قلبی- عروقی یا تنفس بسیار حائز اهمیت بوده و شامل تاریخچهنگاری، معاینة بالینی قلب و عروق و تنفس و در صورت لزوم آزمایشهای تکمیلی است که در رسیدن به تشخیص، کارکرد اساسی دارد. ازآنجا که صنعت اسبداري در ايران در حال توسعه و پيشرفت است و دستگاههای قلبی-عروقی و تنفس و بیماریهای آن در اسب از اهميت خاصي برخوردار است، باید سعی شود دانشجویان و دامپزشکان فعال در زمینة طب بالینی اسب، اطلاعات کافی دربارة معاینة قلب و عروق و تنفس اسب داشته باشند تا بتوانند تشخیص بیماری، روشهای پیشگیری، کنترل و درمان را برمبنای علمی انجام دهند.
بنابراین چون دو کتاب «کاردیولوژی اسب» و «اطلس آندوسکوپی اسب»، تمرکز ویژهای بر نقش کلینیسین در تشخیص بیماریهای قلبی و ریوی در اسب دارند و همچنین جهت استفاده آموزشی و پژوهشی دانشجویان رشته دامپزشکی و کلینیسینهای شاغل در درمان بیماریهای اسب، آقای دکتر محمدرضا مخبردزفولی عضو پیوسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران و استاد گروه بیماری های داخلی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران با همکاری آقایان دکتر سیروس صادقیان چالشتری و دکتر حمید توانایی منش استادیاران گروه بیماری های داخلی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، این دو کتاب را ترجمه کرده اند که توسط انتشارات دانشگاه تهران در 331 صفحه (کتاب کاردیولوژی اسب) و 217 صفحه (کتاب اطلس اندوسکوپی اسب) چاپ و منتشر شده اند، که در ادامه توضیح مختصری درباره این دو کتاب ارائه می شود.
کتاب کاردیولوژی اسب توسط سِلیا ام. مار (استاد دانشگاه گلاسکو و متخصص بیماری های داخلی اسب) و مارک بوون (استاد دانشگاه ناتینگهام، متخصص بیماری های داخلی اسب و رئیس منتخب انجمن دامپزشکی اسب بریتانیا) تألیف شده است. این کتاب 21 فصل دارد و شامل سه بخش اصلی است: الف) فیزیولوژی، پاتوفیزیولوژی و فارماکولوژی، ب) روشهای تشخیصی، و ج) مشکلات بالینی. فصول اول و دوم به آناتومی و فیزیولوژی قلب، فصول چهارم و پنجم به آسیبشناسی و پاتوفیزیولوژی نارسایی قلب، فصول سوم، هشتم، نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم به چگونگی استفاده از تستهای تشخیصی مثل گوشکردن قلب، اکوکاردیوگرافی، الکتروکاردیوگرافی، تست ورزش و تستهای بیوشیمیایی، فصول ششم، سیزدهم و چهاردهم به الکتروفیزولوژی و دیسریتمیهای قلبی و نحوة برخورد با آنها، فصول پانزدهم و شانزدهم به سوفلهای قلبی ایجادشده در اثر بیماریهای مادرزادی و اکتسابی قلب و عروق، فصول هفتم، هفدهم، هجدهم و نوزدهم به بیماریهای پردههای قلب، نارسایی و سنکوپ قلبی و درمان دارویی بیماریهای قلب و عروق، فصل بیستم به فوریتهای قلبی-عروقی مرتبط با بیهوشی و فصل بیستویکم به عوارض قلبی-عروقی در بیماران بخش مراقبتهای ویژه پرداخته است.
کتاب اطلس آندوسکوپی اسب توسط ناتان اسلوویس (فارغ التحصیل دکتری تخصصی بیماری های داخلی دامپزشکی از دانشگاه دیویس و کلینیسین بیماری های داخلی اسب) تألیف شده است. این کتاب نیز 14 فصل دارد که فصل اول این کتاب به ابزار و اصول کار آندوسکوپی، فصل دوم به مستندسازی اطلاعات آندوسکوپی، فصل سوم به رینوسکوپی و سینوسکوپی، فصول چهارم و سیزدهم به فارینگوسکوپی و لارینگوسکوپی در حالت استراحت و بر روی تردمیل، فصل پنجم به آندوسکوپی جیوب حلقی، فصل ششم به تراکئوبرونکوسکوپی، فصل هفتم به ازوفاگوسکوپی، فصل هشتم به گاستروسکوپی و دئودنوسکوپی، فصل نهم به سیستوسکوپی، فصول دهم و یازدهم به آندوسکوپی دستگاه تناسلی، فصل دوازدهم به پروکتوسکوپی، و فصل چهاردهم به رهیافت های متفرقه آندوسکوپی پرداخته است.
***
روابط عمومی فرهنگستان علوم