به همت گروه علوم دامپزشکی فرهنگستان علوم سمینار «راهکارهای برون رفت از مشکلات فعلی مجموعه دامپزشکی کشور» روز سه شنبه 18 تیر 1398 در تالار اجتماعات فرهنگستان علوم برگزار شد. در این مراسم که رئیس، اعضای پیوسته، وابسته و همکاران مدعو گروه علوم دامپزشکی فرهنگستان علوم، استادان دانشگاه و مسئولان حوزه های مختلف دامپزشکی کشور حضور داشتند. ابتدا آقای دکتر محمدقلی نادعلیان رئیس گروه علوم دامپزشکی فرهنگستان علوم ضمن خوشامدگویی و اشاره به برنامه های گروه علوم دامپزشکی و توجه گروه به مسائل روز اظهار داشت که حاضران در سمینار امروز بیشتر از مسئولان هستند و سعی میکنیم در این سمینار با بحث و تبادل نظر راهکارهایی برای برون رفت از مشکلات دامپزشکی پیشنهاد کنیم.
آقای دکتر عباسعلی مطلبی مغانجوقی عضو وابسته گروه علوم دامپزشکی فرهنگستان علوم سخنانی در فتح باب بحث ایراد کرد. به نظر ایشان در مجموعه دامپزشکی کشور موفقیت هایی داشتهایم ولی بیشتر بحثمان درون سازمانی است و دوستان حاضر در جلسه برای برون رفت از این مشکلات راهکارهایی را ارائه خواهند کرد. آقای دکتر مطلبی بیان کرد که در گروه دامپزشکی فرهنگستان علوم کارگروهی را متشکل از مسئولان دامپزشکی کشور تشکیل دادیم و موضوعات سخنرانی ها را با توجه به شرایط تحریم و با نگاه به اقتصاد مقاومتی تعیین کردیم. به نظر سخنران، بروز و شیوع بیماری های مهلک، مشکلات حیات وحش و سیستم کنترل بیماری ها، مشکلات بخش های کوچک در حوزه دام های خانگی و نبود و کمبود سیستم های بیمه و خدماتی در حوزه دامپزشکی از جمله چالش های دامپزشکی کشور است.
آقای دکتر علیرضا رفیعیپور رئیس سازمان دامپزشکی کشور سخنرانی خود را تحت عنوان «سیاست های حاکمیتی، برنامه ها راهبردها و راهکارهای برون رفت از مشکلات پیش روی سازمان دامپزشکی کشور» ایراد کرد. به نظر ایشان با وجود اینکه 100 سال از تشکیلات دامپزشکی کشور و 50 سال از تصویب قانون مترقی دامپزشکی کشور میگذرد اما در ساختار مشکل داریم و مهم ترین مشکل ما اعتبار است و این اعتبار با مشکلات دامپزشکی روستایی کشور همخوانی ندارد. آقای دکتر رفیعیپور افزود: با وجود همه مشکلات، دامپزشکی کشور با موفقیت هایی که داشته همواره در اوج بوده و خواهد بود و در تولید علم و دانش جایگاه مناسبی را در حوزه منطقه ای داشته ایم. به نظر سخنران در حوزه تولید فرآورده های خام دامی از جمله تخم مرغ، شیر، آبزیان و خوراک دام و طیور صادرات داریم و هر سال در زمینة کنترل بیماری های دامی و پرندگان از سال قبل بهتر بوده ایم. ایشان در پایان تاکید کرد که باید دامپزشکان دستگاه های مختلف را شناسایی و از آنها در حوزه های مختلف استفاده کنیم. آقای دکتر محمدرضا صفری رئیس سازمان نظام دامپزشکی ج.ا.ا. سخنان خود را تحت عنوان «برنامه ها، راهبردهای سازمان نظام دامپزشکی در ساماندهی فارغ التحصیلان، اشتغال، اجرای قوانین و مقررات مربوط، آموزش ضمن خدمت دامپزشکان، بیان کرد. ایشان ابتدا آماری از رده های مختلف دامپزشکی در کشور ارائه کرد. به نظر آقای دکتر صفری اگر ما تاریخچه دامپزشکی خود را ندانیم با مشکلاتمان آشنا نمی شویم. ایشان اظهار کرد بسیاری از دامپزشکان بیکار هستند و آنهایی که شاغل هستند درآمد بسیار کمی دارند. سخنران وظیفه سازمان نظام دامپزشکی را دفاع از حقوق صنفی همکاران که خدماتی را ارائه می دهند و یا دفاع از کسانی که از ما خدماتی را می گیرند، نام برد. به نظر ایشان، ما در این زمینه یعنی در تنظیم روابط حرفهای خود موفق عمل نکردیم. آقای دکتر صفری وظایف سازمان نظام دامپزشکی را نام برد از جمله تنظیم استانداردهای حرفهای دامپزشکی، اجرای قوانین مربوط به صدور پروانه به سازمان های مرتبط و رسیدگی به امر آموزش از جمله برگزاری نشست های علمی، غیر حضوری و برگزاری نشست های علمی مجازی ایشان در پایان تاکید کرد که باید یک شورای هماهنگی دامپزشکی داشته باشیم.
آقای دکتر سید مجید خرازیان مقدم مدیرکل دفتر حیات وحش و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست ایران تحت عنوان «کیفیت و چگونگی مراقبت از بیماری های حیات وحش» سخنرانی کرد. به نظر سخنران ما نوزدهمین کشور از نظر تنوع زیستی حیات وحش هستیم و عامل تهدید مهم مسأله بیماری ها است که می تواند یک گونه را از بین ببرد. به نظر آقای دکتر خرازیان مقدم، در حیات وحش، پیشگیری از بیماری، نقش دامپزشکی در حیات وحش و مسأله واکسیناسیون بسیار با اهمیت است. به عقیده ایشان، مهمترین مشکل حیات وحش فقدان شدید نیروی دامپزشک آشنا با حیات وحش است و دامپزشکی نباید صرفاً به چند دام نظر داشته باشد بلکه باید به سمت حیات وحش حرکت کند که در این صورت از نظر اقتصادی، محیط زیست و بهداشتی دستاوردهای خوبی خواهیم داشت.
آقای دکتر سید مصطفی پیغمبری معاون آموزشی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران و رئیس گروه تخصصی دامپزشکی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درباره آموزش دامپزشکی؛ چالش ها، برنامه ها، راهکارها سخنرانی کرد. ایشان آماری از تعداد دانشکده های دولتی دامپزشکی و دانشکده های دانشگاه آزاد و تعداد اعضای هیأت علمی ارائه کرد. آقای دکتر پیغمبری آماری در مورد حدود 52 رشته تحصیلی در دامپزشکی ایران و واحدهای درسی دوره دکتری دامپزشکی و برنامه های جدید آن ارائه کرد. به نظر سخنران دانشگاه های دولتی تا حدود زیادی تحت کنترل هستند ولی در دانشگاه آزاد ثبت نام بی رویه دانشجو صورت می گیرد که دانشگاه آزاد در این مورد پاسخگو نیست.
آقای دکتر علی اسحاقی رئیس مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی سخنرانی خود را تحت عنوان «پژوهش در دامپزشکی؛ چالش ها، برنامه ها، راهکارهای برون رفت از مشکلات در حوزه واکسن و مواد بیولوژیک» ایراد کرد. به نظر ایشان وظیفه مؤسسه رازی پیشگیری و ریشه کنی بیماری های عفونی و واگیر در حوزه انسان و دام است. سخنران از جمله راهبردهای حوزه تحقیقات توسعه ای موسسه رازی را ایجاد و بهره برداری از شبکه تحقیق و توسعه و استفاده پتانسیل شرکت های دانش محور دانست و از شاخص های موضوعی بیمار ها از جمله مطالعات اپیدمیولوژیک و تشخیصی، مطالعه پایه واکسن و فرآورده های بیولوژیک و مطالعات میدانی و اقتصادی سخن به میان آورد. آقای دکتر اسحاقی نقاط قوت موسسه رازی را توانایی در تولید تنوعی عظیم از محصولات متعدد و نیز شناخته بودن موسسه در جوامع علمی دنیا نام برد. ایشان از جمله چالش های موسسه را نپرداختن به تحقیقات دامپزشکی به صورت اصولی، فرسوده و قدیمی بودن تأسیسات و تجهیزات و تحریم برشمرد.
آقای دکتر سید جلیل ذریه زهرا رئیس بخش بهداشت بیماری های آبزیان موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور درباره پژوهش در دامپزشکی؛ چالش ها، برنامه ها، راهکارهای برون رفت از مشکلات در حوزه آبزیان سخنرانی کرد. ایشان چندیدن چالش عمده را در حوزه آبزیان بر شمرد از جمله:
1- صرفاً تلاش در جهت توسعه کمی آبزیان به هر قیمتی که شده است 2- فقدان برنامه ریزی اصولی و عدم تعامل میان زیربخش های مختلف پژوهش، آموزش، ترویج و بخش اجرا 3- مشکلات عدیده ساختاری در زمینه تولید واکسن ها و فرآورده های بیولوژیک آبزیان 4- کمبود آزمایشگاه های مرجع تخصصی 5- شیوع بیماری های مهلک نو پدید در عرصه های شیلاتی و غیره. آقای دکتر ذریه زهرا در پایان به برخی از فعالیت های موسسه علوم شیلاتی کشور اشاره کرد از جمله: اجرای طرح کلان کسب و انتقالی دانش فنی برای تولید میگو عاری از بیماری های خاص و قطع وابستگی به محصولات خارجی و نیز طرح کلان کسب و انتقال دانش فنی تولید قزل آلای رنگین کمان.
آخرین سخنرانی آقای دکتر امیر نیاسری رئیس موسسه امین آباد دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران بود که آماری را از تعداد مقالات چاپ شده دامپزشکان ایرانی طی 23 سال اخیر ارائه کرد. ایشان بیان کرد که 4356 مقاله در زمینه دامپزشکی ارائه کردیم و در تولید علم در جهان اسلام مقام اول را کسب کردیم. سخنرانی نشریات برتر ایران در دامپزشکی مانند نشریه شیراز را نام برد و به 18 نشریه در کشور که به صورت علمی-پژوهشی چاپ می شوند اشاره کرد. آقای دکتر نیاسری آماری را از تعداد پایان نامه های دوره دکتری دامپزشکی در دانشگاه های دولتی و آزاد ارائه کرد.
در ادامه مراسم، پرسش و پاسخ میان حاضران در جلسه و سخنرانان صورت گرفت. از جمله پیشنهادهایی که در جلسه ارائه شد. پیشنهاد آقای دکتر محمدعلی راد استاد بازنشسته دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران بود؛ به نظر ایشان تنها راه برون رفت از مشکلات فعلی مجموعه دامپزشکی کشور، انتقال کلیه امور مربوط به دامپزشکی به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. در ادامه مراسم سخنرانان و نیز آقای دکتر قاسم رضائیان زاده معاون تشخیص و درمان سازمان دامپزشکی کشور به پرسش های حاضران در جلسه پاسخ دادند. در پایان از سوی آقای دکتر نادعلیان و آقای دکتر تاج بخش، به هر یک از سخنران لوح تقدیر اهداء شد.
روابط عمومی فرهنگستان علوم
Mężczyzna
Report