به همت گروه علوم دامپزشکی فرهنگستان علوم سمینار «بیماری آنفلوآنزای طیور و اهمیت آن در اقتصاد کشور» در تاریخ یکشنبه 19 خرداد 1398 در تالار اجتماعات فرهنگستان علوم برگزار شد.

Air Jordans

در این مراسم که با حضور رئیس و اعضای پیوسته و وابسته و همکاران مدعو گروه علوم دامپزشکی، و تنی چند از مسئولان و صاحبنظران و استادان دانشگاه برگزار شد، ابتدا آقای دکتر محمدقلی نادعلیان رئیس گروه علوم دامپزشکی فرهنگستان علوم ضمن خوش آمدگویی به حاضران، به برنامه های گروه علوم دامپزشکی اشاره کرد و افزود: گروه علوم دامپزشکی تلاش می کند مسائل مهم و گرفتاری های کشور را طی برگزاری سمینارها و جلسات هم اندیشی مورد بحث قرار دهد که یکی از این مسائل حاد بیماری آنفلوآنزا است. امیدواریم با مباحثی که در این سمینار مطرح می شود به جمع بندی خوبی برسیم و نتایج را برای مسئولان ذیربط ارسال کنیم.

پس از سخنان آقای دکتر نادعلیان، 6 سخنران کلیدی به بیان دیدگاه های خود پیرامون موضوع جلسه پرداختند.

اولین سخنران آقای دکتر محمد حسن بزرگمهری فرد عضو پیوسته گروه علوم دامپزشکی فرهنگستان علوم و دبیر سمینار بود. ایشان تحت عنوان «فتح باب و بحث در مورد بیماری آنفلوآنزای پرندگان» مطالبی را بیان کرد. آقای دکتر بزرگمهری فرد اظهار نمود که آنفلوآنزای طیور تا حدود 50 سال قبل طاعون مرغ نامیده می شد زیرا تلفات بسیاری را میان طیور ایجاد می کرد و معتقد بودند که این بیماری خودش را کنترل می کند زیرا همه پرندگان حساس را از بین می برد و آنچه باقی می ماند پرندگان مقاوم هستند. سخنران معتقد بود که ویروس آنفلوآنزا نامرتب، سرکش و ناپایدار است و بروز آن غیر قابل پیش بینی است و هیچ گاه نمی توانیم از کنترل ویروس مطمئن شویم. ایشان بیان کرد که این ویروس باید به طور دائم تحت بررسی و مطالعه دقیق قرار گیرد و باید این بیماری به موقع و سریع تشخیص داده شود و پس از آن معدوم سازی طیور مبتلا صورت گیرد.

آقای دکتر عبدالحمید شوشتری رئیس بخش بیماری های ویروسی طیور مؤسسه تحقیقات رازی سخنرانی خود را تحت عنوان «تاریخچه مختصر ویروس های H5 آسیایی در جهان و ایران: پیدایش، گسترش و تغییر مستمر» ایراد کرد. به نظر سخنران، از وقتی که این ویروس ها پدیدار شدند ترس عجیبی به وجود آمد زیرا تعدادی از انسان هایی که توسط ماکیان آلوده می شدند فوت می کردند. آقای دکتر شوشتری معتقد بود که ویروس را نباید به صورت ثابت بلکه باید در حرکت و تغییر نگاه کرد زیرا هیچ گاه بیولوژی بدون درکی از تاریخچه تحول آن معنی ندارد. ایشان به ظهور ویروس H5 در سال های بین 2002 تا 2005 میلادی در جنوب چین، ترکیه، قزاقستان و کشورهای آفریقایی اشاره کرد و نتیجه ورود آن را در سال های بعد به اروپا و سپس آمریکا بررسی کرد و به تشخیص نوعی از این ویروس در ملارد بین سال های 1395 تا 1396 اشاره نمود.

به علت عدم حضور آقای دکتر مهدی وصفی مرندی عضو هیات علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران همکار ایشان آقای دکتر آرش قلیانچی لنگرودی که دست اندرکار تهیه مقاله آقای دکتر وصفی مرندی نیز بود متن مقاله را قرائت کرد. عنوان مقاله مزبور «راه های پیشگیری، کنترل و ریشه کنی بیماری آنفلوآنزا بر اساس پروتکل جهانی» است. سخنران در مورد بازآرایی ویروس آنفلوآنزا و مشکلات آن و همچنین در مورد انواع واکسن های آنفلوآنزای طیور صحبت کرد. به نظر ایشان کنترل این ویروس ها به نوع اقلیم، صنعت و مسائل فرهنگی بستگی دارد و بر این اساس ممکن است استراتژی های متفاوتی برای کنترل وجود داشته باشد. سخنران به سیاست های معدوم سازی، واکسیناسیون و سلف کنترل برای مبارزه با ویروس اشاره کرد و آموزش، امنیت و مدیریت زیستی را از مباحث مهم کنترل برشمرد. به نظر آقای دکتر قلیانچی بهترین شیوه مبارزه با آنفلوآنزا، حذف گله و به موازات آن، پرداخت غرامت به مرغداران است.

آقای دکتر علی صفر ماکنعلی معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور در مورد «برنامه سازمان دامپزشکی در پیشگیری و ریشه کنی بیماری آنفلوآنزای پرندگان در ایران» سخنرانی کرد. به نظر ایشان برای حل معضلات ملی باید تمرکزمان برای پیدا کردن راه حل ها باشد و نباید بگوییم کار شدنی نیست. آقای دکتر ماکنعلی تجارب اتحادیه اروپا و آمریکا را در مورد معدوم سازی طیور بیمار بررسی کرد و پس از آن به 19 حوزه آبخیز در ایران اشاره کرد از جمله، حوزه اکو سیستم زاینده رود و گاوخونی که می توان در مورد ویروس های آنجا کتاب ها نوشت. ایشان همچنین به برنامه ریزی برای کنترل بیماری در ایران اشاره کرد.

آقای دکتر فرشید رضایی کارشناس اداره بیماری های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی سخنان خود را در مورد «وضعیت بیماری آنفلوآنزای انسان در ایران و جهان» ارائه کرد. ایشان ضمن مقایسه ایران و افغانستان از نظر شیوع ویروس های آنفلوآنزا، نتیجه گیری کرد که همسایه بودن دلیل بر داشتن ویروس های مشابه نیست. ایشان از مشاهده بعضی از ویروس های آنفلوآنزا در کشورهای دانمارک، چین و استرالیا گزارشی ارائه کرد و انواع واکسن های جدید در سال جاری را توضیح داد. به نظر سخنران، بعد از النینو و بارندگی های شدید شیوع بیماری صورت می گیرد و با توجه به وقوع النینو در آمریکا آیا باید منتظر یک آنفلوآنزا در مهر و آبان باشیم؟

آخرین سخنران آقای دکتر سعید چرخکار استادیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی بود که سخنرانی خود را تحت عنوان «خسارات حاصل از سیل اخیر به صنعت مرغداری ایران» ایراد کرد. به نظر سخنران، ما تا قبل از سال 1331 مرغداری صنعتی نداشتیم و کشور در اثر افزایش جمعیت مجبور بود که برای افزایش طیور و تخم مرغ  از طریق صنعتی اقدام کند و به همین خاطر کارخانه خوراک دام برای تأمین خوراک طیور در سال 1332 تأسیس شد. به نظر آقای دکتر چرخکار، بندر ماهشهر مهم ترین بندر تخلیه غلات در کشور است و آمدن سیل این منطقه را تحت تأثیر قرار داد. ایشان آماری را از ظرفیت تولید طیور در مناطق مختلف کشور در سال 1396 ارائه کرد و خسارات ناشی از سیل به واحدهای تولیدی ایران، که بیشترین خسارات به استان گلستان وارد شده است، را توضیح داد.

 

گالری تصاویر

 

روابط عمومی فرهنگستان علوم

1000 کاراکتر باقی مانده


IMAGE گفتگوی ایسنا با دکتر سید مصطفی محقق داماد
علم نه مسلمان است و نه کافر!
IMAGE گفتگوی ایسنا با دکتر محمد صال مصلحیان
اعتلای علوم پایه، گامی اساسی در مسیر توسعه
IMAGE گفتگوی ایسنا با دکتر مهدی گلشنی
در دنیای علم ما مشق نویس هستیم
IMAGE گفتگوی ایکنا با رضا داوری اردکانی
درد فلسفه مقدم بر علم فلسفه است
IMAGE گفتگوی فرهنگ امروز با دکتر رضا داوری اردکانی
درباره سایه، شعر و سیاست