تکنولوژی نانو در پوششهای بسته بندی مواد غذایی
سخنرانی دکتر حامد اهری[1]
به همت گروه علوم دامپزشکی فرهنگستان علوم یک جلسه سخنرانی تخصصی روز یکشنبه 10 تیر 1397، در تالار اجتماعات فرهنگستان علوم برگزار شد. در این مجلس، آقای دکتر حامد اهری دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات تهران تحت عنوان «تکنولوژی نانو در پوشش های بسته بندی مواد غذایی» سخنرانی ایراد کرد. چکیده سخنرانی ایشان بدین شرح است:
«امروزه استفاده از فناوریهای نوین نانو در حوزه کنترل کیفیت صنایع غذایی رشد بسیار چشمگیری داشته و در گرایشهای متعددی از جمله تشخیص سموم میکروبی مواد غذایی از طریق نانوزیست حسگرها، افزایش زمان ماندگاری مواد غذایی از طریق پوششهای بسته بندی نانورس و نانو نقره و همچنین در زمینه تغییر برخی از خواص مشمئزکننده ارگانولپتیکی همچون طعم، رنگ و بو مخصوصاً در فرآورده های آبزیان نقش بسیار مهمی را ایفاد کرده است به طوری که استفاده از این فناوری با سرعت بسیار زیادی در حال رشد و توسعه می باشد.
گرایشهای متعددی از این فناوری همچون Nano Injection در حوزه های پزشکی به منظور تزریق ترکیبات شیمیایی در شیمیدرمانی افراد بیمار و جلوگیری از پخش شدن این ترکیبات در دستگاهها و سیستم گردش خون بدن مورد استفاده قرار می گیرد و یا در حوزه های متنوعی همچون تجهیزات آزمایشگاهی، تولید روپوش های آزمایشگاهی، تولید کاشی ها و سرامیک های آنتی اسید به جهت جلوگیری از اشتعال، جذب مواد اسیدی و حلالها کاربرد دارد. یکی از اصلی ترین تولیدات فناوری نانو در حوزه صنایع غذایی، استفاده از پوشش های بسته بندی نانو از جمله نانو نقره، نانورس، نانو طلا و نانو مس میباشد. هر یک از این پوششها با توجه به فلز اصلی به کار برده شده در آن و خاصیتی که دارند، تقسیم بندی میشوند.
از آزمونهایی که جهت تأیید و صحت تولید نانو ذرات در پوشش های بسته بندی نانو استفاده میشود میتوان به آزمون طیف سنجی مرئی- فرابنفش اشاره کرد. در این روش نانو ذرات نقره در مدت زمان بسیار کوتاهی (معادل چند دقیقه) تولید می شوند در حالی که تولید این ذرات با روش های دیگر از جمله تابش نور، معادل چندین ساعت به طول می انجامد. معمولاً پیک مربوط به ذرات نانو نقره در محدوده 450-400 نانومتر مشاهده می شود که دارای یک بیشینه بوده و حالت دیسکی و کرویشکل دارد. وجود این پیک در نمودار حاصل از طیف سنجی مرئی و متقارن بودن آن حاکی از یکنواخت بودن اندازه ذرات می باشد. همین طور از آزمون های میکروسکوپ الکترونی روبشی جهت بررسی سایز ذرات و نیز از میکروسکوپ الکترونی TEM ، XRD و AFM جهت تصویر برداری از پوشش ها استفاده می شود.
آزمون دیگری که در تأیید نانو بودن پوشش ها مورد استفاده قرار می گیرد آزمون طیف پراش پرتو X می باشد، این آزمون بیانگر آن است که نقره فلزی با موفقیت بر روی پوشش ها کد شده است. همینطور از آزمون میکروسکوپ نیروی اتمی نیز استفاده می گردد.
مکانیسم عملکرد کامپوزیت های نقره در برابر میکروارگانیسم ها:
اثر کشندگی ذرات نانو نقره بر این اساس میباشد که ابتدا نانو پارتیکلها به سطح غشاء چسبیده و کارهای معین سلولی نظیر تنفس، متابولیسم، انتقال غشایی و ... را مختل میکنند. این تئوری ناشی از ریز بودن سایز نانو ذرات نقره میباشد به عبارتی هرچه سایز ذرات ریزتر باشد، میزان اثرگذاری بهتر خواهد بود چرا که با افزایش میزان سطح ذرات، میزان چسبندگی به سطح سلولهای میکروارگانیسم افزایش و در نتیجه خاصیت آنتی باکتریال نیز افزایش می یابد. نانو ذرات نقره مولکول های لیپوپلی ساکارید را تجزیه کره، وارد سلول شده و سبب افزایش نفوذپذیری غشاء می شود. با ورود و اتصال به DNA، مانع همانندسازی DNA باکتری میشوند در نتیجه باکتری هیچ گونه تکثیری انجام نداده و خاصیت باکتریو استاپ پیدا می کند و یون های نقره طی واکنش جانشینی باندهای SH در دیواره باکتری به Ags(سولفید نقره) سبب از بین رفتن باکتری می شوند بر همین اساس خاصیت باکتریواسید از خود نشان میدهند.
بر اساس مقالات منتشرشده، نانو ذرات کمتر از 20 نانومتر در پوششهای بسته بندی، باکتریهای سودوموناس و اشرشیاکلی را به راحتی تحت تأثیر خود قرار می دهند. خواص ضد باکتریایی کاتالیستهای نوری نانو مواد از جمله Tio2 که دارای خاصیت فتوکاتالیستی می باشد نشان داده که پیوند محکمی بین نانو ذرات Tio2 و لایه خارجی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس برقرار شده بهطوریکه مهار فعالیت انتقالی و آنزیمی در فضای بین غشاء پلاسمایی و دیواره سلول باکتری را به همراه داشته و در نهایت منجر به لیز شدن سلول باکتری، مهار DNA و مهار سنتز پروتئین میشود و در نتیجه سلول با توقف فعالیتهای اساسی خود می میرد.
جمع بندی (نتیجه گیری):
فناوری نانو به عنوان یک علم نوین امکانات بالقوه ای را برای بهبود کیفیت و امنیت غذا فراهم آورده است. بیشترین کاربرد فناوری نانو در زمینه بسته بندی و تشخیص عوامل بیماریزایی مواد غذایی می باشد. این دانش به دلیل تغییر در ساختار مولکولی پوشش ها سبب تحولی شگرف در صنایع بسته بندی شده است. با توجه به غیر قابل نفوذ بودن اکسیژن و رطوبت در پوششهای نانو، ذرات نقره میتواند از رشد باکتری و کپک در بسته بندی مواد غذایی جلوگیری کند و سبب کاهش شگرفی در ضایعات مواد غذایی شود. امروز استفاده از نانوکامپوزیت های روی نیز همانند نانو دیاکسید تیتانیوم در بستهبندی مواد غذایی اثر قابل توجهی در کنترل آلودگی و افزایش زمان ماندگاری بدون ایجاد تغییرات ظاهری و فیزیکی محصول به دنبال دارد. یکی از کاربردهای اصلی پوششهای بستهبندی نانو جدا از افزایش زمان ماندگاری و افزایش مرحله lag فاز، durability فاز (فاز پایداری) بوده که در صورت صلاحدید تولیدکننده، سبب ارتقای کیفیت حسی نمونه های بسته بندی شده می شود. نمونه های مذکور میتوانند از لحاظ بافت، بو و رنگ، بسته به نوع افزودنی های افزوده شده به پوشش های بسته بندی نانو تغییر کرده و در بسیاری موارد بوهای مشمئزکننده و ساطع شده از مرغ، ماهی و میگو را برطرف کنند.
[1]- عضو هیأت علمی دانشکده علوم کشاورزی و مهندسي صنايع غذايي، واحد علوم و تحقيقات تهران
روابط عمومی فرهنگستان علوم
Nike Hypervenom Phantom III Low
Report