جلسه سخنرانی «امنیت خاک» در تاریخ 1400/04/07 توسط شاخه خاکشناسی گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم، با شرکت شماری از اعضاء هیأت علمی دانشگاه­‌ها و سازمان‌­های پژوهشی، مسئولین، متخصصین و کارشناسان علوم خاک ایران و نیز بخش کشاورزی و منابع طبیعی دولتی و خصوصی و اعضاء فرهنگستان علوم به­‌صورت برخط در فضای اسکای روم برگزار شد.

در ابتدای جلسه آقای دکتر عباس شریفی تهرانی رییس گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم ضمن خوش آمدگویی به شرکت­‌کنندگان با ارائه سخنرانی جلسه را افتتاح کردند و سپس رییس شاخه خاکشناسی فرهنگستان علوم و دبیر علمی جلسه آقای دکتر سید علی ابطحی درباره اهمیت موضوع جلسه سخنانی ایراد کردند و نیز سوابق فعالیت­‌های علمی سخنران جلسه را به استحضار شرکت‌کنندگان رساندند. بعد از آن سخنران جلسه آقای دکتر فرهاد خرمالی، استاد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و همکار مدعو شاخه خاکشناسی سخنرانی خود را آغاز و مطالب تخصصی مبسوطی در مورد امنیت خاک ارائه کردند. پس از پایان سخنرانی‌­ها، سؤال­‌ها و اظهارنظرهای حاضران مطرح و موضوع­‌های مختلف مورد بحث قرار گرفت. این بیانیه شامل جمع­‌بندی نظرهای مطرح شده در سخنرانی­ و بحث­‌های متعاقب آن، به شرح زیر است:

1- لزوم محوریت "امنیت خاک" در برنامه ریزی‌های ملی توسعه پایدار با توجه به نقش کلیدی خاک در اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد و همچنین همسویی با جامعه جهانی.

2- لزوم مدیریت یک‌پارچه محیط طبیعی ( مانند خاک، آب، پوشش گیاهی، واقلیم) در سطح کشور.

3- محور قرار دادن علوم خاک در آمایش سرزمین با توجه به داده‌­های معتبر موجود در کشور و تصمیم‌­سازی کاربردی بر اساس آن­ها.

4- نیاز به پشتوانه اجرائی (بودجه، برنامه و کادر مجرب و مسئول) برای قوانین و دستورهای تصویب شده یا در حال تصویب، از جمله قانون خاک

5- تشریح و ترویج دانش خاک‌شناسی و علوم محیطی مرتبط و نشان دادن اهمیت و نقش آن ها در پیشرفت و پایداری قدرتمند کشورکه باید بیشتر در لایه‌های مدیران ارشد دولت، سیاست‌گذاران و نهادهای بالاتر گسترش یابد.

6- لزوم سرمایه‌گذاری بنیادین در ارتباط با تشکیل و تکمیل پایگاه داده‌های همه جانبه ملی (خاک، اقلیم، زمین‌شناسی، ژئومورفولوژی، اقتصاد، محیط زیست، منابع طبیعی و بحث‌­های اجتماعی- سیاسی) و نهادینه نمودن برنامه‌­ریزی بر اساس داده و آمایش همه جانبه در کشور.

7- افزایش قدرت و سرعت نفوذ­پذیری دانش­‌های کاربردی و پیشرفت­‌های علمی در مجامع علمی (دانشگاه­ها و موسسات مسئول) و برداشت قدم­‌های کاربردی در بکارگیری بینش­‌های جدید و رفع دیرباوری جامعه علمی و اجرائی کشور نسبت به پذیرش، آموزش و استفاده از پیشرفت‌­های علمی داده­‌پردازی در کنار بینش­‌های علمی مرسوم.

8- تشریح مباحث علمی خاک و محیط و چالش‌­های مرتبط برای سطوح بالادستی و نگارش دیدگاه­‌ها و نقطه نظرها و طرح­‌های کلان مدیریت خاک (با لحاظ نمودن تمامی جوانب مدیریتی) از طرف انجمن خاک‌شناسان، فرهنگستان علوم یا وزارت جهاد کشاورزی (موسسه متولی مدیریت خاک‌ها) و ارائه آن­ها به مجلس شورای اسلامی و پیگیری تصویب و اجرائی شدن آن­ها.

IMAGE گفتگوی ایسنا با دکتر محمد صال مصلحیان
اعتلای علوم پایه، گامی اساسی در مسیر توسعه
IMAGE گفتگوی ایسنا با دکتر مهدی گلشنی
در دنیای علم ما مشق نویس هستیم