جلسه سخنرانی «امنیت خاک» در تاریخ 1400/04/07 توسط شاخه خاکشناسی گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم، با شرکت شماری از اعضاء هیأت علمی دانشگاهها و سازمانهای پژوهشی، مسئولین، متخصصین و کارشناسان علوم خاک ایران و نیز بخش کشاورزی و منابع طبیعی دولتی و خصوصی و اعضاء فرهنگستان علوم بهصورت برخط در فضای اسکای روم برگزار شد.
در ابتدای جلسه آقای دکتر عباس شریفی تهرانی رییس گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم ضمن خوش آمدگویی به شرکتکنندگان با ارائه سخنرانی جلسه را افتتاح کردند و سپس رییس شاخه خاکشناسی فرهنگستان علوم و دبیر علمی جلسه آقای دکتر سید علی ابطحی درباره اهمیت موضوع جلسه سخنانی ایراد کردند و نیز سوابق فعالیتهای علمی سخنران جلسه را به استحضار شرکتکنندگان رساندند. بعد از آن سخنران جلسه آقای دکتر فرهاد خرمالی، استاد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و همکار مدعو شاخه خاکشناسی سخنرانی خود را آغاز و مطالب تخصصی مبسوطی در مورد امنیت خاک ارائه کردند. پس از پایان سخنرانیها، سؤالها و اظهارنظرهای حاضران مطرح و موضوعهای مختلف مورد بحث قرار گرفت. این بیانیه شامل جمعبندی نظرهای مطرح شده در سخنرانی و بحثهای متعاقب آن، به شرح زیر است:
1- لزوم محوریت "امنیت خاک" در برنامه ریزیهای ملی توسعه پایدار با توجه به نقش کلیدی خاک در اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد و همچنین همسویی با جامعه جهانی.
2- لزوم مدیریت یکپارچه محیط طبیعی ( مانند خاک، آب، پوشش گیاهی، واقلیم) در سطح کشور.
3- محور قرار دادن علوم خاک در آمایش سرزمین با توجه به دادههای معتبر موجود در کشور و تصمیمسازی کاربردی بر اساس آنها.
4- نیاز به پشتوانه اجرائی (بودجه، برنامه و کادر مجرب و مسئول) برای قوانین و دستورهای تصویب شده یا در حال تصویب، از جمله قانون خاک
5- تشریح و ترویج دانش خاکشناسی و علوم محیطی مرتبط و نشان دادن اهمیت و نقش آن ها در پیشرفت و پایداری قدرتمند کشورکه باید بیشتر در لایههای مدیران ارشد دولت، سیاستگذاران و نهادهای بالاتر گسترش یابد.
6- لزوم سرمایهگذاری بنیادین در ارتباط با تشکیل و تکمیل پایگاه دادههای همه جانبه ملی (خاک، اقلیم، زمینشناسی، ژئومورفولوژی، اقتصاد، محیط زیست، منابع طبیعی و بحثهای اجتماعی- سیاسی) و نهادینه نمودن برنامهریزی بر اساس داده و آمایش همه جانبه در کشور.
7- افزایش قدرت و سرعت نفوذپذیری دانشهای کاربردی و پیشرفتهای علمی در مجامع علمی (دانشگاهها و موسسات مسئول) و برداشت قدمهای کاربردی در بکارگیری بینشهای جدید و رفع دیرباوری جامعه علمی و اجرائی کشور نسبت به پذیرش، آموزش و استفاده از پیشرفتهای علمی دادهپردازی در کنار بینشهای علمی مرسوم.
8- تشریح مباحث علمی خاک و محیط و چالشهای مرتبط برای سطوح بالادستی و نگارش دیدگاهها و نقطه نظرها و طرحهای کلان مدیریت خاک (با لحاظ نمودن تمامی جوانب مدیریتی) از طرف انجمن خاکشناسان، فرهنگستان علوم یا وزارت جهاد کشاورزی (موسسه متولی مدیریت خاکها) و ارائه آنها به مجلس شورای اسلامی و پیگیری تصویب و اجرائی شدن آنها.