سمینار یک روزه آینده­ نگری در علوم زیستی توسط شاخه زیست ­شناسی گروه علوم پایه فرهنگستان در تاریخ 28 تیرماه 1396 در سالن اجتماعات فرهنگستان برگزار شد. در ابتدای سمینار آقای دکتر حسن ابراهیم زاده عضو پیوسته و رئیس شاخه زیست ­شناسی گروه علوم پایه در سخنان کوتاهی ضمن خیر مقدم به حاضران، برگزاری چنین نشست­هایی را حائز اهمیت دانست و اظهار داشت این نشست­ها در آینده نیز به منظور بررسی دقیق تر آینده نگری در علوم زیستی برای ارائه راهکارهای سیاستی به تصمیم گیران کلان کشور برگزار خواهد شد. طی این مراسم سه تن از صاحبنظران حوزه آینده پژوهی و علوم زیستی  پیرامون موضوع سمینار سخنرانی کردند که خلاصه آن به شرح زیر می باشد:

اولین سخنران آقای دکتر محسن بهرامی، عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و رئیس سازمان فضایی ایران، سخنانی با عنوان " آینده پژوهی و آینده سازی زیست فناوری" ایراد کرد. ایشان پیرامون تاریخچه، روش و اهداف آینده ­پژوهی، کاربست آن در علوم زیستی، کلان روندهای آینده (جمعیت، آب، امنیت غذایی ...)، موج چهارم صنعتی، فناوری­ های همگرا  و آینده زیست فناوری مطالبی ارائه کردند.

دومین سخنران آقای دکتر یعقوب فتح الهی، عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس، سخنانی با عنوان "علم معاصر"  ایراد کرد و اظهار داشت در سه سطح ساختار، احصاء العلوم و آینده  می ­توان به موضوع پرداخت. در سطح ساختار، نوآوری و خلاقیت مهم است و تاکید ایشان بر توجه به نسل سوم دانشگاه ها به ویژگی های مورد نیاز برای تربیت نیروی انسانی خلاق و نوآور به منظور ایجاد ارزش افزوده در حوزه زیستی بود.

سخنران سوم، آقای دکتر سیدمهدی سیدی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، سخنانی با عنوانی "آینده علوم زیستی"، ایراد کرد و پیرامون  اهمیت نیروی انسانی، ساختار سرمایه گذاری و کاربرد آن در اجتماع و نیز بررسی وضعیت علوم زیستی در آمریکا به عنوان کشور پیش رو در علوم زیستی  با ذکر آمار و مثال های متعدد در مورد فناوری نوظهور حوزه زیستی  مطالبی ارائه نمود.

پس از سخنرانی ها میزگردی با عنوان "کاربرد علم آینده نگری در علوم زیستی ایران" برگزار شد و حاضران در ارتباط با موضوع به بحث و تبادل نظر پرداختند. مهمترین نکات مطرح شده توسط حاضران به منظور ارتقای علوم زیستی در کشور و ایجاد نگاه آینده نگرانه موارد زیر بود:

• توجه به نگاه کل نگر و یکپارچه و لزوم درگیر ساختن متخصصان حوزه های مختلف اعم از حوزه های تخصصی علوم پایه، سیاستگذاری و مدیریت
  • مشخص کردن متولی حوزه علوم زیستی در کشور
  • توجه به ترتیب نسل نو اندیش، خلاق و پرسشگر و رعایت توازن میان تربیت نیروی انسانی در حوزه زیستی با تقاضای کشور
  • لزوم همکاری، همفکری و مشارکت در فعالیت های پژوهشی و آموزشی به صورت مشترک و نیز لزوم فراگیر کردن مطالبات برای ارتقای سطح علوم زیست فناوری در سطوح مختلف مردم از طریق ابزارهای رسانه ای

در پایان حاضران بر لزوم ادامه جلسات به جهت هدفمندسازی و نیل به مدل های مشخص آینده نگاری علوم زیستی در برنامه ریزی کلان کشور تأکید و خواستار حضور فراگیر ذینفعان مرتبط در نشست های آتی شدند.

IMAGE گفتگو با دکتر سید محمد بلورچیان
معجزات سیلیکون در عصر جدید