• مجلس یادبود شادروان دکتر مریم میرزاخانی در فرهنگستان علوم برگزار شد
  • کتابخانه جدید فرهنگستان علوم توسط آقای دکتر رضا داوری اردکانی افتتاح شد

نزدیک به 30 سال است که فیزیکدانان در مورد یک گذر فاز عجیب که در مدل های نظری مواد نامنظم وجود دارد مباحثه می کنند. اخیراً یک پژوهشگر فرادکتری از دانشگاه دوک به نام شو یائیدا موفق شده است با استفاده از محاسبات مفصل خود که برگرفته از فیزیک ذرات بنیادی است، به این جدال نظری پایان دهد. یافته های این پژوهشگر این امکان را فراروی دانشمندان قرار داده است که برخی از انواع شیشه ممکن است در دماهای پائین در حالت خاصی به سر ببرند که پاسخ آن ها را در برابر گرما، صوت و تنش و نیز  زمان و چگونگی شکسته شدن  تحت تاثیر قرار می دهد. شویائیدا پس از یکماه محاسبات پیچیده پنجاه صفحه ای، نشان داد آنچه که فیزیکدانان در دهه های 70 و 80 انجام داده بودند و اهمیت آن در دنیای واقعی نامعلوم بود، به امری واقعی در دنیای سه بعدی تبدیل شود. این یافته درک ما را از مواد آمورف (بی شکل) کاملا متحول می کند.

***

این خبر از سوی شاخه فیزیک فرهنگستان برای اطلاع رسانی به علاقمندان در اختیار روابط عمومی قرار گرفته است.

غربت فیلسوف بودن
IMAGE گفتگو با دکتر غلامرضا اعوانی