جان باختن تعدادی از هموطنان عزیزمان را در وقوع زلزله غرب کشور تسلیت عرض می کنیم. برای آسیب دیدگان شفای عاجل و برای جانباختگان رحمت و مغفرت الهی مسألت داریم

آقای دکتر خشایار کریمیان همکار مدعو گروه علوم پایه فرهنگستان علوم در مراسم گرامیداشت پژوهشگران جوان برجسته علوم پایه کشور- منتخب فرهنگستان علوم در سال 1396 که در تاریخ 28 اردیبهشت ماه 96 برگزار شد سخنانی با عنوان «نقش فرهنگستان علوم در توسعه پایدار کشور» ایراد کرد. خلاصه سخن ایشان بدین شرح است:

«سطح دانش و  فناوری مهمترین مؤلفه رفاه در جوامع مختلف می باشد و به همین لحاظ دانشگاه ها بزرگترین سرمایه هر کشور به حساب می آیند. دانشگاه های ایران در حوزه علوم پایه نیازهای کشور را - از تربیت دبیر برای دبیرسنان ها از ابتدای تأسیس دانشگاه تهران در سال 1313 تا تربیت کارشناس، کارشناس ارشد و پژوهشگران با درجه دکتری- به خوبی انجام داده اند. مصداق این ادعا در رتبه هفدهم جهانی ایران از نظر انتشار مقالات علمی متبلور شده است. در بین علوم پایه، علم شیمی از مشخصه های استثنایی در ایران برخوردار می باشد زیرا بالغ بر 50% مقالات علمی کشور در شیمی یا رشته های وابسته به آن منتشر می شود و لذا می توان ادعا کرد که از منظر منابع انسانی بالاترین مزیت نسبی کشور در صنایع شیمیایی است. از منظر منابع طبیعی (نفت، گاز، ذغال سنگ و منابع کانی) نیز کشورمان در وضعیت استثنایی قرر دارد. همچنین، بالغ بر 99% ماشین آلات مورد نیاز صنایع شیمیایی در کشور تولید می شوند و لذا  صنایع شیمیایی ایران در 3 مؤلفه اصلی مزیت نسبی (منابع انسانی، منابع طبیعی و تولید ماشین آلات) در وضعیت ممتازی در سطح جهان قرار دارد. لکن به دلیل عدم برنامه ریزی صنعتی متناسب با بالاترین مزیت نسبی کشور،  توسعه صنایع شیمیایی در ایران  بسیار پایین تر از پتانسیل استثنایی آن می باشد. به علاوه، دگردیسی توانمندی کشور در علم شیمی و رشته های وابسته به آن به فناوری ثروت زا با مشکلات عدیده ای مواجه است. مخرج مشترک همه این مشکلات عدم وجود شرایط نهادی (Institutional Conditions) در کشورمان است.  کشور ما به دلایل تاریخی، و همانند کلیه کشورهای غیر اروپایی، سهمی در انقلاب علمی و انقلاب صنعتی نداشت و لذا از قافله دانش و فناوری عقب ماند.  لکن  بسیاری از کشورهای غیر غربی دیگر مانند کره جنوبی، مالزی، سنگاپور، ژاپن و ... با ایجاد شرایط نهادی، که به عنوان پیش شرط اصلی توسعه پایدارشناخته شده است، موفق به جبران مافات شده و از رفاه نسبی بسیار بالایی برخوردار گردیده اند.  حمایت از شرکت های دانش بنیان می تواند راه میان بری برای جبران این عقب ماندگی و تسریع دگردیسی توان علمی کشور به فناوری های ثروت زا باشد. اما چنین پیشنهادی در زمانی موفق خواهد بود که شرایط نهادی، و در رأس آن قانون، با عدالت کامل و به صورت یکسان، برای همه رعایت و اجرا شود. دلیل فساد گسترده و رو به فزونی در کشور قانون گریزی و تسری آن است. عدم برنامه ریزی صنعتی متناسب با مزایای نسبی کشور نیز ریشه در انتصاب برنامه ریزان بلند پایه دولتی، نه به دلیل توانمندی حرفه ای بلکه به دلیل غیر همه شمول و نا عادلانه بودن نحوه انتخاب مدیران کلیدی می باشد. بررسی پیشرفت چشمگیر کشورهایی که در 6 دهه گذشته به توسعه پایدار رسیده اند مؤید ایجاد شرایط نهادی در سیستم های فراساختاری آنها است زیرا ایحاد و اجرای شرایط نهادی پیش نیاز سلامت سیستم های فراساختاری می باشد. آکادمی های علوم کشور های توسعه یافته علاوه بر وظایف متعارف خود در توسعه علم در جامعه و ... بعنوان اتاق فکری در سطح ملی عمل می کنند. مستندات عدیده در خصوص ارائه رهنمود به بالاترین رده های حکومتی برای سرمایه گذاری در علوم و فناوری های مربوط به منظور ایجاد ثروت و ارائه طریق به منظور دست یافت به چشم انداز علمی- صنعتی و رفع مشکلات ریشه ای در آن کشورها موجود است. لذا شایسته است فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان بالاترین مرجع علمی کشور در حل معضل اساسی کشور (ایجاد و اجرای شرایط نهادی) به ارائه نظر و پیشنهاد طریق، مسئولیت خود را به جامعه ادا کند».

IMAGE گفتگو با دکتر محمد شاهدی
اهمیت مصرف پروتئین