• مجلس یادبود شادروان دکتر مریم میرزاخانی در فرهنگستان علوم برگزار شد
  • کتابخانه جدید فرهنگستان علوم توسط آقای دکتر رضا داوری اردکانی افتتاح شد

گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران بر اساس یکی از وظایف محوله مبنی بر تشکیل همایش ها و بررسی و تحلیل وضعیت علمی، فنی، آموزشی و پژوهشی کشور و همچنین ارایه مشاوره و راهکار به دولت و صاحبان صنعت با دعوت از برخی از اعضاء فرهنگستان، استادان دانشگاه، پژوهشگران، مسئولان اجرایی، سازمان های مردم نهاد، پرورش دهندگان طیور صنعتی و افراد تاثیرگذار بر روند صنعت طیور کشور اقدام به برگزاری همایش پرورش طیور در ایران گذشته، حال و آینده نمود.

در این همایش یک روزه (1395/11/20) آنچه که در مدت 62 سال فعالیت بر این صنعت گذشته است، وضعیت کنونی و راهکارهای اندیشمندان این حوزه برای پیشبرد اهداف صنعت و حل معضلات موجود به شرح زیر در دو بخش مورد بررسی قرار گرفت.
بخش اول با ارایه پنج سخنرانی در زمینه های پرورش، تغذیه، کسب و کار و مدیریت، تجهیزات و تاسیسات، بهداشت و بیماری ها و نقش ژنتیک و اصلاح نژاد طیور آغاز شد. در بخش دوم همایش جلسه هم اندیشی سخنرانان و اندیشمندان، اعضای سندیکاهای تولید کنندگان مرغ و تخم مرغ و اهالی صنعت برگزار شد. نتیجه تبادل نظر این همایش در قالب بیانیه ای شامل چهارده بند به شرح زیر ارایه گردید.
1. با عنایت به اینکه ایران کشوری خشک با میانگین بارندگی 250 میلی متر در سال است و میزان آب مورد نیاز برای تولید یک کیلوگرم گوشت قرمز به مراتب بیشتر از گوشت طیور است، بنابراین در آینده نیز گوشت مرغ و تخم مرغ منبع اصلی تامین پروتئین حیوانی ایرانیان خواهد بود. از این رو توجه به این صنعت به خاطر تامین پروتئین حیوانی و ارتقاء سلامت جامعه مورد تاکید می باشد.
2. بازده تولیدات طیور در کشور و استفاده از توان ژنتیکی سویه های تجاری گوشتی و تخم گذار به شهادت آمار و پژوهش ها 25 تا 30 درصد کمتر از استاندارد است. دلایل این امر شیوع بیماری ها و عدم کنترل کامل آن، کم توجهی به اصول خوراک، خوراک دهی، تجهیزات، تاسیسات و آشیانه های فرسوده پرورش طیور است.
3. مسئولیت فنی کارخانه های ساخت مکمل، کنسانتره و خوراک به افراد با تخصص غیر مرتبط سپرده شده و این امر موجب نقایص و ایرادهای فراوان در این بخش شده است. توصیه می شود امر ساخت افزودنی و خوراک به عهده متخصص تغذیه و آگاه به فناوری ساخت خوراک سپرده شود.
4. بازنگری در قوانین اعطاء پروانه بر اساس اصول نوین طراحی آشیانه ها ضروری است. به عنوان گواه بر این ادعا می توان به مصرف چند برابری انرژی در مقایسه با سایر کشورها و تهویه یکسان آشیانه ها در فصول و مناطق مختلف که منجر به کاهش بازده تولید مزارع پرورش طیور می شود، اشاره نمود.
5. ایران به خاطر تولیدات طیور در بین ده کشور برتر جهان قرار دارد. اما نقش کشور در تولید علم در این زمینه و پژوهش به ویژه تحقیق مبتنی بر حل مشکلات داخلی بسیار اندک است. صاحبان صنعت به عنوان عامل بهره بردار از این سخت افزار می بایست بستر توسعه پایدار را از طریق تحقیق اقتصاد محور با همکاری دانشگاه ها فراهم نمایند.
6. استفاده از تجربه جهان در اداره صنعت طیور توسط بخش خصوصی بدون دخالت دولت در امر کسب و کار صنعت و سپردن بازار به عرضه و تقاضا مانند سایر کالاها.
7. تولید خوراک در مرغداری ها غیر اقتصادی و بی کیفیت است، از طرف دیگر 640 کارخانه ساخت خوراک با کمتر از 50 درصد ظرفیت اسمی فعالیت می کنند. از این روی حمایت قانون گذاران، توسعه فرهنگی و اعمال استانداردهای تولید خوراک به منظور جلب اعتماد پرورش دهندگان طیور، تنها راهکار نیل به این هدف می باشد.
8. نقصان متخصص در رشته فناوری ساخت خوراک و مدیریت کسب و کار طیور بیانگر ضرورت ایجاد این دو رشته در دانشگاه ها می باشد.
9. ارتقاء سطح بهداشت و امنیت زیستی مزارع از طریق آموزش و انتقال دانش روز جهان به پرورش دهندگان مورد تاکید قرار گیرد.
10. ارتقاء کیفیت محصولات طیور جهت مطابقت با معیارهای جهانی به منظور حفظ حقوق مصرف کنندگان و ورود به بازارهای خارجی مورد تاکید قرار گیرد.
11. توسعه عرضی یا کمی صنعت متوقف و توسعه عمودی یا کیفی آن مورد توجه دولتمردان، سیاستگذاران و بخش خصوصی قرار گیرد تا ضمن حفظ منابع کشور بازده صنعت افزایش و قیمت تمام شده محصولات قابل رقابت با محصولات خارجی شود.
12. با توجه به تنوع اقلیم ها و سطح مدیریت پرورش طیور در کشور و نیاز جمعیت روستایی در خصوص تولید گوشت و تخم مرغ لازم است بررسی جامع کارشناسی در زمینه مواد ژنتیکی مورد نیاز کشور انجام شود.
13. با عنایت به حضور متخصصین و فعالان صنعت طیور، شرکت مسئولین اجرایی و نمایندگان مجلس می تواند موجب هم افزایی نظرات و غنی تر شدن نتایج همایش و بهره مندی بیشتر صنعت طیور و جامعه به عنوان مصرف کننده محصولات طیور باشد.
به اختصار می توان گفت، نابسامانی های تولید در صنعت پرورش طیور کشور، وجود قوانین و سازمان های متعدد تصمیم گیری در بخش دولتی، فقدان یک سیستم کارا در بخش خصوصی و نقصان کارایی آموزشی و پژوهشی در پاسخگویی به نیاز و مشکلات این بخش تولیدی است. با توجه به این نکات تجدید نظر در ساختارهای دولتی، اجرایی و بخش خصوصی و موسسات آموزشی و پژوهشی مربوط به پرورش طیور پیشنهاد می شود.

غربت فیلسوف بودن
IMAGE گفتگو با دکتر غلامرضا اعوانی