نخستین شماره فصلنامه «نامه فرهنگستان علوم» در دوره جدید انتشار خود به مدیرمسئولی آقای دکتر رضا داوری اردکانی و سردبیری آقای دکتر سید مصطفی محقق داماد منتشر شد. نشریه ای که سردبیر آن در یادداشت خود با عنوان «مدتی این مثنوی تعطیل شد!!» درباره اش می نویسد: «نامه فرهنگستان علوم جریده ای نوپدید نیست، بلکه سال های اخیر به دلیل برخی مسائل در محاق به سر برده است. این فصلنامه در زمستان 1373 متولد شد و تا زمان توقف انتشار در زمستان 1385، قریب به 30 مجلد از شماره های خود را به محضر اندیشمندان و دانشمندان ارائه کرد. ماجرای توقف چندین ساله نشر مجله از جایی آغاز شد که مسئولان فرهنگی دولت قبل مدعی شدند که مدیر مسئول مجله باید در زمینه هایی که مجله افدام به انتشار مقاله می کند، متخصص باشد. پر مبرهن است که ما هر چه با چراغ به گرد شهر گشتیم نتوانستیم فردی را پیدا کنیم که هم در علوم اسلامی و انسانی، هم در علوم فنی و مهندسی، هم در امور پزشکی و دامپزشکی و هم در امور کشاورزی و دامداری متخصص باشد و این مطالبه باعث شد تا نامه فرهنگستان علوم ده سال به توقیفی خود خواسته تن دهد» .
در شماره نخست از دوره جدید مجله نامه فرهنگستان علوم، مقاله های گوناگونی بیشتر درباره معنای علم در معنای کلی آن منتشر شده است. «پژوهش، علم و فرهنگستان علوم» نوشته آقای دکتر رضا داوری اردکانی (رئیس فرهنگستان علوم و استاد فلسفه)، «مفهوم علوم در علوم حدیثی متقدم (از بخاری تا کافی)» نوشته آقای دکتر رسول جعفریان (عضو وابسته فرهنگستان علوم و استاد تاریخ)، «رویکرد فرا رشته ای» نوشته آقای دکتر علی پایا (استاد فلسفه علم دانشگاه آزاد اسلای- واحد علوم و تحقیقات)، «آموزش پزشکی سنتی ایران» نوشته آقای دکتر حسن تاج بخش (عضو پیوسته فرهنگستان علوم و استاد دامپزشکی و تاریخ علم)، «ارزیابی وضعیت علمی دامپزشکی در ایران با نگاه آینده» نوشته آقای دکتر محمدرضا مخبر دزفولی (عضو پیوسته فرهنگستان علوم و استاد دامپزشکی)، «دردسرهای علم» نوشته آقای فیلیپ هندلر و ترجمه آقای محمود علیمحمدی و «گزارشی از فرهنگستان علوم در قبل از انقلاب اسلامی» نوشته آقای دکتر مهدی بهزاد (عضو پیوسته فرهنگستان علوم و استاد ریاضیات) مقالات این شماره نامه فرهنگستان علوم را تشکیل می دهند.
یکی دیگر از مطالب خواندنی این شماره «گفتگو درباره وضع علم و تفکر و تمدن اسلامی» است که با حضور آقایان دکتر رضا داوری اردکانی، دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی، دکتر سید مصطفی محقق داماد، دکتر غلامرضا اعوانی، دکتر رسول جعفریان، دکتر احمد احمدی و دکتر سید محمد سید فاطمی اعضای فرهنگستان علوم برگزار شده است. گفتگویی که در آن به بحث علم در تمدن اسلامی پرداخته شده است. دکتر رسول جعفریان در این گفتگو درباره علم در تمدن اسلامی به این نکته اشاره می کند که «پیشتر تاریخ علم به مثابه تاریخ فیزیک، ریاضی، نجوم و هیئت بیشتر مورد توجه قرار می گرفت. پیش از انقلاب اسلامی بنیاد فرهنگ متون زیادی را منتتشر کرد که در قالب تاریخ نگاری علم می توان جای داد.» دکتر رضا داوری اردکانی نیز در این گفتگو به مساله مهمی اشاره می کند و می گوید: «من از وجود «علمی» سوال می کنم که در اشیا و ابزاری که اطراف ما هست تحقق پیدا کرده و می پرسم چگونه این علم رشد و بسط پیدا می کند؟ تلقی بنده از بحث درباره علم این است».

شماره نخست نامه فرهنگستان علوم در دوره جدید در 172 صفحه منتشر شده است. علاقمندان برای کسب اطلاعات بیشتر می توانند با شماره تلفن: 88645585 (دفتر گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم) تماس حاصل کنند.

IMAGE گفتگو با دکتر سید محمد بلورچیان
معجزات سیلیکون در عصر جدید