برنامه «گفتگوی علمی» رادیو گفتگو با موضوع اصلاح الگوی مصرف آب و مدیریت بحران آب در کشور و با حضور آقای دکتر محمد شاهدی معاون پژوهشی علوم محض و کاربردی فرهنگستان علوم و استاد دانشگاه صنعتی اصفهان روانه آنتن شد. آقای دکتر محمد شاهدی در آغاز با بیان اینکه فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران به موضوعات کلان کشوری می­ پردازد، اظهار داشت: آب به عنوان یک موضوع مهم، سال­ های زیادی است که در کشور مطرح بوده و به همین دلیل فرهنگستان علوم کارهای زیادی در این باره انجام داده است؛ گروه علوم کشاورزی در کنار گروه علوم مهندسی این فرهنگستان، فعالیت­ ها و همایش­ های مهمی در این زمینه برگزار کرده اند. بنده نیز مسئول همایشی با عنوان مشکلات آب و راهکارها بودم که نتایج آن نیز منتشر شده است. ایشان اضافه کرد: یک بخش از مشکلات کم­آبی مربوط به تغییر اقلیم و خشکسالی است اما کارشناسان اعتقاد دارند تنها 30 درصد از مشکلات بابت خشکسالی­ ها و تغییر اقلیم می ­باشد اما 70 درصد مشکلات مربوط به مدیریت­ ها است. استاد دانشگاه صنعتی اصفهان درباره مشکلات حوزه مدیریت آب اظهار کرد: در زمان ­های مشخصی، فناوری­ هایی در این حوزه وارد کشور کردیم اما این کار را بدون توجه به جامع ­نگری و آینده ­نگری انجام دادیم و در واقع بدون ایجاد فرهنگ صحیح، از آن فناوری­ ها استفاده کردیم و به این شکل مدیریت درستی در این زمینه اعمال نشده است. معاون پژوهشی فرهنگستان علوم تصریح کرد: به دلیل مدیریت نادرست، 80 درصد آب­های زیرزمینی را مصرف کرده­ایم در حالی که کشورهای دیگر سعی می­کنند بیشتر از 30 تا 40 درصد از آن را مصرف نکنند و یک تعادلی بین تغذیه و برداشت آبخوان­ها وجود دارد اما متأسفانه در ایران منابع آبی زیرزمینی کشور را تخریب می­کنیم. در خیلی از نقاط کشور حتی شاهد هستیم به دلیل برداشت­های بی­رویه از منابع آبی زیرزمینی، زمین یک متر، نشست کرده است. دکتر شاهدی افزود: ریشه بخش دیگری از مشکلات علاوه بر مدیریت این است که فرهنگ صحیح استفاده کردن از منابع آبی را در جامعه ایجاد نکرده­ایم. به عنوان مثال وقتی کشاورز می­ بیند، آب کاهش پیدا کرده است به جای آنکه بهره­ وری آب را افزایش دهد و یا سطح زیر کشت را کاهش دهد، چاه را عمیق­ تر می ­کند تا برداشت بیشتری از آب داشته باشد و یا چاه دیگری حفر و باز هم آب بیشتری استخراج می­ کند.

سومین دوره تجلیل از پژوهشگران جوان برجسته علوم پایه کشور-منتخب فرهنگستان علوم، اردیبهشت96_4
یکصد و نوزدهمین جلسه مجمع عمومی (96/06/30)_9
افتتاح کتابخانه جدید فرهنگستان علوم (96/4/22)_7