مراسم روز گرامیداشت ابوریحان بیرونی و تجلیل از پژوهشگران جوان برجسته رشته های علوم پایه کشور روز پنجشنبه 30 خرداد در فرهنگستان علوم برگزار می شود

برنامه «گفتگوی علمی» رادیو گفتگو با موضوع اصلاح الگوی مصرف آب و مدیریت بحران آب در کشور و با حضور آقای دکتر محمد شاهدی معاون پژوهشی علوم محض و کاربردی فرهنگستان علوم و استاد دانشگاه صنعتی اصفهان روانه آنتن شد. آقای دکتر محمد شاهدی در آغاز با بیان اینکه فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران به موضوعات کلان کشوری می­ پردازد، اظهار داشت: آب به عنوان یک موضوع مهم، سال­ های زیادی است که در کشور مطرح بوده و به همین دلیل فرهنگستان علوم کارهای زیادی در این باره انجام داده است؛ گروه علوم کشاورزی در کنار گروه علوم مهندسی این فرهنگستان، فعالیت­ ها و همایش­ های مهمی در این زمینه برگزار کرده اند. بنده نیز مسئول همایشی با عنوان مشکلات آب و راهکارها بودم که نتایج آن نیز منتشر شده است. ایشان اضافه کرد: یک بخش از مشکلات کم­آبی مربوط به تغییر اقلیم و خشکسالی است اما کارشناسان اعتقاد دارند تنها 30 درصد از مشکلات بابت خشکسالی­ ها و تغییر اقلیم می ­باشد اما 70 درصد مشکلات مربوط به مدیریت­ ها است. استاد دانشگاه صنعتی اصفهان درباره مشکلات حوزه مدیریت آب اظهار کرد: در زمان ­های مشخصی، فناوری­ هایی در این حوزه وارد کشور کردیم اما این کار را بدون توجه به جامع ­نگری و آینده ­نگری انجام دادیم و در واقع بدون ایجاد فرهنگ صحیح، از آن فناوری­ ها استفاده کردیم و به این شکل مدیریت درستی در این زمینه اعمال نشده است. معاون پژوهشی فرهنگستان علوم تصریح کرد: به دلیل مدیریت نادرست، 80 درصد آب­های زیرزمینی را مصرف کرده­ایم در حالی که کشورهای دیگر سعی می­کنند بیشتر از 30 تا 40 درصد از آن را مصرف نکنند و یک تعادلی بین تغذیه و برداشت آبخوان­ها وجود دارد اما متأسفانه در ایران منابع آبی زیرزمینی کشور را تخریب می­کنیم. در خیلی از نقاط کشور حتی شاهد هستیم به دلیل برداشت­های بی­رویه از منابع آبی زیرزمینی، زمین یک متر، نشست کرده است. دکتر شاهدی افزود: ریشه بخش دیگری از مشکلات علاوه بر مدیریت این است که فرهنگ صحیح استفاده کردن از منابع آبی را در جامعه ایجاد نکرده­ایم. به عنوان مثال وقتی کشاورز می­ بیند، آب کاهش پیدا کرده است به جای آنکه بهره­ وری آب را افزایش دهد و یا سطح زیر کشت را کاهش دهد، چاه را عمیق­ تر می ­کند تا برداشت بیشتری از آب داشته باشد و یا چاه دیگری حفر و باز هم آب بیشتری استخراج می­ کند.

انرژی و محیط زیست
همایش گروه علوم انسانی