جان باختن تعدادی از هموطنان عزیزمان را در وقوع زلزله غرب کشور تسلیت عرض می کنیم. برای آسیب دیدگان شفای عاجل و برای جانباختگان رحمت و مغفرت الهی مسألت داریم

آقای دکتر فرید مر عضو پیوسته فرهنگستان علوم و رئیس پارک علم و فناوری شیراز در بیست و ششمین نشست رؤسای پارک‌های علم و فناوری سراسر کشور که در تاریخ 19 مهرماه سال جاری در شیراز برگزار شد، با اشاره به اهمیت تجاری ­سازی محصولات شرکت­ های دانش بنیان گفت: این محصولات به ویژه در حوزه سخت­ افزاری بازار می­ خواهند و باید به تولید برسند.

دکتر فرید مر اولویت ­های حمایت از شرکت­ ها را برشمرد و گفت: در این پارک، از شرکت­ هایی حمایت می­ شود که موفق شوند ایده­ اولیه خود را به محصول تبدیل کنند، ضمن اینکه حمایت­ ها نیز هدفمند هستند.

وی توضیح داد: بعضی شرکت­ ها به بازاریابی و برخی به وام و سرمایه در گردش اولیه نیاز دارند که برای هر کدام حمایت لازم ارائه می­ شود. همچنین مشاوره­ های مختلف ارائه می­ شود.

استاد گروه زمین‌شناسی دانشگاه شیراز یکی از مشکلات توسعه شرکت­ های دانش­ بنیان را آشنا نبودن این شرکت­ ها با مسائل مختلف توسعه یک فناوری دانست و گفت که این گروه­ ها در ورود به بازار با موانعی روبرو می­ شوند که نیاز به حمایت دارد. وی در مورد افزایش کمی تعداد پارک ­ها و ضرورت این افزایش پاسخ داد: افزایش کمی مراکز نوآوری تا حدی شرایط را تسهیل کرده است چرا که اخیراً شهرستان­ ها هم تقاضای احداث مراکز رشد و شرکت­ های دانش­ بنیان داشته ­اند. ولی در مجموع تعداد مهم نیست و فناوری به دست ­آمده در پایان کار مهم است. دکتر مر ادامه داد: شرکت­ های دانش­ بنیان عرضه­ کننده محصولی هستند که از یک ایده اولیه به کالا تبدیل شده است اما اگر این کالا تقاضا نداشته باشد؛ این سؤال مطرح می­ شود که اصلاً چرا تولید شده است. وی خاطرنشان کرد: در بخش تقاضا هنوز مسأله داریم؛ مثلاً نمونه اولیه کالایی ساخته می­ شود ولی این کالا هرگز به خط تولید نمی­ رسد. اگر قرار است اشتغال­زایی و ثروت تولید شود، این امر منوط به این است که تقاضا برای شرکت ­ها نیز وجود داشته باشد. عضو پیوسته گروه علوم پایه فرهنگستان علوم در پاسخ به این سؤال که چرا تقاضا برای این­گونه کالاها وجود ندارد، دلایل زیادی را برشمرد و گفت: قوانین جاری تجاری، تعرفه ­های گمرکی، واردات بی­ رویه و نادرست و قاچاق کالا با تولیدات شرکت­ های دانش­ بنیان تعارض دارد. مشکل بزرگ دیگر این است که دستگاه ­های داخلی؛ مانند وزارت نفت و وزارت صنایع و ... این شرکت­ ها را به دلایل مختلف جدی نمی­ گیرند و خارج از مجموعه معاونت علمی و فناوری ریاست­ جمهوری و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، سایر دستگاه­ ها، شرکت­ های دانش ­بنیان را جدی نگرفته ­اند. دکتر مر گفت: دستگاه­ های اجرایی به بسیاری از این محصولات نیاز دارند ولی مشابه خارجی این محصولات را تهیه کرده و سفارشی به شرکت­ های دانش ­بنیان نمی­ دهند. در حالی­ که می­ توان با استانداری­ ها و فرمانداری­ ها هماهنگ کرد و نیازها را به شرکت­ های دانش ­بنیان سفارش داد تا رونق بگیرند. دکتر فرید مر با بیان اینکه شرکت ­های دانش­ بنیانی که در زمینه سخت ­افزاری فعالیت می­ کنند مشکلات بیشتری دارند افزود: شرکت­ هایی که در حوزه­ های نرم­ افزاری و خدمات کار می ­کنند تا حدی می ­توانند پیش بروند ولی گروه ­هایی که دستگاه، قطعه یا ماشینی می­ سازند اغلب دچار مشکل می­ شوند زیرا یا مشابه خارجی ترجیح داده می­شود یا ورود غیرقانونی کالا وجود دارد و ... که رقابت را برای آنها سخت می­ کند. وی مهمترین خواسته گروه­ های فناور در پارک­ ها را بازاریابی دانست و گفت: بیشترین کاری که معاونت علمی و وزارت علوم برای این شرکت ­ها می­ توانند انجام دهند این است که برای آنها بازار پیدا کنند. بازاریابی اصل قضیه است، اعضای این شرکت­ ها که اغلب دانشجویان نخبه هستند ابتدا با هیجان کار خود را شروع می­ کنند و پارک­ ها آنها را در مراکز رشد حمایت می­ کنند، وام می­ دهند تا کار به نتیجه برسد ولی اگر بخواهند به طور جدی وارد بازار آن کالا شوند باید بتوانند خط تولید داشته باشند. دکتر مر همچنین به زمان کوتاه عمر هر محصول اشاره و تصریح کرد: هر محصول عمری دارد و بعد فناوری جدیدی می­آید و محصول قبلی را از بین می ­برد. تحقیق و توسعه شرکت­ ها در این ارتباط باید فعال باشد. در ایران بیشتر کارخانه ­داری انجام شده و آن را صنعت نامیده ­ایم؛ یک محصول 30 سال تولید می­ شود در حالی­ که بیشتر فناوری­ ها معمولاً محصولات هر چند سال یک­ بار با فناوری جدید جایگزین می­ شوند.

IMAGE گفتگو با دکتر محمد شاهدی
اهمیت مصرف پروتئین