روزنامه ایران، سه شنبه 21 دی 1395:

علی شریعتمداری عضو فرهنگستان علوم و نخستین وزیر فرهنگ و آموزش عالی بعد از پیروزی انقلاب درگذشت
وداع با چهره ماندگار علم و فرهنگ

علی شریعتمداری عضو پیوسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران و چهره ماندگار تعلیم و تربیت کشور دار فانی را وداع گفت. او که نخستین وزیر فرهنگ و آموزش عالی کشور در دولت مهندس بازرگان و همچنین نخستین رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران بود، دیروز و پس از تحمل یک دوره بیماری در شیراز درگذشت.
شریعتمداری، استاد و مؤلف و مدرس متون روانشناسی سال ۱۳۰۲ در شیراز به دنیا آمد. او تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در همین شهر به پایان رسانید و موفق به اخذ درجه لیسانس در دو رشته‌ فلسفه و علوم تربیتی در سال 1332 و علوم قضایی در سال 1335 شد. شریعتمداری کارشناسی ارشد رشته آموزش متوسطه را در سال 1336 از دانشگاه میشیگان و دکترای فلسفه، تعلیم و تربیت و برنامه‌ریزی درسی را در سال 1338 از دانشگاه تنسی دریافت کرد. شریعتمداری خدمات آموزشی خود را از آموزش و پرورش آغاز کرد و طی سال‌های 1321 تا 1328 به‌عنوان آموزگار و از سال 1330 تا 1335 به‌عنوان دبیر به تدریس پرداخت. او از سال 1339 به‌عنوان دانشیار علوم تربیتی دانشگاه شیراز و از سال 1343 به‌عنوان استاد علوم تربیتی دانشگاه اصفهان به تدریس مشغول شد و طی سال‌های 1344 تا 1346 به‌عنوان استاد مدعو در دانشگاه‌های ایندیانا و تنسی نیز به تدریس مشغول بود. شریعتمداری از سال 1358 تا پیش از بازنشستگی استاد تعلیم و تربیت در دانشگاه تربیت معلم تهران بود.
از سمت‌های اجرایی شریعتمداری سرپرستی دانشکده علوم تربیتی دانشگاه اصفهان، عضویت در ستاد انقلاب فرهنگی و نیز عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی، سرپرستی گروه علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی، سرپرستی گروه‌های برنامه‌ریزی در شورای عالی برنامه‌ریزی، کمیته علوم تربیتی، شورای خبرگان بدون مدرک و عضویت در هیأت مرکزی گزینش استاد، شورای آموزش و پرورش و عضویت پیوسته و ریاست گروه علوم انسانی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران بوده است.
شریعتمداری همچنین عضو شورای پژوهش‌های علمی کشور، سرپرست مؤسسه تحقیقات تربیتی دانشگاه تربیت معلم و عضو شورای پژوهشی دانشگاه اصفهان بوده است. وی سابقه عضویت در هیأت رئیسه انجمن‌های ایرانی تعلیم و تربیت، فلسفه تعلیم و تربیت و نیز انجمن روانشناسی ایران را دارد. شریعتمداری مدال درجه یک علمی و نشان درجه یک تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران را نیز دریافت کرده است و مدیر مسئول چهار مجله علمی از جمله نامه فرهنگستان علوم بوده است.
او مؤلف ۲۴ جلد کتاب، مترجم ۶ عنوان کتاب، مؤلف ۷۰ عنوان مقاله علمی، اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و مترجم ۱۸ مقاله و مجله علمی بوده است. از جمله آثار استاد می‌توان به کتاب‌های آموزش در حوزه و دانشگاه، روشنفکر کیست، تعلیم و تربیت اسلامی، جایگاه علوم انسانی در تولید علم، چگونگی ارتقای سطح علمی کشور، نقد و خلاقیت در تفکر، نقد آرای برخی از دانشمندان معاصر، تعالیم حضرت علی(ع) و نظر شهید مطهری و سیاست و خردمندی اشاره کرد. پیکر استاد شریعتمداری برای تشییع و تدفین به تهران منتقل خواهد شد. اخبار تکمیلی متعاقباً اعلام خواهد شد.

دیدار نوروزی اعضاء و کارمندان با رئیس فرهنگستان علوم_6
یکصد و هجدهمین جلسه مجمع عمومی فرهنگستان علوم (96/4/22)_9