همزمان با روز گرامیداشت ابوریحان بیرونی انجام شد: تجلیل از پژوهشگران جوان برجسته در فرهنگستان علوم؛ شنبه ۲ تیر ۱۳۹۷

برنامه روز گرامیداشت ابوریحان بیرونی با تجلیل از پژوهشگران جوان برجسته علوم پایه روز پنجشنبه ۳۱خرداد در محل فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ما در این مراسم ابتدا دکتر رضا داوری‌اردکانی رئیس فرهنگستان علوم در سخنانی وظیفه این فرهنگستان را اعزاز دانشمندان دانست و گفت، ما فقط می‌توانیم به لفظ اعزاز کنیم که این هم یک توفیق است، چرا که توجه دارید زندگانی بشری متکی به علم است و فقط انسان است که علم دارد و بقیه موجودات فقط درک دارند.

دکتر داوری با تشکر از گروه علوم پایه فرهنگستان علوم که زحمت انتخاب دانشمندان جوان برجسته علوم پایه را می‌کشند، گفت: دوستان روز گرامیداشت ابوریحان را برای تجلیل از دانشمندان جوان علوم پایه انتخاب کرده‌اند، دانشمندی که در تاریخ علم مثال دانش‌طلبی است.

وی افزود: راجع به دانشمندان و بزرگان تاریخ همیشه حرف‌های زیادی زده می‌شود که برخی از آن‌ها افسانه است، اما افسانه‌هایی که راجع به دانشمندان می‌گویند با توجه به درستی و نادرستی آن عبرت‌آموز است.دکتر داوری اضافه کرد: در مورد ابوریحان بیرونی هم می‌گویند در آخرین لحظات زندگی فقیهی به عیادت ایشان رفت و ابوریحان از او مسأله‌ای پرسید، فقیه رعایت حال او را کرد و پاسخی نداد، ابوریحان به او گفت می‌دانم شما فکر می‌کنید که من در حال مردن هستم حال به نظر شما اگر من بدانم بمیرم بهتر است یا ندانم بهتر است.

رئیس فرهنگستان علوم با تأکید بر این که این نشانه روح عالم است که چه چیز برایش اهمیت دارد و چه چیز اهمیت ندارد، افزود: دانشمند برای علم زندگی می‌کند، ما علم و استعداد در مملکت داریم اما گاهی در بزرگداشت آنان افراط و تفریط می‌شود گاهی به یک دانشمند ۵۰۰هزار دلار جایزه می‌دهیم و گاهی هم به دانشمندان دیگر فقط می‌گوییم خوش آمدید.

دکتر یوسف ثبوتی رئیس گروه علوم‌ پایه هم در سخنانی با اعلام این که جایزه ابوریحان سال چهارم است که برگزار می‌شود، گفت: ابوریحان بیرونی یکی از افراد معدودی است که در تاریخ علم اسلامی به مشاهده اهمیت می‌داد، نه این که دیگران اهمیت نمی‌دادند اما ابوریحان به نظر من از این نظر شاخص است.

وی افزود: ابوریحان اگر می‌شنید که زمرد چشم افعی را کور می‌کند، یک افعی می‌گرفت و زمرد به چشمش می‌بست تا ببیند این حرف درست است یا نه. دکتر ثبوتی تأکید کرد: اگر بزرگان دانش ما از این طرز تفکر ابوریحان پیروی می‌کردند و آن را به‌صورت مکتب در می‌آوردند، شاید پیشرفت علم مدرن خیلی بیش از زمان معاصر اتفاق می‌افتاد و ارزش پژوهشگران و متفکرین اسلامی هم بیشتر ارزش پیدا می‌کرد.

وی با اشاره به این که تا به‌حال مراسم بزرگداشت زیادی برای ابوریحان بیرونی برگزار شده است، گفت: در سال ۱۳۵۱ کنگره بزرگداشت ابوریحان در شیراز برگزار شد و مجموعه مقالات آن هم موجود است و من در همان سال در این مراسم شرکت کردم و رصدخانه ابوریحان بیرونی در شیراز در دست تأسیس بود و اکنون بیش از ۴۰ سال است که این رصدخانه فعالیت دارد و یکی از فعال‌ترین رصدخانه‌های کشور هم است.

بنابراین گزارش سپس دکتر جعفر آقایانی‌چاوشی عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شریف مقاله‌ای درباره دستاوردهای علمی ابوریحان بیرونی و دیدگاه‌های علمی وی ارایه کرد. سپس توسط دکتر داوری اردکانی و دکتر ثبوتی و اعضای فرهنگستان علوم از دانشمندان برجسته جوان در گروه علوم پایه تجلیل به عمل آمد و علاوه بر جوایز یک شاهنامه نفیس هم به آنان اهدا شد. بنابر همین گزارش در این مراسم از دکتر یاسر عبدی دانشیار دانشکده فیزیک دانشگاه تهران به عنوان پژوهشگر جوان برجسته شاخه فیزیک تجلیل شد، دکتر عبدی دارای بیش از ۹۰ مقاله علمی و پژوهشی در ISI، ثبت یک اختراع بین‌المللی و یک اختراع داخلی و همچنین محقق سرآمد علمی معاونت علمی و فناوری برنده اولین جایزه دکتر علی‌محمدی و پژوهشگر برتر انجمن فیزیک است.

دکتر ایمان افتخاری عضو هیأت علمی و دانشیار IPM و استادیار دانشگاه هاروارد (۱۳۸۳ـ۱۳۸۶) به عنوان پژوهشگر جوان برجسته شاخه ریاضی تجلیل شد، دکتر عبدی دارای ۱۱ مقاله علمی در مجلات معتبر ریاضی و همچنین دارای مدال طلای المپیادهای کشوری ریاضی و کامپیوتر، منتخب اولین دوره جایزه ثوبتی، خواجه‌پور در سال ۱۳۹۳ و یکی از ۵۰ دانش‌آموخته منتخب دانشگاه صنعتی شریف به مناسبت ۵۰سالگی دانشگاه است.

دکتر مهدی بیات عضو هیأت علمی(دانشیار) گروه شیمی معدنی دانشکده شیمی دانشگاه ابوعلی‌سینا به عنوان پژوهشگر جوان برجسته شاخه شیمی تجلیل شد او دارای ۸۰ مقاله علمی در مجلات معتبر بین‌المللی و همچنین کسب جایزه سطح دو بنیاد ملی نخبگان در سال ۸۷ و کسب عنوان اول پژوهشگر برتر علوم پایه در بخش جوان دومین همایش فرهیختگان غرب کشور است.

از دکتر علیرضا نقی‌نژاد عضو هیأت علمی (استاد تمام) گروه زیست‌شناسی دانشگاه مازندران به عنوان پژوهشگر جوان برجسته شاخه زیست‌شناسی هم در این مراسم تجلیل شد. او دارای ۱۲۰ عنوان مقاله علمی و پژوهشی در مجلات معتبر داخلی و خارجی و یک عنوان ترجمه کتاب است و همچنین موفق به دریافت گرانت‌های بین‌المللی و بورس‌های تحقیقاتی برای فرصت‌های مطالعاتی و شرکت در برنامه‌های آموزشی و تحقیقاتی در کشور انگلیس، آلمان، فرانسه و اکراین شده است.

از دکتر وحید توکلی عضو هیأت دانشکده زمین‌شناسی دانشگاه تهران هم به عنوان پژوهشگر جوان برجسته شاخه زمین‌شناسی تجلیل شد که دارای بیش از ۴۰ مقاله پژوهشی در نشریات داخلی و خارجی است همچنین وی رتبه نخست آزمون سراسری دکترا و کسب ۱۱۰هزار دلار گرفت تحقیقاتی از دولت سوئد برای بررسی آب و هوای دیرینه ایران مرکزی است.

از دکتر علیرضا ختایی از پژوهشگران جوان برجسته شاخه شیمی هم به عنوان پژوهشگر جوان برجسته شاخه شیمی تجلیل شد. وی دارای ۳۳۷ مقاله در مجلات نمایه شده JCR و ارایه ۱۶۹ مقاله در سمینارهای داخلی و خارجی است. دکتر ختایی همچنین جزو دانشمندان یک درصد پر استناد شیمی دنیا براساس داده‌های منتشر شده از پایگاه اطلاعات علمی ISI و پژوهشگر برتر گروه علوم پایه کشور در سال ۱۳۹۲ است.

فلسفه، توسعه و روشنفکری
IMAGE گفتگو با دکتر سیدمصطفی محقق داماد
الهیات محیط زیست
IMAGE گفتگو با دکتر محمد شاهدی