فیزیک خاک (دکتر امین علیزاده[1])

ویرایش چهارم، با تجدید نظر، چاپ هشتم، 1394

مدیریت صحیح خاک در زمان آبیاری، زهکشی، حفاظت آب و خاک، شخم، تنظیم دمای خاک و یا آبخیزداری مستلزم داشتن اطلاعات کافی از جنبه­ های فیزیکی خاک می­ باشد. فیزیک خاک هم یک علم پایه و هم یک علم کاربردی است که به دلیل ماهیت خود در تداخل با علوم دیگر مانند هیدرولوژی، فیزیک، ریاضیات، زمین­ شناسی و مهندسی عمران است. مطالعه فیزیکی خاک به دلیل ناهمگون بودن آن به مراتب مشکل­تر از مطالعه اجسام صلب و یکنواخت است. بخصوص که خصوصیات آن نسبت به زمان در تغییر می­ باشد. به دلیل آنکه برخی جنبه­ های فیزیکی خاک وضعیت احتمالاتی و غیر قطعی دارد تعیین دقیق حالات فیزیکی خاک امکانپذیر نیست. با این وجود هماهنگ شدن نسبی با شرایط فیزیکی خاک نقش مهمی را در افزایش تولید محصولات کشاورزی و بهره­ وری از خاک ایفا می­ کند. از این جهت است که در دوره­ های آموزش دانشجویان رشته­ های علوم خاک، مهندسی آب و سایر رشته­ های مرتبط دروسی در این زمینه گنجانده شده است. تدوین کتاب فیزیک خاک که اینک ویرایش چهارم و چاپ هشتم آن انتشار یافته، کوششی است تا اطلاعات کاربردی را به دانشجویان و کارشناسانی که در زمینه استفاده از خاک برای تولید محصولات زراعی و باغی فعالیت دارند ارائه نماید. در این کتاب خصوصیات و فرآیندهای فیزیکی خاک با تأکید بر کاربردهای آن در کشاورزی، هیدرولوژی و محیط ­زیست تشریح شده است. حتی­ المقدور سعی شده است مفاهیم اساسی فیزیک خاک در قالبی ساده و قابل درک و همراه با ذکر مثال ارائه شود و از وارد شدن به برخی مسائل تئوریک و ارجاع متوالی و تکراری به منابعی که بعضاً ممکن است دسترسی آنها برای دانشجویان دوره­ های کارشناسی امکان­پذیر نباشد خودداری شده است. در عین حال در انتهای کتاب لیست منابعی که می­ تواند برای مطالعه بیشتر علاقمندان مفید باشد ارائه شده است. گرچه هدف عمده از تدوین این کتاب ارائه مطالب مورد نیاز دوره­ های کارشناسی دانشگاه­ ها بوده است اما این کتاب می­ تواند برای دوره­ های بالاتر نیز مورد استفاده قرار گیرد. تجربه من در آموزش فیزیک خاک به دانشجویان نشان می­ دهد که آنها با کسانی که در رشته درسی خود پیشگام بوده­ اند آشنایی چندانی ندارند و فقط نام این افراد را که مثلا ًمعادله یا قانونی به اسم آنها نام­گذاری شده است می­ خوانند یا می­ شنوند. لذا در کتاب برای آشنایی علاقمندان به دانشمندان و کسانی که تقش مهمی در توسعه و پیشرفت علم فیزیک خاک داشته­ اند شرح حال مختصری از زندگی و فعالیت­ های علمی آنها نیز ارائه شده است تا برای رفع خستگی هم که شده باشد مورد مطالعه قرار گیرد.

چاپ هشتم کتاب فیزیک خاک با تجدید نظر در سال 1394 در 1000 نسخه توسط دانشگاه بین ­المللی امام رضا(ع) مشهد منتشر شده است.

[1] - عضو وابسته گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم و استاد دانشگاه فردوسی مشهد

سمینار چالش های آموزش زیست شناسی (96/07/13)_9