مراسم معرفی و تجلیل از پژوهشگران جوان برجسته رشته های علوم پایه کشور، منتخب فرهنگستان علوم، روز پنجشنبه 31 خردادماه برگزار می شود

گفتگوهای تفصیلی حامد زارع، روزنامه­ نگار حوزه اندیشه، با آقای دکتر رضا داوری اردکانی فیلسوف معاصر و رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، در کتابی با عنوان «آفاق فلسفه در سپهر فرهنگ» توسط انتشارات ققنوس منتشر شد. این کتاب متشکل از گفتگوهایی است که آقای زارع در شش سال اخیر و از فروردین ۱۳۸۸ تا فروردین ۱۳۹۴ با دکتر داوری اردکانی انجام داده است. بخش­ هایی از این کتاب را گفتگوهایی تشکیل می­ دهد که در آن رئیس فرهنگستان علوم برای نخستین­ بار به پرسش­ هایی فکری درباره شعر، ادبیات، رمان، حکایات و گشت ­ها و سفرهایی که داشته، با موضعی فلسفی پاسخ داده است. آقای دکتر داوری اردکانی در بخشی از مقدمه ­اش بر این کتاب می­ نویسد: «در این دفتر بعضی مطالب درباره فلسفه، فرهنگ، علوم انسانی و روشنفکری که در پاسخ به پرسش­ های دوست گرامی آقای حامد زارع گفته­ ام گرد آمده است. این مطالب شاید صورت موجز و مختصر مقالات و رساله­ هایی باشد که در باب روشنفکری و علوم انسانی نوشته­ ام. قبل از انقلاب و در دهه­ های پنجاه و شصت صرفاً نظر و رأی انتقادیم درباره روشنفکری و علوم انسانی را اظهار می­ کردم. اکنون هم از اصول آن نظرها عدول نکرده ­ام اما می ­بینید که بیش از استادان علوم انسانی و اجتماعی از این علوم دفاع می­ کنم و این یک امر طبیعی است زیرا بحث در باب علم و مبادی آن و نقادی وضع علوم کار فلسفه است». آقای دکتر محمدمنصور هاشمی نویسنده آثار فلسفی و فکری نیز در یادداشتی که به کتاب افزوده شده است می­ نویسد: «گفتگو با متفکران و ثبت ناگفته‌های آنها، هم مجالی فراهم می‌آورد برای آشنایی بیشتر با متفکر و نزدیک‌تر شدن و انس گرفتن خوانندگان با او، هم زمینه‌ای می‌شود برای ثبت بخشی از تاریخ شفاهی ما و منبعی برای تحقیقات آتی. در مورد دکتر رضا داوری اردکانی جای خالی کتابی که دربردارنده چنان گفتگویی باشد محسوس و ملموس بود. خوشحالم که به لطف همت دوست عزیز، جناب حامد زارع، اکنون این جای خالی پر شده و کتابی به دست علاقمندان می‌رسد که حاصل گفتگوهای ایشان است با استاد اندیشمند، آقای دکتر رضا داوری، درباره مسائل مختلف، از زندگینامه و سوانح احوال گرفته تا مرور آثار و افکار». آقای حامد زارع نیز اظهار امیدواری کرده است که این کتاب به عنوان نخستین کتاب گفتگو با دکتر رضا داوری اردکانی که جای خالی آن در سال های اخیر حساس­ تر و مشهودتر شده بود، بتواند سهم مؤثری در شناختن منظومه فکری داوری اردکانی در افق فکری تاریخ اندیشه داشته باشد.

کتاب «آفاق فلسفه در سپهر فرهنگ» شش فصل دارد. فصل اول با عنوان «طرحی از زندگی فکری» شامل: از تولد تا کودتا؛ دانشگاه تهران؛ هویت­ اندیشی؛ انقلاب اسلامی، انقلاب فرهنگی؛ فردید و مکتب فردیدیه؛ پست­ مدرنیسم؛ و روشنفکری دینی است. در فصل دوم که «اندیشه در ایران» نام دارد، به بحث درباره گفتمان فکری شریعتی، مطهری، سیدحسین نصر و داوری اردکانی پرداخته شده است و فصل سوم با عنوان «علم در ایران» مشتمل بر دو موضوع با عناوین: نسبت علوم انسانی با وضعیت معاصر ما؛ و تاریخ تفکر و امکان­ های آینده ما می­ باشد. در فصل چهارم با عنوان «منورالفکری ایرانی»، وجوه سیاسی و پژوهشی روشنفکری دینی؛ و وضع فلسفی و جایگاه تاریخی منورالفکری ایران بررسی شده است. فصل پتجم «تفکر فلسفی» نام دارد و شامل مباحثی چون تأسیس فلسفه اسلامی در ایران ­زمین؛ سرنوشت فلسفه در مغرب جهان اسلام؛ و مدینه فاضله و نسبت آن با اوتوپی است و فصل ششم با نام «حاشیه­ های زیست فرهنگی» به گشت­ ها و سفرها؛ داستان­ ها و رمان­ ها؛ و شعرها و حکایت­ ها اختصاص دارد. تصاویر و نمایه­ ها بخش پایانی کتاب «آفاق فلسفه در سپهر فرهنگ» است. این کتاب در سال 1394 در 272 صفحه توسط انتشارات ققنوس به چاپ رسیده است.

فلسفه، توسعه و روشنفکری
IMAGE گفتگو با دکتر سیدمصطفی محقق داماد