بیمارگرهای گیاهی خاکزاد (بوم شناختی، زیست شناختی و مدیریت)

تألیف: دکتر ضیاءالدین بنی هاشمی

انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان، چاپ اول: 1397

خاک بستر مناسبی برای زندگی بسیاری از موجودات است که کمتر تحت تأثیر نوسانات محیطی قرار می گیرد و باعث ماندگاری موجودات مفید و مضر می شود. بیشتر موجودات در خاک مفید هستند و نقش مهمی در سلامت و فعالیت زیستی دارند. دخالت بشر در اکوسیستم خاک به دلیل فعالیت های نامناسب کشاورزی و بهره برداری کوتاه مدت یا بلند مدت، آسیب های برگشت ناپذیری را به خاک وارد می کند. مطالعه بیمارگرهای خاکزاد، به دلیل دسترسی نداشتن به آنها بسیار مشکل است و حتی در خیلی از موارد امکان پذیر نیست. بنابراین، یکی از چالش های گیاه پزشکی در بیماری شناسی گیاهی، مطالعه بیمارگرهای خاکزاد و مدیریت آنهاست. این بیمارگرها مانند بیمارگرهای هوابرد و یا انتقال با ناقل ها چندان متکی به شرایط محیطی نیستند و در تمام اقلیم ها می توانند آسیب رسان باشند. متأسفانه محیط کشت های اختصاصی برای جداسازی و ردیابی بیمارگرهای خاکزاد، به ویژه قارچ ها، در دسترس نیست و ابزار مولکولی نیز به آسانی جوابگو نیستند و در خیلی از موارد در شرایط طبیعی کارایی ندارند. برای مدیریت بیمارگرهای خاکزاد، شناخت جمعیت بیمارگرها و توان بیمارگری آنها بسیار ضروری است.

پدیدآورنده اثر مزبور، با تجربه درازمدت در زمینة بیمارگرهای مهم خاکزاد در ایران و با بهره برداری از اطلاعات پیشین و جدید سعی کرده است که طی 15 بخش این کتاب، ضمن معرفی شیوه بیمارگری و ماندگاری آنها در شرایط مختلف محیطی، راه حل مناسب و اقتصادی را برای مدیریت آنها ارائه کند. در این مجموعه، مسائل مهم فیزیکی و زیستی خاک و نقش آنها در مدیریت ارزیابی شده است. توجه خاصی به نقش مایه و توان مایه بیمارگر و شیوه ماندگاری در شرایط طبیعی و عوامل مؤثر در ماندگاری آنها شده است و بر روش های غیر شیمیایی با کمترین آسیب زیست محیطی در مهار بیمارگرها تأکید شده است. همچنین به مهار زیستی بیمارگرها با استفاده از ارقام مقاوم یا متحمل و پایه های مقاوم در گیاهان یک ساله و چندساله و سالم سازی خاک و کمک به توسعه رشد ریشه ها در خاک و تغذیه مناسب به منظور داشتن گیاهان قوی نیز توجه شده است.

Nike Converse Shoes
IMAGE گفتگوی ایسنا با دکتر علی حائریان اردکانی