آقای دکتر سیدعلیرضا مرندی رئیس فرهنگستان علوم‌ پزشکی از دیگر سخنران مراسم افتتاحیه گرامیداشت روز جهانی آینده در فرهنگستان علوم بود. ایشان در سخنانی با عنوان آینده نظام آموزش‌ عالی پزشکی گفت: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، عملاً سیستم ارائه خدمات بهداشتی در کشور وجود نداشت. در زمینه خدمات درمانی چند بیمارستان در شهرهای بزرگ کشور، خدمات قابل قبولی ارائه می‌کردند و سه هزار پزشک خارجی همراه با ۱۲ هزار پزشک ایرانی ارائه خدمت می‌کردند و جمعاً ۹ دانشکده پزشکی وجود داشت که سالیانه به ۱۲۰۰ دانشجوی پزشکی پذیرش می‌دادند و از نظر وزارت فرهنگ و آموزش عالی وقت امکان افزایش تعداد دانشجو وجود نداشت و تعدادی از استان‌ها هم در بعضی از تخصص‌ها فاقد پزشک بود و تعداد قابل توجهی از بیماران هم به دلایل مختلف تشخیصی و درمانی نیازمند اعزام به خارج از کشور بودند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: با تشکیل وزارت بهداشت و پذیرش سالانه چند برابر دانشجو، کشور از نظر نیروی انسانی گروه پزشکی خودکفا شد و رشته‌های مختلف تخصصی گسترش یافت، در نتیجه در برخی استان‌ها که در تعدادی از رشته‌ها حتی یک نفر پزشک متخصص نبود، به سرعت از نظر انواع تخصص‌ها و حتی انواع رشته‌های فوق‌تخصص خودکفا شد و نه تنها نیاز اعزام بیمار به خارج از بین رفت بلکه به دلیل کیفیت مطلوب خدمات ارائه شده ایرانیان مقیم خارج و بیماران خارجی برای درمان راهی ایران شدند.

آقای دکتر مرندی مشکل بزرگ آموزش پزشکی در کشور را تمرکز تقریباً انحصاری بر درمان و آن هم درمان بستری دانست و گفت: این درحالی است که تعریف سلامت فقط بیمار نبودن نیست بلکه وضعیت مطلوب سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی است. گرچه مسئولیت پزشک، تأمین، حفظ و ارتقاء سلامت است آن هم سلامت کل جامعه است اما متأسفانه آموزش پزشکی در کشور ما نسبت به بهداشت، پیشگیری و ارتقاء سلامت، سلامت روان بسیار کم‌توجه است و نسبت به سلامت اجتماعی و سلامت معنوی که از ابعاد مهم سلامت محسوب می‌شود بیگانه است. این در حالی است که طبق مطالعات جهانی نقش عوامل اجتماعی در سلامت بیش از ۵۰ درصد است.
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی با اعلام این که پیشرفت‌های پزشکی مدرن نظیر کشف آنتی‌بوتیک‌ها، واکسن‌ها، انسولین، سلول‌درمانی و پزشکی بازساختی، کم نیست ولی سهم آن در کاهش مرگ و میرها ظاهراً کمتر از ۴ درصد است گفت: کم‌توجهی به مراقبت‌های اولیه سلامت و عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت و تمرکز بر درمان، هزینه‌های پزشکی را حتی برای کشورهای صنعتی و ثروتمند کمرشکن کرده است.

IMAGE گفتگوی ایسنا با دکتر امین علیزاده
یک عمر در خدمت آبادانی کشور