روز یکشنبه 17 بهمن 1395، چهارصد و شصت و پنجمین جلسه شورای علمی فرهنگستان علوم با حضور آقایان دکتر یوسف ثبوتی، دکتر رضا داوری اردکانی (رئیس شورا)، دکتر سعید سهراب­ پور، دکتر محمد شاهدی، دکتر عباس شریفی تهرانی، دکتر حسن ظهور، دکتر سیدمصطفی محقق ­داماد، دکتر محمدقلی نادعلیان و دکتر حسین نمازی تشکیل شد.

در ابتدای جلسه آقای دکتر رضا داوری اردکانی ریاست فرهنگستان ضایعه درگذشت آقای دکتر مصطفی سهراب ­پور عضو وابسته گروه علوم مهندسی را به آقای دکتر سعید سهراب­ پور و خاندان ایشان و به اعضای فرهنگستان علوم تسلیت گفت و از خداوند برای استاد فقید رحمت واسعه و علو درجات مسئلت کرد. آقای دکتر داوری اردکانی اظهار داشت که شادروان آقای دکتر مصطفی سهراب ­پور از همکاران نجیب، خدوم، مؤثر و فعال از سال ­های ابتدایی تأسیس فرهنگستان بود و همواره فرهنگستان علوم از راهنمایی های ایشان بهره­ مند بوده است. رئیس فرهنگستان افزود که آقای دکتر مصطفی سهراب ­پور بخصوص در محیط­ زیست کارهای شایسته انجام داد.

رئیس فرهنگستان علوم همچنین ضایعه درگذشت آقای دکتر علی شریعتمداری عضو پیوسته گروه علوم انسانی و اولین رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران را به خانواده ایشان و اعضای فرهنگستان علوم تسلیت گفت و برای استاد فقید رحمت واسعه و علو درجات مسئلت کرد. آقای دکتر داوری اردکانی اظهار داشت که خدمت آقای دکتر شریعتمداری، بزرگی ­ها، صلاحیت­ ها، سادگی، درستی و صفای ایشان مثال­ زدنی بود و ادامه داد که آقای دکتر شریعتمداری منشاء تحولی در تعلیم و تربیت کشور شد چرا که ایشان کوشید علاوه بر تعلیم و تربیت آلمانی و فرانسوی، تعلیم و تربیت آمریکایی (جان دیویی) را در کشور آموزش دهد و پیاده کند و در این راه به توفیقاتی هم دست یافت.

در ادامه جلسه صورت جلسه چهارصد و شصت و چهارم شورای علمی مورخ 19 دی 1395 به تصویب رسید. پس از آن نامه رؤسای مشترک مجمع بین آکادمی ­ها به ریاست فرهنگستان مبنی بر معرفی نماینده ایشان برای شرکت در کمیته اجرایی مجمع بین آکادمی ­ها مطرح شد و آقای دکتر حسن ظهور عضو پیوسته و رئیس مرکز مطالعات علم و فناوری فرهنگستان علوم به عنوان نماینده فرهنگستان انتخاب شد.

موافقت با حمایت معنوی فرهنگستان از گردهمایی «مدرسه نظریه ارگودیک و سیستم­ های دینامیکی»، تأیید نامزدهای «استاد برجسته مهندسی»، «مهندس برجسته» و «دانشمند جوان برجسته مهندسی» برای تجلیل در مراسم بزرگداشت روز مهندسی در سال 1395، تأیید نامزدهای «مهندسان برجسته کشاورزی و منابع طبیعی کشور»، منتخب فرهنگستان علوم در سال 1395، برای تجلیل در تاریخ 18/12/1395، موافقت با همکاری مدعو آقایان دکتر سیامک یاسمی و دکتر محمدرضا قاسمی برای یک دوره دو ساله در گروه علوم پایه، موافقت با تمدید همکاری مدعو آقای دکتر محمدتقی احمدی برای یک دوره دو ساله دیگر در گروه علوم مهندسی، و موافقت با تمدید همکاری مدعو آقایان دکتر مجید عزیزی، دکتر جهانگیر فقهی و دکتر سعید محرمی ­پور برای یک دوره دو ساله دیگر در گروه علوم کشاورزی از دیگر مصوبات جلسه شورای علمی چهارصد و شصت و پنجم بود.

در پایان جلسه آقای دکتر علی خاکی صدیق رئیس «کارگروه بحران اخلاق اجتماعی و حرفه­ ای (در آموزش عالی)» گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم و رئیس دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی گزارشی از جلسات کارگروه و نتایج به دست آمده ارائه کرد. ایشان در گزارش خود با اشاره به نمونه­ های تأسف­ بار عدم رعایت اخلاق علمی، اخلاق پژوهشی، اخلاق حرفه ­ای و اخلاق مهندسی در جامعه، مدل شبکه­ ای از رفتار اخلاقی را ارائه کرد و در ادامه ضمن بیان اهداف تشکیل کارگروه و سرفصل­ های تعیین­ شده، پیشنهادهایی اجرایی برای رفع این معضل ارائه نمود و برخی چالش­ های کارگروه را برشمرد. آقای دکتر خاکی صدیق در پایان درخواست کرد سایر گروه­ های علمی نیز کارگروه را در جهت نیل به اهداف پیش ­بینی ­شده یاری کنند. در ادامه جلسه درباره موضوعات مطرح ­شده بحث و تبادل نظر شد و در نهایت آقای دکتر داوری اردکانی ریاست فرهنگستان ضمن تشکر از آقای دکتر خاکی صدیق و کار خوبی که کارگروه انجام داده است، اظهار داشت که گزارش ارائه ­شده و اعلام نظر فرهنگستان در این موضوع می­ تواند مورد توجه قرار گیرد و مقرر کرد گزارش کارگروه در اختیار فرهنگستان قرار گیرد تا گروه­ های علمی نظرشان را اعلام کنند و با جمع آوری و جمع ­بندی نظرات در نهایت بیانیه ­ای در این خصوص از سوی فرهنگستان تنظیم و برای مسئولان ارسال شود.

IMAGE گفتگوی ایسنا با دکتر امین علیزاده
یک عمر در خدمت آبادانی کشور