روز پنجشنبه 14 بهمن 1395 سمینار «کیمیاگر شرق» به مناسبت بزرگداشت هزار و صد و پنجاهمین سالگرد تولد محمد زکریای رازی، به همت شاخه شیمی گروه علوم پایه فرهنگستان علوم برگزار شد. در این سمینار آقای دکتر مهدی محقق استاد تاریخ علم، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی درباره «رازی و علم کیمیا» سخنرانی کرد.

در این سمینار که آقایان دکتر رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم، دکتر یوسف ثبوتی رئیس گروه علوم پایه فرهنگستان، دکتر محمدقلی نادعلیان رئیس گروه علوم دامپزشکی فرهنگستان، تعدادی از رؤسای شاخه های تخصصی فرهنگستان، اعضای پیوسنه، وابسته و همکاران مدعو گروه علوم پایه فرهنگستان، استادان دانشگاه ها، دانشجویان و علاقمندان حضور داشتند، ابتدا آقای دکتر مجتبی شمسی پور رئیس شاخه شیمی فرهنگستان علوم ضمن تبریک ایام مبارک پیروزی انقلاب اسلامی، به حاضران خیر مقدم گفت.

در ادامه آقای دکتر مهدی محقق عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی درباره رازی و علم کیمیا سخنرانی کرد. استاد مهدی محقق در ابتدای سخنانش با اشاره به این نکته که دشمنان ایران کوشش دارند فرهنگ علمی ما را خدشه دار کنند و چهره دانشمندان بزرگ اسلام و ایران را مخدوش کنند، تأکید کرد که باید در معرفی دانشمندان بزرگ ایران که علم و فرهنگ ما وامدار نبوغ و تلاش های آنان است، بیش از پیش کوشید. ایشان در ادامه به برخی آثار و دستاوردهای بزرگ رازی اشاره کرد و در ادامه با خواندن این بیت که «دست از مس وجود چو مردان ره بشوی / تا کیمیای عشق بیابی و زر شوی» اظهار داشت که دانشمندان اسلامی در آثار خود از علمی به نام «کیمیا» نام برده اند که با آن می توان ماهیت فلزات را تغییر داد و دانشمندانی همچون جلدکی و طغرائی و رازی به آن پرداخته اند و نسبت این علم را به جابربن حیان می رسانند که از اصحاب امام جعفر صادق (ع) بوده است و در آثار خود از آن حضرت با عنوان «سیدی» یاد می کند. استاد محقق ادامه داد: یعقوب اسحق کندی، فیلسوف عرب، کیمیا را ممتنع دانسته و اعمال کیمیاگران را خدعه و نیرنگی بیش نمی داند و برخی دیگر آن را فقط تغییر رنگ دانسته اند نه تغییر ماهیت. دکتر مهدی محقق در ادامه افزود: رازی بر اساس فهرست ابوریحان بیرونی بیست و یک کتاب در کیمیا نوشته که برخی از آنها در رد منکران این علم است. دکتر محقق از میان این کتاب ها به «فی شرف الصناعه» (در شرافت صنعت کیمیا)، «فی محن الذهب و الفضه» (در آزمایش زر و سیم) و «سرالاسرار فی التجارب» اشاره کرد و توضیحاتی درباره این آثار ارائه نمود.

پس از سخنان آقای دکتر مهدی محقق، آقای دکتر رضا داوری اردکانی در سخنان کوتاهی ضمن تبریک سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و تشکر از تشریف فرمایی حاضران و آرزوی توفیق برای برگزارکنندگان سمینار، اظهار داشت که برای توسعه علم باید به تاریخ علم توجه کرد چرا که ما به سرچشمه ها نیاز داریم. رئیس فرهنگستان علوم با ادای احترام به استاد دکتر مهدی محقق تصریح کرد که آقای دکتر محقق با تحقیقات و آثار بزرگ علمی خود ما را به سرچشمه ها برده اند چرا که در کشور ما این تحقیقات رسم نبود و حدود 200 سال تعطیل بود اما از 50 سال پیش آقای دکتر مهدی محقق و معدود دانشمندان نظیر ایشان تجدید عهد کردند و کار را مجدداً آغاز نمودند. آقای دکتر داوری اردکانی با اشاره به تسلط دکتر مهدی محقق به تاریخ علم و تاریخ فرهنگ ایران، آثار ایشان را بسیار گرانبها دانست و گفت: در مدت 50 سالی که استاد علامه آقای دکتر مهدی محقق را می شناسم هر روز یقین من نسبت به مقام علم و فضل و دانش ایشان بیشتر شده است.

آقای دکتر یوسف ثبوتی رئیس گروه علوم پایه فرهنگستان نیز از سخنان ارزشمند آقای دکتر محقق تشکر کرد.

در ادامه سمینار، دو سخنرانی دیگر ایراد شد. آقای دکتر علی اکبر موسوی موحدی استاد مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران و عضو وابسته گروه علوم پایه فرهنگستان علوم در سخنانی درباره «رادیکال های آزاد و عوارض دیابت» سخنرانی کرد و در آخرین سخنرانی آقای دکتر خشایار کریمیان همکار مدعو شاخه شیمی فرهنگستان علوم با موضوع «شرایط نهادی: پیش شرط توسعه پایدار صنایع شیمیایی ایران» سخنانی ایراد نمود.

IMAGE گفتگوی ایسنا با دکتر امین علیزاده
یک عمر در خدمت آبادانی کشور