روز پنجشنبه 19 تیر 1399، جلسه شورای عمومی گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم با حضور کلیه اعضای پیوسته گروه و همچنین رؤسای شاخه های تخصصی گروه مزبور به صورت حضوری و مجازی و به ریاست آقای دکتر محمدرضا اسلامی رئیس گروه علوم مهندسی برگزار شد. در ابتدای جلسه آقای دکتر اسلامی، انتخاب خانم دکتر سیمین ناصری رئیس شاخه بین گروهی محیط زیست فرهنگستان و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران به عنوان یک درصد دانشمندان برتر پر استناد جهان را به ایشان تبریک گفت. رئیس گروه علوم مهندسی در ادامه گزارشی از برگزاری جلسه شورای علمی فرهنگستان و موضوعات و تصمیمات آن جلسه از جمله تصویب گزارش نهایی طرح پژوهشی «رساله­ های دکتری معماری دانشگاه­ های برتر جهان» و خاتمه طرح مزبور و تمدید مدت زمان اجرای طرح «مستندسازی تجربیات مهندسان برجسته»، تمدید دوره همکاری مدعو تعدادی از همکاران مدعو گروه علوم مهندسی و تأیید پیشنهاد گروه مبنی بر تأیید عضویت وابسته یکی از همکاران مدعو و ارسال موضوع به مجمع برای تصویب ارائه کرد.

پس از آن آقای دکتر محمدحسین حلیمی عضو پیوسته فرهنگستان علوم و استاد پیشکسوت دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران گزارشی از طرح پژوهشی اجرا شده در فرهنگستان علوم با عنوان «زیبایی شناسی محراب های ایران» ارائه کرد. ایشان عکاسی و آنالیزهایی از جزئیات دقیق و شاهکارهای طراحی محراب­ های کشور را با دنیایی از تصویر و تنوع به نمایش در آورد و در این باره ضمن تعریف محراب، توضیحاتی درباره نوع نگاه، هویت فرهنگ و هنر ایرانی، رابطه نقش و نگارها، تکرارها و قرینه­ سازی­ ها، حفظ، مرمت و نگهداری آثار، ارتباط­ های تاریخی، استفاده و توجه به جنبه ­های اقتصادی، جنبه­ های هنری، کتب دانشگاهی، ادامه اجرا و فاز بعدی طرح جهت تکمیل بررسی و آنالیزها، مصالح قدیمی به کار گرفته شده، فسلفه طراحی­ ها و فرهنگ تصویری، آثار، خطوط و نقش مایه ­ها، عرق ملی، اطلاع رسانی و شناساندن و ارائه در نمایشگاه ­ها از جمله موزه هنرهای معاصر بیان کرد.

پس از سخنان ایشان، اعضای شورای گروه علوم مهندسی ضمن تشکر از سخنرانی آقای دکتر حلیمی و تحقیقاتی که در فرهنگستان انجام داده اند و قدردانی از اینکه بر جلوه های بصری محراب­ ها توجه وافری کرده اند، از ایشان درخواست کردند در ادامه و فاز بعدی اجرای طرح، علاوه بر جلوه بصری به بحث نظری و تاریخی آن هم بپردازند.

در ادامه جلسه در خصوص موضوعاتی که فرهنگستان و گروه علوم مهندسی می توانند و باید به آن توجه کنند بحث و تبادل نظر شد. ایران و راه آینده (در تمام زمینه های علمی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و ...) و جایگاه فرهنگستان در پیشبرد اهداف فرهنگی، علمی، آموزشی و اجرایی؛ سیاستگذاری علم و فناوری در کشور در تمام زمینه ها؛ نقش فعالیت های مهندسی (آموزش، طرح، اجرا، توسعه و ... ) در توسعه پایدار کشور با توجه به شرایط فرهنگی، اقتصادی و اقلیمی آب و هوای ایران بر حسب شاخه مربوط از جمله موضوعاتی بود که مورد تأکید قرار گرفت. نکته دیگری که به آن تصریح شد این بود که جامعه ایران به شدت با مسائل مهندسی فاصله گرفته است که نمونه­ هایش را می توان در آتش­ سوزی ­ها، زلزله، غرق شدن­ در دریا و سایر مسائلی که در جامعه مشهود است، مشاهده کرد.

پس از بیان پیشنهادها و با بحث و تبادل نظر، مقرر شد شاخه های تخصصی گروه، پروژه های استراتژیک خود را تا پایان شهریور 1399 پیشنهاد دهند و ریاست گروه با توجه به وابستگی هر پروژه به نهاد دولتی مرتبط، مسئول مربوط را دعوت، ارتباط و هماهنگی لازم را به منظور انجام پروژه با آن نهادها برقرار کند. آقای دکتر اسلامی در این مورد توضیح داد که این کار از دو جنبه اهمیت دارد: اول تأمین اعتبارات لازم برای فرهنگستان و دوم وابستگی آن نهادی که این پروژه را خواستار شده است به فرهنگستان.

آقایان دکتر محمدرضا اسلامی، دکتر مهدی بهادری نزاد (به صورت مجازی)، دکتر جعفر توفیقی، دکتر پرویز جبه دار مارالانی، دکتر پرویز دوامی، دکتر سعید سهراب پور، دکتر محمدرضا عارف، دکتر علی کاوه، دکتر هادی ندیمی، دکتر محمدحسین حلیمی، دکتر محمود یعقوبی (به صورت مجازی) اعضای پیوسته گروه و خانم ها دکتر طاهره کاغذچی و دکتر سیمین ناصری و آقایان دکتر جلال حجازی، دکتر حمید سلطانیان زاده (به صورت مجازی)، دکتر علی مقداری، دکتر علی اکبر رمضانیان پور و دکتر عبداله آقایی تعدادی از رؤسای شاخه های تخصصی گروه در این جلسه حضور داشتند.

IMAGE گفتگوی مهر با دکتر غلامرضا اعوانی
عدالت با رعایت حقوق متقابل مردم و حاکمیت ظهور می‌کند