به همت گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم، یک جلسه سخنرانی با عنوان «آمایش سرزمین در ایران: چالش ها و راهکارها» در تاریخ 16 بهمن 1398 در تالار اجتماعات فرهنگستان علوم برگزار شد. در این مراسم که با حضور اعضای گروه علوم کشاورزی فرهنگستان، استادان دانشگاه ها و اعضای پژوهشی مؤسسات مختلف تشکیل شد، خانم دکتر نغمه مبرقعی دانشیار پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهیدبهشتی و همکار مدعو شاخه جنگل و محیط زیست گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم سخنرانی ایراد کرد.

در ابتدای جلسه آقای دکتر عباس شریفی تهرانی رئیس گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم ضمن خوش آمدگویی به حاضران و معرفی سخنران کلیدی، خلاصه ای از از برنامه های گروه علوم کشاورزی را که در سال جاری طی همایش ها و سخنرانی های مختلف برگزار شده است، بیان کرد. ایشان تأکید کرد که نتیجه سخنرانی ها و میزگردها به صورت بیانیه برای مسئولان مختلف ارسال شده است. آقای دکتر شریفی تهرانی در پایان صحبت های خود از آقای دکتر محمود زبیری رئیس شاخه جنگل و محیط زیست گروه علوم کشاورزی فرهنگستان و دبیر جلسه و آقای دکتر مجید مخدوم عضو وابسته شاخه جنگل و محیط زیست گروه علوم کشاورزی فرهنگستان و آقای دکتر محمد شاهدی رئیس شاخه مهندسی علوم و صنایع غذایی فرهنگستان علوم و همچنین خانم دکتر نغمه مبرقعی تشکر کرد.

پس از آن آقای دکتر محمد شاهدی ضمن تشکر از حاضران در جلسه انگیزه حضور در چنین جلساتی را عرق ملی و رشد و توسعه ملی توصیف کرد. به نظر ایشان موضوع آمایش سرزمین سال هاست که مطرح و مورد نیاز جامعه است ولی معلوم نیست که چرا در عمل کمتر به آن توجه شده است. آقای دکتر شاهدی تأکید کرد که ضرورت دارد با توجه به محدودیت منابع آبی، الگوی کشت مواد مختلف تبیین شود و با بیانیه هایی که در این جلسات تهیه می شود، به مسئولان هشدار داده شود که قدم های بیشتری برای اجرا بردارند.

سپس سخنران کلیدی جلسه خانم دکتر مبرقعی دینان دانشیار پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی  و عضو مدعو شاخه جنگل و محیط زیست گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم، سخنرانی خود را ایراد کرد که چکیده آن بدین قرار است:

چکیده

آمایش سرزمین به عنوان دانش ساماندهی منطقی و عقلایی فضا با هدف بهره مندی بهینه از قابلیت های سرزمینی و جنبه های مختلف محیطی به شمار می آید که با تبیین محورها و قطب های توسعه، زمینه لازم برای شکل گیری و نظم بخشی به سازمان فضایی را به بهترین شکل ممکن فراهم می سازد. به عبارت دیگر آمایش سرزمین توزیع متوازن و هماهنگ جغرافیایی کلیه فعالیت های اقتصادی- اجتماعی در پهنه سرزمین نسبت به قابلیت ها و منابع طبیعی و انسانی است. هر چند عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و قابلیت های طبیعی سرزمین همگی در برنامه ریزی آمایشی نقش دارند اما آنچه شالوده و بستر آمایش را می-سازد همانا قابلیت های طبیعی و ویژگی های اکولوژیکی سرزمین است. آرایش بهینه فضا از جمله مهمترین اهداف آمایشی به حساب می آید که حصول آن در سرزمینی با ساختارها و عملکردهای متنوع همچون ایران، نیازمند مداقه و واکاوی بسیاری است. در ایران برنامه ریزی توسعه به طور رسمی از سابقه ای بیش از هفت دهه و برنامه آمایش سرزمین از سابقه ای فراتر از چهار دهه برخوردار است. علی رغم این زمان نسبتاً طولانی عوامل مختلف داخلی و خارجی موجب گردیده است که هدف کلان آمایش سرزمین که همانا تعادل بخشی در سطح ملی و منطقه ای است، عملاً در کشور محقق نگردد و امروزه شاهد نابرابری ها و عدم توازن های شدیدی در ساختار توزیع فعالیت ها در کشور باشیم. ساختاری که نه تنها از قابلیت های سرزمین در تخصیص کاربری ها کمتر بهره مند بوده، بلکه بعضا به تشدید نابرابری ها نیز دامن زده است. در این سخنرانی سعی بر آن است تا با بررسی مشکلات عدیده پیشین و فراروی آمایش در کشور راهکارهایی به منظور تعادل بخشی هر چه بیشتر در سرزمین ارائه شود. در این راستا ضمن تبیین وضع موجود سازمان فضایی کشور در کاربری های کلان، عوامل موثر در شکل گیری این ساختار و چرایی نقش کمرنگ برنامه های آمایشی مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. از جمله مهمترین عوامل عدم توفیق برنامه های آمایش در کشور می توان به فشارهای سیاسی از سوی مسئولین محلی، وجود قوانین متناقض، تاثیر عوامل خارجی، کمبود یا عدم دسترسی به داده های مکانی و فقدان نظام پایش مستمر در برنامه های آمایش سرزمین اشاره نمود.

IMAGE گفتگوی روزنامه ایران با آیت الله دکتر محقق داماد
در میان مردم باشیم و حرفشان را بشنویم