روز دوشنبه 1398/04/10، بیست و هفتمین سمینار "افق‌های آینده‌ مهندسی برق و کامپیوتر" توسط شاخه مهندسی برق و کامپیوتر گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران با مشارکت صاحبنظران برجسته و با سخنرانی آقای دکتر محمد عبدالاحد با موضوع «بیوسنسورها» یا «حسگرهای زیستی» در سالن کنفرانس فرهنگستان علوم برگزار شد.

در ابتدای این سمینار آقای دکتر جواد فیض رئیس شاخه مهندسی برق و کامپیوتر گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم ضمن خوش آمدگویی به حاضران در جلسه با ارائه شرح حال علمی آقای دکتر محمد عبدالاحد ایشان را به حضار معرفی کرد. آقای دکتر محمد عبدالاحد متولد سال 1361 تهران، درجه کارشناسی فیزیک را از دانشگاه علم و صنعت، کارشناسی ارشد فیزیک را از دانشگاه صنعتی شریف و دکترای مهندسی نانوالکترونیک را از دانشکده  مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران دریافت کرده و بلافاصله به عنوان عضو هیئت علمی به استخدام دانشکده  مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران درآمده است. در طی چهار سال گذشته وی موفق به ثبت بیش از 20 اختراع در آمریکا و انتشار بیش از 50 مقاله در معتبرترین مجلات علمی دنیا شده که اکثراً به روش های تشخیص سرطان مربوط است. ایشان مقاله ای تحت عنوان چیپ(chip)  تشخیص زود هنگام سلول های متاستاتیک در مجله Nature Communication به چاپ رسانده است. از سایر دستاوردهای وی می توان به معرفی و ساخت چیپ های تشخیص سرطان از جمله  CNT-ECIS، SiNW-ECIS، NELMEC، Metas-Chip و CDP اشاره کرد. تحقیقات وی در زمینه فناوری چیپ های تشخیص سرطان منجر به کسب شماری از جوایز داخلی و بین المللی از جمله مدال بهترین مخترع جوان سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) در سال 2016، جشنواره جوان خوارزمی در سال 2017، ابن سینا در سال 2015، IEEE  در سال 2016 و جایزه فرهنگستان علوم تحت عنوان پژوهشگر جوان برجسته در سال 2019 شده است. او هم اکنون سرپرست آزمایشگاه NBEL (Nano Bio Electronics Lab)، دانشیار دانشکده  مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران و نیز عضو هیئت علمی مدعو و وابسته دانشگاه علوم پزشکی تهران (TUMS) هستند.

در ادامه جلسه آقای دکتر محمد عبدالاحد با موضوع «بیوسنسورها» یا «حسگرهای زیستی» سخنرانی ایراد کرد. بیوسنسورها یا حسگرهای زیستی، نوعی سیستم اندازه گیری هستند که به گونه ای طراحی شده اند که می توانند اجزا، کارکرد و میزان یک ماده بیولوژیک خاص را با دقت بسیار زیادی ارایه دهند. کارآیی خوب این بیوسنسورها در حوزه پزشکی به منظور تشخیص سریع و دقیق بیوموادی که در یک بیماری به خصوص نقش دارند، سبب رشد روز افزون حسگرهای زیستی و سرمایه گذاری بسیار زیاد در این حوزه شده است. از جمله کاربردهای پزشکی بیوسنسورها در حوزه سرطان است که می تواند با تشخیص سریع سرطان در مراحل اولیه رشد تومور، منجر به نجات جان بسیاری از بیماران و نیز کاهش هزینه های درمانی شود.

بیوسنسورها انواع گوناگونی دارند که بخش عمده و مهم آن بیوسنسورهای الکتریکی/ الکتروشیمیایی هستند. روش های الکتریکی متفاوتی وجود دارند که مهم ترین آنها روش های مقاومت سنجی (Impedimetry)، ولتامتری (Voltammetry)، آمپرومتری (Amperometry) و ترانزیستورهای اثر میدانی (Field Effect Transistors) هستند که هر کدام بسته به هدف مورد نظر می توانند به کار گرفته شوند. از طرفی، زمانی که سلول سالم از فاز سلامت وارد فاز سرطانی می‌شود تغییراتی در غشای آن ایجاد خواهد شد که این تغییرات شامل تغییرات الکتریکی نیز هست. عمل کرد سلول سالم و سرطانی از لحاظ الکتریکی متفاوتند که می تواند تشخیص آن با بیوسنسورهای الکتریکی را امکان پذیر سازد.

در این سخنرانی به تعریف بیوسنسورها و نقش و اهمیت آن ها در حوزه پزشکی و به ویژه سرطان پرداخته شد.

در پایان جلسه پس از پرسش شرکت کنندگان و پاسخ سخنران، از سخنرانی آقای دکتر عبدالاحد تشکر و قدردانی شد و لوح سپاس فرهنگستان علوم به ایشان اهدا گردید.

IMAGE گفتگوی ایسنا با دکتر امین علیزاده
یک عمر در خدمت آبادانی کشور