فرا رسیدن اربعین حسینی را تسلیت عرض می کنیم

روز چهارشنبه 11 اردیبهشت 1398، به همت گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم، یک جلسه سخنرانی تخصصی با عنوان «کشاورزی هوشمند، فرصت­ ها و چالش­ ها» برگزار شد. در این نشست که دبیر فرهنگستان، رئیس و اعضای پیوسته و وابسته گروه علوم کشاورزی فرهنگستان، چند تن از مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و استادان و اعضای هیأت علمی دانشگاه ­ها حضور داشتند، آقای دکتر عبدالمجید مهدوی دامغانی دانشیار اگرو اکولوژی پژوهشکده محیطی دانشگاه شهید بهشتی و همکار مدعو شاخه زراعت و اصلاح نباتات گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم به ایراد سخن پرداخت.

در ابتدای جلسه آقای دکتر عباس شریفی تهرانی رئیس گروه علوم کشاورزی فرهنگستان ضمن خوشامدگویی به حاضران در جلسه بر واژه زیبا و فارسی هوشمند تأکید کرد. ایشان یادآور شد که در این سلسله سخنرانی ها منابع طبیعی و کشاورزی را نیز به گونه ای هوشمند مطرح می کنیم و اگر در مسائلمان هوشمندانه عمل نکنیم بسیار خسارت خواهیم دید. به نظر ایشان باید در اقتصادمان هوشمندانه عمل کنیم و از منابعمان هوشمندانه استفاده کنیم.

پس از آن اقای دکتر حسین نمازی دبیر فرهنگستان علوم در بیانات کوتاهی بر تشکیل این نوع جلسات تاکید کرد زیرا در این سخنرانی ها زمینه تبادل نظر بین دانشمندان فراهم می شود. به نظر ایشان کشاورزی هوشمند یک پدیده دینامیک و پویاست. به عقیده آقای دکتر نمازی عناصر مهم کشاورزی هوشمند، دانش، فناوری و روزآمد بودن است که البته کشاورزی هوشمند ترکیبی از به کاربردن دانش قدیم و جدید است که خود این ترکیب در حال تغییر است و از آن تحت عنوان خود اصلاح گری تعبیر می شود.

سپس آقای دکتر محمد شاهدی در اهمیت برگزاری چنین جلساتی مطالب کوتاهی بیان کرد. ایشان یادآور شد در ماجرای سیل اخیر گفته می شد که مسیل ها را اشتغال نکنید. به نظر آقای دکتر شاهدی در ژاپن هم بلایای طبیعی وجود دارد ولی به گونه ای از علم استفاده می شود که آسیب ها به حداقل برسد. ایشان تاکید کرد که لازم است در مسائلمان بیشتر به علم بها دهیم.

آقای دکتر علیرضا کوچکی عضو پیوسته گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم و دبیر جلسه، سخنران افتتاحیه بود. به عقیده ایشان در گذشته های دور علم و فناوری از هم جدا بودند و کشاورزان ما بر اثر تجربه، نحوه فعالیت ها و کارهایشان را در محیط پیدا می کردند و تغییرات اقلیم و پستی و بلندی های محیط را می شناختند اما پس از انقلاب علمی که دستاوردهای مهمی در به دست آوردن غذا داشت، نوسانات زیادی به چشم خورد؛ از جمله در اقلیم و خاک که متغیرهایی هستند که هیچ گاه ثابت نمی مانند. به نظر آقای دکتر کوچکی ما باید یک سیستم پس خور طبیعی در تولید غذا داشته باشیم که خود به خود تغییرات را درک کند و فعالیت مناسبی داشته باشد و این همان سیستم هوشمند است. به نظر ایشان در کشاورزی هوشمند می خواهند انسان کمتر فعال باشد و ماشین جای تفکر را بگیرد و کشاورزی هوشمند خودش تصمیم می گیرد کجا چه مقدار نهاده لازم دارد؛ بدین ترتیب در کشاورزی هوشمند با تغییرات محیطی سازگاری ایجاد می شود.

پس از سخنان افتتاحیه، سخنران کلیدی جلسه آقای دکتر عبدالمجید مهدوی دامغانی، سخنان خود را تحت عنوان «کشاورزی هوشمند؛ فرصت ها و چالش ها» ایراد کرد که خلاصه آن بدین شرح است:

«کشاورزی، فعالیتی است که همواره با فرصت‎ها و تهدیدات گوناگون رویارو بوده است و کشاورزان موفق در طول تاریخ با هوشمندی و ذکاوت در پی غلبه بر محدودیت‎ها و تنگناها، بهره‎گیری از همه‎ ظرفیت‎ها و تبدیل تهدیدها به فرصت برای تولید موفق و پایدار محصولات کشاورزی بوده‌اند. کشاورزی هوشمند رهیافتی است دانش‎بنیان و مبتنی بر سازگاری، که به دنبال آن است با بهره‎گیری از خدمات، عملیات و فناوری‌های نوین و کهن در سامانه‎های کشاورزی موجب افزایش پایدار تولید، ارتقای تاب‎آوری سامانه به مخاطرات گوناگون و کاهش پیامدهای تولید، از جمله انتشار گازهای گلخانه‎ای شود. سه نکته از این تعریف بر می‎آید؛ نخست، کشاورزی هوشمند ضرورتاً «پایدار» است، بنابراین هر رهیافتی که همراه با پایداریِ درازمدت تولید و بهره‎وری در سامانه‎های کشاورزی نباشد، «هوشمند» محسوب نمی‎شود. دوم، کشاورزی هوشمند دارای دو عنصر اصلی سخت‎افزاری و نرم‎افزاری است: جزء سخت‎افزاری کشاورزی هوشمند عبارت است از فناوری‎ها و عملیاتی که امروزه از آن با عنوان «کشاورزی دقیق» یاد می‎شود. کشاورزی دقیق عبارت است از مدیریت سامانه‎ی کشاورزی با در نظر گرفتن نوسانات موجود در مزرعه و با بهره‏گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) که هدف اصلی آن بیشینه‎سازی بهره‎وری و کمینه‎سازی مصرف نهاده‏هاست. اجزای سامانه‎ی کشاورزی دقیق عبارت است از جمع‎آوری داده‎های گیاه زراعی، خاک و آب‎ و هوا، ثبت اطلاعات در قالب نقشه‏های یارانه‏ای، تجزیه‎وتحلیل این داده‎ها برای تعیین مقدار بهینه مصرف نهاده و ورود داده‎ها به سامانه‏های کنترلی که با هدایت رایانه (اینترنت اشیاء) عمل می‎کنند. در کشاورزی دقیق از فناوری‎هایی همچون سامانۀ موقعیت‏یاب جهانی (GPS)، سامانۀ اطلاعات جغرافیایی (GIS)، تجزیه و تحلیل رایانه‏ای تصاویر ماهواره‏ای و فراوری پیشرفتۀ داده‏ها و ارتباطات مخابراتی بهره گرفته می‎شود. جزء نرم‎افزاری کشاورزی هوشمند در «بینش» و «فلسفۀ» این رهیافت نمایان است که آن را الگویی بر پایه‎ی سازگاری (و نه مقابله)، دانش‎بنیان (و نه صرفاً مبتنی بر فناوری­های تقلیل‎گرایانه) و تلفیقی از دانش و فناوری نوین و سنتی (و نه تکیه‎ی صرف بر دانش و فناوری نوظهور) می‎داند. سوم، بر اساس آنچه از دو نکته‎‎ پیشین بر می‎آید این که مهم‎ترین عنصر کشاورزی هوشمند بهره‎گیری از مجموعه‎ای از دانش، فناوری، روزآمدی و خوداصلاح‎گری است که از آن با عنوان «اندیشه‎سپهر» در فضای کشاورزی پایدار هزاره‎ی سوم یاد می‎شود. با این وصف، کشاورزی هوشمند رویکردی سازگارانه به شمار می‎رود که وجه کارکردی آن همان است که امروز از آن با عنوان «فشرده‎سازی پایدار»، یعنی بهره‎گیری از همه‎ی ظرفیت‎های موجود در تولید پایدار محصولات و خدمات کشاورزی یاد می‏ شود».

IMAGE گفتگوی روزنامه اعتماد با دکتر رسول جعفربان
سیاست زدگی آفت تاریخ و تمدن