فرا رسیدن اربعین حسینی را تسلیت عرض می کنیم

به همت گروه علوم دامپزشکی فرهنگستان علوم سمینار یک روزه «وضعیت کنونی بروسلوز در ایران» روز چهارشنبه 8 اسفندماه 1397 در تالار اجتماعات فرهنگستان علوم برگزار شد. در این مراسم که با حضور با دبیر فرهنگستان، رئیس و اعضای پیوسته و وابسته گروه علوم دامپزشکی فرهنگستان، اعضای سایر گروه ها علمی، استادان و اعضای هیأت علمی دانشگاه ها برگزار شد، 6 سخنرانی توسط استادان و صاحبنظران ایراد شد.

در ابتدای سمینار آقای دکتر محمدقلی نادعلیان رئیس گروه علوم دامپزشکی با ابراز تشکر و خیر مقدم به حاضران، بر اهمیت بیماری تب مالت که بین انسان و دام مشترک است تأکید کرد.

اولین سخنران آقای دکتر حسن تاج بخش عضو پیوسته گروه علوم دامپزشکی فرهنگستان علوم و استاد ممتاز دانشگاه تهران بود که تحت عنوان «فتح باب و بحث در مورد بروسلوز (بیماری واگیر مهم در ایران)» سخنرانی کرد. به نظر ایشان این بیماری مهمترین بیماری عفونی در ایران و مربوط به سده اخیر است زیرا معادلش را در طب کهن ایران نداریم و میزبان این بیماری بز، گاو و خوک است که البته می تواند از سگ و گربه هم به انسان منتقل شود. به نظر سخنران این بیماری در برخی از حیوانات باعث سقط جنین می شود ولی اگر وضعیت میکروبی و عفونی آن از حد بگذرد در انسان هم باعث سقط جنین می شود. این میکروب ها وارد یاخته ها می شوند و از یددار شدن پروتئین ها جلوگیری می کنند و روز هفتم بیماری بسیاری از این میکروب ها کشته می شوند که در این حالت داروی پزشک اثر می کند. به عقیده آقای دکتر تاج بخش آثار این بیماری چند ماه باقی می ماند و دارای عوارض قلبی است که می تواند کشنده باشد. به نظر ایشان این بیماری دو روش انتقال دارد، یکی از طریق دام به دام که کم شده است و دیگری از طریق مصرف شیر است که باید از مصرف شیر و پنیر فله پرهیز کرد.

آقای دکتر سید مصطفی پورتقوی متخصص بیماری های عفونی دومین سخنران سمینار مزبور بود که درباره «تجربیات چندین ساله در زمینه بروسلوز انسانی در ایران» سخنرانی کرد. به نظر ایشان این بیماری واکسنی ندارد و فرد چندین دوره باید مورد درمان قرار گیرد. سخنران اظهار کرد که داروهای کمی برای این بیماری داریم که دارای عوارض هم هستند. آقای دکتر پورتقوی بیان کرد که 4 مورد بروسلوز دیدم که شیر شتر خام خورده بودند. ایشان معتقد بود این بیماری دارای علائم بسیار بدی در انسان است به طوری که بیمار عرق و تب شدید می کند و نمی تواند تکان بخورد و حتی دچار عوارض روانی و در بعضی مواقع خودکشی می شود. به نظر سخنران، می گویند ظاهراً بیماری مزبور کشنده نیست ولی عوارض آن از جمله بیماری قلبی می تواند انسان را بکشد.

آقای دکتر فرشید رضایی کارشناس اداره بیماری های زئونوز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی سومین سخنران بود که تحت عنوان «بروسلوز انسانی در ایران» سخنرانی کرد. به نظر سخنران بیماری تب مالت یک بیماری میکروبی است و آنتی بیوتیک دارد و با سبک زندگی مردم ارتباط دارد چرا که پس از یک کوچ بزرگ از روستا به شهر تعداد بیماران کمتر شده بود. آقای دکتر رضایی آماری از میزان بروز این بیماری را از سال 57 تا 96 در ایران ارائه کرد و استان های پر شیوع را نام برد و معتقد بود که مادران و کودکان از آسیب پذیرترین افراد بودند و درباره ارزیابی وضعیت، نیازسنجی و پایش عمیق 2 ساله ای که همکارانشان صورت داده بودند صحبت کرد. آقای دکتر رضایی معتقد بود که یک سازمان مانند سازمان دامپزشکی به تنهایی نمی تواند بیماری را مهار کند.

آقای دکتر محسن مشکوة معاون برنامه ریزی و پشتیبانی سازمان نظام دامپزشکی کشور سخنران بعدی بود که درباره «نکات کلیدی در مورد بروسلوز دامی» سخنرانی کرد. به نظر ایشان هر مورد انسانی بیماری تب مالت منشاء دامی دارد و بروسلوز تمایل به ایجاد عفونت در ارگان های غنی از قند اریتریتول دارد. سخنران معتقد بود انتقال این بیماری از طریق فرآورده های لبنی آلوده و پاستوریزه نشده است و گوشت قبل از مصرف باید حداقل 24 ساعت در معرض یخ زدگی قرار گیرد. به نظر آقای دکتر مشکوة نداشتن سیستم تعیین هویت و ردیابی دام ها در کشور و منطقه و شرایط نامناسب بهداشتی کشورهای همجوار و ترددهای غیر مجاز دام در نواحی مرزی وکشتارگاه های سنتی و غیر بهداشتی، از جمله چالش های مقابله با این بیماری است.

در ادامه آقای دکتر کریم امیری معاون بیماری های مشترک دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های سازمان دامپزشکی کشور سخنرانی خود را تحت عنوان «وضعیت بروسلوز دامی در ایران» ایراد کرد. به نظر ایشان مهمترین رکن پیشگیری بروسلوز واکسیناسیون در دام های حساس است و باید عامل را در مخزن حذف کنیم و با کشتار و جداسازی دام های آلوده این کار را انجام دهیم. سخنران مراحل مختلف کنترل بروسلوز در برنامه های جهانی را توضیح داد و آماری از میزان بروز سالیانه مبتلایان انسانی تب مالت ارائه کرد و در انتها برنامه های جاری کنترل بروسلوز را برشمرد مانند آموزش و ترویج، رعایت مقررات بهداشتی و قرنطینه، واکسیناسیون و تست و کشتار موردی دام.

آخرین سخنران آقای دکتر سعید عالمیان رئیس بخش بروسلوز مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی بود که سخنان خود را تحت عنوان «نقش واکسیناسیون در کنترل و پیشگیری بیماری بروسلوز در ایران» ارائه کرد. ایشان در مورد گونه های باکتری بروسلا و مشخصات واکسن ایده آل برای بیماری بروسلوز صحبت کرد که از جمله مشخصات واکسن، عدم بیماری زایی در دام واکسینه است. به نظر سخنران میزان بیماری بروسلوز بیشتر در غرب کشور و استان خراسان شمالی مشاهده شده است. آقای دکتر عالمیان آماری را از مقایسه فراوانی بیماری تب مالت در کشور از سال 87 تا 96 ارائه کرد و انواع واکسن هایی را که موسسه رازی در زمینه تب مالت تولید می کند توضیح داد.

در پایان مراسم، میزگرد پرسش و پاسخ با مدیریت آقای دکتر حسن تاج بخش دبیر علمی سمینار برگزار شد.

IMAGE گفتگوی روزنامه اعتماد با دکتر رسول جعفربان
سیاست زدگی آفت تاریخ و تمدن