به همت شاخه مهندسی برق و کامپیوتر گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم، از مجموعه سمینارهای ادواری «افق های آینده مهندسی برق و کامپیوتر» در روز دوشنبه 6 اسفند 1397، سمیناری در تالار اجتماعات فرهنگستان علوم برگزار شد. در این مراسم که تنی چند از اعضای گروه علوم مهندسی و استادان دانشگاه ها و دانشجویان تحصیلات تکمیلی حضور داشتند، آقای دکتر جواد صالحی عضو وابسته گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم و استاد مهندسی برق-مخابرات دانشگاه صنعتی شریف تحت عنوان «اطلاعات در کنه آفرینش» سخنرانی ایراد کرد.

ایشان در سخنانش اظهار داشت که اگر به مباحث فیزیک، شیمی، زیست شناسی، معادلات نیوتن، نظریه نسبیت و سیاه چاله ها نظر کنیم، متوجه می شویم که این نظریه ها با یک برنامه و کد که حاصل صفر و یک است سر و کار دارند. ما در فیزیک و شیمی درباره جهان آنالوگ می خوانیم اما هر چه بیشتر پیش می رویم می فهمیم که سیستم جهان جنبه  دیجیتالی دارد. اگر بتوانیم از خالق هستی بپرسیم اولین کاری که در سبد آفرینش کرده چه بوده است؟ حدس می زنم مطابق خروجی های علوم فوق خواهد گفت: برنامه، اطلاعات و کد آفرینش را نوشتم و بعد از خلق جهان هستی، هر چه که درون آن هست، سخت افزارهایی هستند که برنامه های من را نشان می دهند. دست به هر شییء که بزنیم، به یک برگ، صخره، سیب و غیره، می بینیم که در سیستم هم انرژی داریم و هم حرارت. به نحوی تکان خوردن ملکول ها در سیستم ها، حرکتی را ثبت می کند؛ در واقع تکامل خودشان را ثبت می کنند. در اعماق فیزیک دست به هر آبجکتی بزنیم، خود آن آبجکت، در حال پردازش اطلاعات تکاملی خود است. سرعت و قدرت حافظه کامپیوتر دو نکته مهم در ادبیات کامپیوتر است. ماکس پلانک گفت: می خواهم واحدهای زمان، فاصله و جرم را بیان کنم. تمام مباحث دیگر فیزیک بر اساس این 3 پارامتر شکل می گیرد. بدین ترتیب به بافت جهان هستی پی می بریم.

اطلاعات چیست و چگونه شکل می گیرد؟ زبان اصلی اطلاعات، آمار است. یکی از ابزارهای مهم آفرینش، احتمالات است و بدون آن جهان هستی شکل نمی گرفت. درست است که خداوند مطلق است اما خالق احتمالات است. جوهر مایه  فضای کوانتوم، احتمالاتی است. اطلاعات چگونه شکل می گیرد؟ اگر تاس فقط یک حالت داشته باشد و احتمالات نداشته باشد و بر زمین بیفتد، اطلاعاتی به ما نمی دهد. اگر این نقطه ثابت بود هیچ وقت جهان و کهکشان شکل نمی گرفت. اگر تاس مجموعه ای از صفر و یک باشد و بر زمین بیفتد یا صفر می شود یا یک. پس ما باید در فضای احتمال ورود کنیم. اگر انرژی اولیه را به تاس ندهیم که حرکت شکل بگیرد، هیچ وقت اطلاعات شکل نمی گیرد. انرژی، آنتروپی (حرکت تاس بین صفر و یک) و اطلاعات، مکمل هم و لازم و ملزوم یکدیگرند.

گرامیداشت روز کشاورزی
دکتر جعفر توفیقی
بیست و یکمین جلسه پیشبرد ریاضیات کشور_1
سخنرانی « اقتصاد مقاومتی و چالش های پیش رو »