به همت گروه علوم انسانی فرهنگستان علوم و با همکاری انجمن علمی حقوق مالکیت فکری همایش «بررسی تحلیلی و انتقادی لایحه حمایت از مالکیت ادبی و هنری و حقوق مرتبط» در روز پنج شنبه 2 اسفند 1397 در تالار اجتماعات فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.

در این مراسم که آقای دکتر رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم، آقای دکتر نمازی دبیر فرهنگستان علوم و رئیس گروه علوم انسانی، آقای دکتر سید مصطفی محقق داماد رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم، آقای دکتر سید حسین صفائی رئیس شاخه حقوق گروه علوم انسانی فرهنگستان و دبیر علمی همایش مزبور، استادان دانشگاه ها، اعضای پیوسته و وابسته فرهنگستان علوم، تعدادی از مسئولان و حقوقدانان و قضات و جمعی از دانشجویان دوره های تحصیلات تکمیلی حضور داشتند، ابتدا آقای دکتر سید حسین صفائی در سخنان کوتاهی ضمن خوش آمد گویی به حاضران، پیشینه لوایح سه گانه مربوط به حمایت های مادی و معنوی مالکیت ادبی و هنری را توضیح داد و اظهار داشت که این نشست، سومین همایشی است که فرهنگستان علوم در این زمینه برگزار می کند. ایشان بیان کرد که لایحه مزبور در سال 1395 به مجلس ارائه شده که در این مورد آقای دکتر محمود صادقی زحمات بسیاری کشیده است و اکنون این لایحه به کمیسیون قضایی مجلس رسیده است. آقای دکتر صفایی یاد آور شد که طرحی در این زمینه در سال 1389 تصویب شد که طرح خوبی است و آقای دکتر محقق داماد در بررسی این طرح زحمات بسیاری کشیده است، همچنین انجمن علمی مالکیت فکری، فعالیت های خوبی در این مورد داشته است. پس از سخنان ایشان، آقای دکتر رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم سخنان کوتاهی ایراد کرد. به نظر ایشان، وقتی فساد به ساحت علم راه پیدا کرده است، وظیفه حمایت از مالکیت فکری مهم تر شده است. ایشان یادآور شد که کار شما حمایت از فکر و در واقع دفاع از علم است و فرهنگستان کار خوبی کرده که باز هم همایشی در مورد مالکیت فکر برگزار کرده است. سپس آقای دکتر حسین نمازی ضمن سخن کوتاهی از حاضران و سخنرانان در جلسه تشکر کرد. به نظر ایشان قبل از اینکه لایحه به تصویب مجلس برسد، ترجیح داده شد که بررسی شود و اگر در مورد مفاهیم و مسائل اجرایی و یا مصادیق لایحه اشکالاتی وجود داشته باشد، خوب است که این اشکالات قبل از تصویب لایحه برطرف شود. در همایش فوق 6 سخنران به بیان مباحث پرداختند. آقای دکتر سید مصطفی محقق داماد عضو پیوسته و رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم در مورد تحلیل فقهی مالکیت ادبی و هنری، آقای دکتر محمود صادقی عضو هیات علمی و مدیر گروه حقوق مالکیت فکری دانشکده حقوق دانشگاه تربیت مدرس و نماینده مجلس شورای اسلامی درباره دلالت ها و آثار گسترش قلمرو حمایت از حقوق مولف در لایحه جدید، آقای دکتر محمود حکمت نیا عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس و معاون وزارت دادگستری در امور مالکیت فکری درباره بررسی ساختاری و زیر ساختی لایحه حمایت از مالکیت ادبی و هنری، آقای دکتر سعید حبیبا عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران درباره نوآوری ها، فرصت ها و چالش های ضمانت اجراهای حقوق مالکیت ادبی و هنری و حقوق مرتبط در پیش نویس لایحه جدید، آقای دکتر سید حسن شبیری (زنجانی) عضو هیات علمی دانشگاه قم درباره بررسی انتقادی لایحه در زمینه حقوق معنوی پدید آورنده اثر ادبی و هنری، و آقای دکتر سید حسین صفائی عضو پیوسته و رئیس شاخه حقوق گروه علوم انسانی فرهنگستان علوم در مورد نوآوری ها و کاستی های حقوق مرتبط در لایحه حمایت از مالکیت ادبی و معنوی سخنرانی کردند. در پایان جلسه، پرسش و پاسخ میان حاضران در جلسه و سخنرانان برگزار شد.

یکصد و بیست و چهارمین جلسه مجمع عمومی_11
یکصد و بیست و چهارمین جلسه مجمع عمومی_8