روز یکشنبه 1397/6/11 نشست «آینده دامپزشکی در ایران» با سخنرانی آقایان دکتر محمدرضا مخبر دزفولی و دکتر عباسعلی مطلبی در فرهنگستان علوم برگزار شد. آقای دکتر مخبر دزفولی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و عضو پیوسته فرهنگستان علوم در ابتدای سخنانش ضمن اشاره به وضع رو به رشد تولید علم در کشور و بیان مقایسه ای از وضع کمی و کیفی مستندات علمی ایران با برخی کشورهای منطقه، نمودارهایی از تعداد مستندات علمی حوزه دامپزشکی و رتبه جهانی تعداد مستندات حوزه دامپزشکی در ایران در مقایسه با برخی کشورهای منطقه از سال 2010 تا 2017 ارائه کرد.

آقای دکتر محمدرضا مخبر دزفولی در ادامه با تصریح بر این نکته که دامپزشکی در حال تحول است، تغییرات جمعیتی، تغییرات زیست محیطی، تغییرات اقتصادی، پیشرفت های تکنولوژی و افزایش بیماری ها را از عوامل مؤثر در تحول دامپزشکی قلمداد کرد. ایشان درخصوص عوامل تأثیرگذار اظهار داشت: تا سال ۲۰۵۰ میلادی جمعیت جهان بیش از ۹میلیارد می شود و جابجایی جمعیت و نسبت جمعیت شهری به روستایی را نمی توان کنترل کرد. ایشان ادامه داد که بیوتروریسم یک عامل مهم در آینده زیست بوم جهانی است. دکتر مخبر دزفولی در زمینه تغییرات زیست محیطی، بحران آب، از بین رفتن مراتع، کوچک شدن جنگل ها، خشکسالی و تغییرات آب و هوایی را در تشدید بیماری ها مهم دانست و در زمینه تغییرات اقتصادی به افزایش فاصله طبقاتی ببین اقشار جامعه اشاره کرد. استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران استفاده از ابزار و تکنیک های جدید در پیشگیری-تشخیص و درمان. مثل چاپگرهای سه بعدی – لاپاراسکوپی و سلول درمانی را از دیگر عوامل مؤثر بر تحول دامپزشکی دانست و در زمینه افزایش بیماری ها اظهار داشت: از 1407 عامل بیماری زا برای انسان، 816 نوع آن (58%) بیماری مشترک انسان و دام است که از این تعداد، 177 عامل در تعریف بیماری ها نوپدید و بازپدید قرار میگیرد. و از این 177 عدد تعداد 130 عدد (73%) در تعریف بیماری های مشترک انسان و دام می باشد.

دکتر محمدرضا مخبر دزفولی در ادامه صحبت های خود، به نقش دامپزشکان و کلیه افرادی که به نحوی با علوم مربوط به دامپزشکی فعالیت دارند، اشاره کرد و آنان را رابطی منحصر به فرد بین جامعه و حیوانات دانست و با توجه دادن به بهداشت حیوانات و رفاه آنها، گفت: دامپزشکان بخشی حیاتی از بهداشت عمومی و یک تامین کننده اساسی مراقبت های بهداشتی برای جامعه به صورت محلی، ملی و بین المللی هستند. عضو پیوسته فرهنگستان علوم همچنین دامپزشکی را حرفه ای ویژه در زمینه طب مقایسه ای معرفی کرد و اظهار داشت دامپزشکان تنها حرفه در گروه پزشکی هستند که برای طب مقایسه ای تربیت می شوند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: در کشورهای پیشرفته چندین گروه مشغول پژوهش در زمینه آینده دامپزشکی هستند و ضرورت دارد برای ارتباط ملی خودمان با مسائل فرا ملی، تعاریف جدیدی پیدا کنیم. ایشان تأکید کرد: بیماری های خطرناکی مثل جنون گاوی و آنفلوآنزای پرندگان، پیشگیری و کنترل بیماری های مشترک بین انسان و دام، دستکاری های ژنتیک و پیدایش گونه های جدید حیوانی بر اثر این دستکاری ها، بحث جهانی شدن و استفاده از حسگرها و روش های رباتیک در درمان از راه دور، لزوم توجه جدی به آینده دامپزشکی را ایجاب می کند.

فلسفه، توسعه و روشنفکری
IMAGE گفتگو با دکتر سیدمصطفی محقق داماد