فرا رسیدن هفته دفاع مقدس را گرامی می داریم

به همت شاخه شیمی گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم سمینار «افق­ های آینده مهندسی شیمی» روز دوشنبه 4 تیرماه 1397 در تالار اجتماعات فرهنگستان علوم برگزار شد. در این مراسم، ابتدا آقای دکتر جعفر توفیقی رئیس شاخه مهندسی شیمی فرهنگستان علوم، ضمن خوشامدگویی به حاضران، وظیفه فرهنگستان را گشودن راهی به آینده و تحلیل روندها برشمرد و تأکید کرد برگزاری چنین سمیناری که به صورت دوره­ای برگزار می­شود، رویکردی آینده ­نگرانه در مهندسی شیمی خواهد داشت.

پس از آن آقای دکتر ابراهیم واشقانی فراهانی استاد دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه تربیت مدرس و همکار مدعو شاخه مهندسی شیمی فرهنگستان علوم سخنرانی خود را تحت عنوان «مهندسی شیمی سبز» ایراد کرد.

به نظر ایشان با توسعه صنعتی، استانداردهای زندگی افزایش چشمگیری یافته است. صنعتی ­شدن باعث افزایش جمعیت و آلوده ­شدن محیط­ زیست و باعث گرم­ شدن زمین و تغییرات آب و هوایی به علت مصرف سریع انرژی­ های فسیلی شده است و اگرچه تولید محصولات شیمیایی، نیازهای زندگی روزمره را برطرف می­ کند اما مقدار قابل توجهی از منابع را مصرف می­ کند. بنابراین، توجه به شیمی سبز حائز اهمیت است. ایشان ادامه داد: شیمی سبز عبارت است از طراحی محصولات و فرآیندهای شیمیایی که استفاده یا تولید محصولات، حداقل پسماند و سم را داشته باشد. در این راستا باید بهره ­وری انرژی افزایش یابد و از مواد اولیه تجدیدپذیر استفاده شود. ایشان اصول دوازده­گانه شیمی سبز را تعریف کرد و هدف از شیمی سبز را طراحی و تولید محصولات و فرآیندهای شیمیایی با حداقل هزینه و برای دستیابی به بالاترین تراز پیشگیری از آلودگی توصیف کرد. به عقیده سخنران، از آنجا که انتشار گاز دی­ اکسید کربن به سرعت در حال افزایش است، باید از انرژی خورشیدی تحت عنوان منبع پاک استفاده کرد و باید برای سولفور زدایی نفت با استفاده از مواد یونی تلاش کرد. آقای دکتر واشقانی فراهانی در پایان سخنانش مراحل ده­گانه برای استفاده از حلال­ های سبز را برشمرد و گفت: در این مراحل باید هزینه­ ها کاهش و کیفیت محصولات افزایش یابد.

فلسفه، توسعه و روشنفکری
IMAGE گفتگو با دکتر سیدمصطفی محقق داماد