به همت شاخه شیمی گروه علوم پایه فرهنگستان علوم، همایش نیم روزه «شیمی و چالش­ های روز کشور» در تاریخ 20 اردیبهشت­ ماه 1397 در تالار اجتماعات فرهنگستان علوم برگزار شد. ابتدا آقای دکتر مجتبی شمسی ­پور رئیس شاخه شیمی گروه علوم پایه فرهنگستان علوم، ضمن خیر مقدم گویی به حاضران، آماری  از رتبه شیمی ایران در جهان ارائه کرد. پس از آن استادان پیرامون موضوع جلسه به سخنرانی پرداختند.

آقای دکتر ناصر پارسا تحت عنوان «پیشگیری از سرطان» سخنرانی کرد. به نظر ایشان مبنای درمان­ های جدید سرطان در شیمی و علوم پایه است. ایشان آماری را از تعداد و انواع سرطان در ایران ارائه کرد و 12 عاملی را که باعث ایجاد سرطان می شود برشمرد. به عنوان مثال، دخانیات، مشروبات الکلی، تغذیه نامناسب به خصوص مصرف بیش از حد گوشت قرمز، اشعه ماوراء بنفش، محصولات نفتی مانند بنزین و مشتقات آن، از عوامل سرطانزا هستند. دفع خون از بدن، خال هایی که تغییر رنگ می­ دهند، گرفتگی صدا اگر بیش از یک هفته طول بکشد، تعریق شدید در صبح اگر زیر پیراهن خیس عرق شود، از عوامل هشدار دهنده برای سرطان هستند. جراحی، شیمی درمانی و پرتو درمانی، روش های مبارزه با سرطان هستند. متاسفانه هر چه فقر و سوء تغذیه بیشتر باشد میزان سرطان بیشتر است زیرا ویتامین­ ها و املاح معدنی برای فعل و انفعال سلول لازم است. پیشگیری مقدم بر درمان است. 400 مرکز غربالگری در ایران در حال ساخت و تجهیز است که در 5 تا 10 سال آینده به ما کمک می­ کند که به تشخیص زود رس بیماری ها و درمان کامل آنها نائل شویم.

آقای دکتر امیرحسین محوی تحت عنوان «نگاهی به توافقنامه پاریس در انتشار گاز کربنیک» سخنرانی کرد. به نظر ایشان توافقنامه­ ها مربوط به مشکلاتی است که کشورهای بزرگ ایجاد کرده ­اند و حالا می خواهند به کمک کشورهایی که در پیدایش این مشکلات اصلا دخالتی نداشته­ اند، آنها را حل کنند. گاز کربنیک و متان باعث پدیده گلخانه ­ای و گرمایشی و آب شدن­ یخ­ ها و بالا آمدن سطح آب اقیانوس ­ها شده ­اند. ایجاد گاز کربنیک به علت مصرف سوخ ت­های فسیلی مثل نفت و گاز است. وقتی می­ خواهند ما را به کاهش گاز گلخانه ­ای و کاهش مصرف سوخت ­های فسیلی متعهد کنند معنای آن کاهش استخراج نفت و توقف کامل فروش نفت و گاز است. این مسئله برای کشورهایی که مبنای اقتصادشان فروش نفت است باعث ورشکستگی می­ شود. ما را تشویق می­ کنند که به دنبال انرژی باد و خورشید برویم یعنی تکنولوژی آن را از همان کشورهای پیشرفته وارد کنیم و متحمل هزینه زیاد شویم. توافقنامه پاریس تحت تاثیر سند 2030 که در مورد تعلیم و تربیت و تغییرات اقلیم بود مطرح شده است. ما توان اقتصادی و اقلیمی برای تایید و تصویب این توافقنامه را نداریم.

آقای دکتر پیمان صالحی سخنان خود را تحت عنوان «فیتو شیمی، گیاهان دارویی و سلامت جامعه» با این پرسش آغاز کرد که چطور می­توانیم در آموزش عالی به نیازهای کشورمان پاسخ دهیم. به نظر ایشان باید روی سلامت جامعه هدفگذاری شود. ما سند ملی گیاهان دارویی را داریم. از تقسیمات سیزده ­گانه آب و هوایی در جهان 11 مورد آن را در ایران داریم. پس تنوع گیاهان در ایران بسیار زیاد و به اندازه کل اروپاست. همه دنیا دوست دارند در مورد گیاهان دارویی با ما همکاری کنند. در ایران شبکه ملی پژوهش و فناوری گیاهان دارویی در سال 1381 به وجود آمد. در ریاست جمهوری ستاد گیاهان دارویی ایجاد شد. صنایع گیاهان دارویی ما با دانشگاه ­هایمان رشد کردند. داروهای طب سنتی ما در حال افزایش است و در حال حاضر 331 تولید کننده فرآورده­ های طبیعی داریم که باریج اسانس بزرگ­ترین آنهاست. فیتو شیمی شامل استخراج، جداسازی، خالص سازی و غیره است و نقش مؤثری در آنالیز داروها، کنترل کیفی مواد غذایی، تعیین درصد خلوص مواد، تعیین درصد افزودنی مجاز، تعیین درصد ترکیبات مضر مانند نیترات گیاهان که عامل سرطان زا است، و تشخیص مواد تقلبی در غذا را دارد.

در پایان همایش، جلسه پرسش و پاسخ میان حاضران و سخنرانان برگزار شد.

تهیه و تنظیم: بردیا برهان مهر

فلسفه، توسعه و روشنفکری
IMAGE گفتگو با دکتر سیدمصطفی محقق داماد
الهیات محیط زیست