جلسه سخنرانی با عنوان «زهرابه ­های قارچی: اهمیت و نقش آنها در بهداشت عمومی کشاورزی» توسط آقای دکتر مهدی رزاقی ابیانه در تاریخ 19 اردیبهشت 1397 در سالن کنفرانس فرهنگستان علوم برگزار شد. در این جلسه که به همت شاخه گیاه­ پزشکی گروه علوم کشاورزی تشکیل شد، ابتدا آقای دکتر عباس شریفی تهرانی رئیس گروه علوم کشاورزی فرهنگستان به استادان و حاضران در جلسه خوش ­آمد گفت. پس از آن آقای دکتر کرامت­ ا... ایزدپناه رئیس شاخه گیاه­پزشکی و دبیر جلسه در مورد ضرورت و اهمیت موضوع جلسه مطالبی را بیان کرد. سپس آقای دکتر مهدی رزاقی ابیانه پیرامون موضوع به سخنرانی پرداخت. ایشان در مورد زهرابه­ ها یا همان سموم قارچی که بسیاری از غلات و مواد کشاورزی را آلوده می­ کنند مطالبی را بیان کرد. این سموم پس از تغذیه حیوان از محصولات کشاورزی به کبد و کلیه حمله می­ کنند. آفلاتوکسین به فرآورده­ های حیوان مانند شیر منتقل می ­شود و تا دمای 300 درجه سانتیگراد مقاومت می­ کند و به صورت تومور و کانسر در حیوان مشاهده می­ شود. ایشان انواع آفلاتوکسین را تقسیم ­بندی کرده، تاریخچه آن را بیان کرد و میزان خسارات اقتصادی ناشی از این سم را در برخی مناطق برشمرد. همچنین در مورد قارچ آسپرژیلوس فلیووس (aspergillus flavud) که حامل افلاتوکسین هستند و نیز در مورد اکولوژی، دسته­ بندی و نحوه شناسایی آنها صحبت کرد. بعضی از روش ­های مقابله با زهرابه مانند استفاده از آمونیاک، روش ژنتیک برای مقاوم کردن ذرت در برابر سم، روش sorting به وسیله دستگاه­ هایی برای جدا کردن پسته­ های آلوده، تهیه اسانس و عصاره از گیاه برای مهار رشد قارچ و استفاده از قارچ­ های غیر مولد سم و پخش آنها بر روی محصولات کشاورزی برای جلوگیری از تولید سم را نام برد. به نظر ایشان بدون تردید زهرابه­ های قارچی وارد زنجیره غذایی دامی و شیر می­ شوند و سرطان زا هستند. ایشان اظهار امیدواری کرد که اهمیت زهرابه­ ها مورد توجه فرهنگستان علوم قرار گیرد و راهکارهای مناسبی برای جلوگیری از تولید و ورود آنها به زنجیره غذایی در نظر گرفته شود.

پس از آن خانم دکتر میرابوالفتحی محقق مؤسسه تحقیقات گیاه ­پزشکی کشور سابقه مایکوتوکسین ­ها یا زهرابه­ های قارچی را بیان کرد. در مورد کشف آفلاتوکسین صحبت کرد. این سم تعداد زیادی از طیور و ماهی­ ها را به واسطه وجود بادام زمینی آلوده در زنجیره غذایی از بین برد. آماری در مورد خسارت ناشی از از بین رفتن دام­ های اهلی ارائه کرد. این سم ­ها باعث سرطانزایی و ناقص ­الخلقه ­زایی می­ شوند. از بین بردن آنها به طور کامل ممکن نیست اما می­ توانیم با استفاده از روش­ های کنترل، از افزایش آنها جلوگیری کنیم. در پایان جلسه، پرسش و پاسخ میان حاضران و سخنرانان برگزار شد.

IMAGE گفتگوی ایسنا با دکتر امین علیزاده
یک عمر در خدمت آبادانی کشور