آقای دکتر رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم در افتتاحیه همایش گرامیداشت روز جهانی آینده، ضمن تشکر از آقای دکتر اسحقا جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری و رئیس هیئت امنای فرهنگستان ها بابت تشریف فرمایی در فرهنگستان و حضور در جمع دانشمندان و نخبگان و نیز تشکر از آقای دکتر منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، در ابتدای سخنان خود در مورد فرهنگستان علوم و سختار آن و نیز مرکز مطالعات علم و فناوری فرهنگستان علوم که بانی این همایش است توضیحاتی بیان کرد. دکتر داوری اردکانی در ادامه سخنانی با موضوع آینده ایراد کرد و بر ساختن آینده و تدوین برنامه توسعه هماهنگ تأکید نمود و گفت: در صورتی که آینده را نسازیم، اکنون را تکرار می‌کنیم.

دکتر رضا داوری اردکانی در همایش روز جهانی آینده که با عنوان "ضرورت آینده‌نگری در مواجهه با چالش‌ها: برنامه ششم توسعه" در فرهنگستان علوم برگزار شد، با بیان اینکه در گذشته آینده‌نگری نداشتیم، افزود: جهان قدیم جهان تحول نبوده و این در حالی است که آینده‌نگری ضرورت جهان در حال تحول کنونی است. وی با طرح این پرسش‌ که آینده چیست و کجاست؟ اظهار کرد: در قدیم موضوع "آینده" مانند امروز مطرح نبود؛ اما جهان جدید جهان متحول شونده است از این رو آینده نگری ضرورت این جهان است. رئیس فرهنگستان علوم ادامه داد: به عنوان مثال ، 40 سال آینده به معنای فیزیکی و نجومی آینده است اما ممکن است هیچ تحولی در آن صورت نگیرد. دو کشور کره شمالی و جنوبی در چهل سال پیش تجزیه شدند. از نظر زمانی گرچه هر دو یک زمان را طی کردنده‌اند اما دو کره با هم قابل مقایسه نیستند.

رئیس فرهنگستان علوم، اکنون را حاصل ادغام گذشته و آینده دانست و افزود: ما آینده خودمانیم و در حقیقت آینده، آینده ماست. اگر آن را بسازیم آینده داریم، در غیر این صورت اکنون را تکرار می‌کنیم.

داوری اردکانی با بیان اینکه مساله "آینده" مساله "آسان و دشواری" است، گفت: از 70 سال پیش تاکنون به فکر منابع کشور نبودیم و از زمانی که به فکر آن افتادیم با دقت پیش نرفتیم چراکه آینده نگری نداشتیم.

وی اضافه کرد: در زمینه آینده نگری مقالات و گزارش‌های قابل تاملی چاپ شده است، اما مساله مهم به کار بردن آنها است.

رییس فرهنگستان علوم با بیان اینکه مراد از آینده، آینده کشور نیز هست، نفش سیاست در ساختن آینده را مهم برشمرد و اظهار کرد: سیاست می‌تواند برنامه ساز آینده باشد و در این مسیر بهترین راه‌ها را باید تشخیص دهیم. سیاست در آینده نقشی مهم دارد چون مساله آینده یک کشور و ملت مطرح است.

استاد فلسفه دانشگاه تهران لازمه تأمین آینده را اقدامات هماهانگ دانست و با تاکید بر اینکه واژه پایدار در ترکیب "توسعه پایدار" ترجمه خوبی نیست، خاطر نشان کرد: بنابراین توسعه پایدار باید توسعه هماهنگ و دارای تناسب باشد؛ اورگانیسمی که دارای دست کوتاه، پای بلند و سر کوچک باشد، دارای تناسب نبوده و غیرقابل قبول است.

رئیس فرهنگستان علوم زمان شروع برنامه توسعه در کشور را سال 1325 و در دولت قوام‌السلطنه عنوان کرد و افزود: تاکنون در هیچ زمانی برنامه هماهنگ توسعه کشور نداشته‌ایم.

دکتر داوری اردکانی در پایان اظهار داشت که با توجه به ملاحظات پیش رو و موضوع مهم آینده، 4 سال است که فرهنگستان علوم در روز جهانی آینده این مراسم را برگزار می کند و این همایش نیز با نگاه به برنامه ششم توسعه برنامه ریزی شده است و در ادامه همکارانم بحث های خوبی پیرامون موضوعات مهم کشور و آینده کشور بیان خواهند کرد.

رئیس فرهنگستان علوم در پایان بار دیگر از تشریف فرمایی آقای دکتر اسحاق جهانگیری، آقای دکتر منصور غلامی و استادان و صاحبنظران حاضر در نشست تشکر کرد.

IMAGE گفتگو با دکتر سیدمصطفی محقق داماد
الهیات محیط زیست