سمینار شاخه زیست شناسی گروه علوم پایه فرهنگستان علوم تحت عنوان « پژوهش در زیست شناسی» روز پنجشنبه، 5 بهمن 1396، در سالن کنفرانس فرهنگستان علوم با حضور آقای دکتر یوسف ثبوتی رئیس گروه علوم پایه فرهنگستان و چند تن از استادان و اعضای هیأت علمی رشته زیست شناسی برگزار شد. در آغاز آقای دکتر سیدمهدی سیدی در مقام دبیر سمینار ضمن خوشام گویی به حاضران، سخنرانان را معرفی کرد. پس از آن سه تن از استادان به ایراد سخن پرداختند. آقای دکتر حسن ابراهیم­زاده عضو پیوسته و رئیس شاخه زیست شناسی فرهنگستان علوم سخنان خود را تحت عنوان «تاریخچه پژوهش در زیست شناسی ایران» بیان کرد. ایشان دوره ­های مختلف زیست شناسی در ایران را شرح داد و سابقه فعالیت­ های پزشکی در جندی شاپور در زمینه تعلیم دانشجویان تا تأسیس بیمارستان در این مرکز برای شفای بیماران را توضیح داد. سپس فعالیت­ های مدرسه دارالفنون را که به همت امیرکبیر بنا شده بود بیان کرد. ایشان افزود که در آن دوره معلمان و استادان خارجی به این مدرسه آمدند و به تدریس پزشکی، دامپزشکی و علم معدن پرداختند تا در نهایت پس از تجمیع چند مدرسه و دانشسرای عالی در سال 1313 دانشگاه تهران تأسیس شد.

آقای دکتر وحید نیکنام سخنران دوم سمینار بود که تحت عنوان «تولیدات علمی زیست شناسی» سخنرانی ایراد کرد. ایشان ابتدا نحوه ارزیابی مقاله علمی را بیان نمود و پس از آن تعدادی از مجلات معتبر در ایران را معرفی کرد. ایشان همچنین آماری از جایگاه کمی و کیفی  مقالات زیست شناسی ایران در میان کشورهای جهان ارائه کرد. به نظر ایشان عوامل تأثیرگذار بر افزایش کمی و کیفی مقالات، سیاستگذاری و برنامه ریزی، بودجه دولتی و بخش خصوصی و همکاری تیمی هستند.

آقای دکتر سیدمهدی سیدی نیز تحت عنوان«پژوهش زیست شناسی در آینده» سخنرانی کرد. ایشان ضمن برشمردن ویژگی های پژوهش به اهمیت ترکیب علوم مهندسی و شیمی بر پایه زیست شناسی در جهان اشاره کرد و در ادامه آماری از تعداد فارغ­ التحصیلان زیست شناسی در آمریکا، تعداد پتنت ­ها در چین، ژاپن، کره و فرانسه ارائه نمود. ایشان در پایان چند پرسش مطرح کرد. چه کسی مراکز مختلف زیست شناسی در ایران را پیوند می ­دهد؟ کدام بخش از زیست شناسی ما در اولویت است؟ چه کسی این اولویت را تعیین می­ کند؟

پس از سخنرانی ها، بحث و پرسش و پاسخ در مورد چالش­های پژوهش در حوزه­های مختلف زیست شناسی ادامه یافت. در پایان هم آقای دکتر ثبوتی نکاتی را خطاب به حاضران بیان کرد. ایشان تصریح کرد که اگر قرار باشد اولویتی برای زیست شناسی در کشور تعیین شود، همین گروه شما این کار را بکند و بعد  از آن تصمیم سازان پیگیر کارها خواهند شد. خودتان سعی کنید طی یک سال آینده اولویت های زیست شناسی در کشور را تعیین کنید.

IMAGE گفتگو با دکتر سیدمصطفی محقق داماد
الهیات محیط زیست