آقای دکتر جمشید درویش عضو وابسته گروه علوم پایه فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، استاد زیست شناسی دانشگاه فردوسی مشهد و رئیس اسبق دانشگاه بیرجند روز چهارشنبه 24 آبان 1396 بر اثر عارضه قلبی دار فانی را وداع گفت. فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران ضایعه درگذشت این استاد برجسته زیست شناسی کشور را به اعضای فرهنگستان، جامعه علمی و دانشگاهی کشور بخصوص همکاران و شاگردانشان در دانشگاه های فردوسی مشهد و بیرجند و به خانواده محترم مرحوم آقای دکتر جمشید درویش تسلیت می گوید و از درگاه باریتعالی برای آن استاد فقید رحمت و غفران الهی مسألت دارد.

آقای دکتر جمشید درویش در سال 1330 در بیرجند به دنیا آمد. در سال 1353 مدرک کارشناسی علوم طبیعی را از دانشگاه تبریز دریافت کرد و عازم فرانسه شد و در سال های 1355 و 1358 به ترتیب به اخذ درجه کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی بیوسیستماتیک جانوری نائل آمد.

شادروان دکتر جمشید درویش در سال 1357  استادیار دانشگاه تبریز شد و در سال  1372 به مرتبه دانشیاری و در سال 1380 به مرتبه استادی دانشگاه فردوسی مشهد نائل آمد.

استاد فقید آقای دکتر درویش از سال 1388 به عنوان همکار مدعو و از سال 1390 به عنوان عضو وابسته شاخه زیست شناسی، با فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران همکاری داشت.

از مرحوم آقای دکتر جمشید درویش بیش از صد مقاله در نشریات معتبر بین المللی و داخلی به چاپ رسیده و بیش از 40 مقاله در کنفرانس های بین المللی و داخلی ارائه شده است. اایشان مؤلف 4 عنوان کتاب و مترجم 5 عنوان کتاب دیگر بود. همچنین از ایشان سه اختراع به ثبت رسیده است. دکتر درویش بیش از 60 طرح پژوهشی نیز اجرا نموده است.

شادروان آقای دکتر درویش در سال 1387 به عنوان استاد نمونه کشور انتخاب شد. ایشان مؤسس مرکز پژوهشی جانورشناسی دانشگاه فردوسی مشهد بود و از سال 1392 تاکنون ریاست آن را به عهده داشت.

مدیریت گروه زیست شناسی دانشگاه تبریز (1359-1363) / ریاست دانشگاه بیرجند (1363-1366) / موسس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند و معاونت آموزشی آن از 1364 تا 1370 / مدیریت گروه زیست شناسی دانشگاه فردوسی مشهد (1368-1370) / معاونت آموزشی، پژوهشی و دانشجویی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد (1370-1374) / معاونت پژوهشی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد (1376-1380) / مدیریت پژوهشی دانشگاه فردوسی مشهد (1381-1383) / مدیریت گروه پژوهشی جونده شناسی دانشگاه فردوسی مشهد از 1383 / موسس و ریاست مرکز پژوهشی جانور شناسی کاربردی دانشگاه فردوسی مشهد از 1392 / عضو دایمی انجمن پستاندارشناسان آمریکا از 1980 / عضویت وابسته در فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران / عضویت در انجمن سیستماتیک فرانسه / و عضویت در انجمن زیست شناسی ایران، از جمله سوابق کاری و مدیریتی استاد فقید دکتر جمشید درویش بود.

تأسیس مرکز پرورش حیوانات آزمایشگاهی دانشگاه تبریز / مسئولیت هسته زیست شناسی جهاد دانشگاهی دانشگاه تبریز (1359-1363) / نماینده هسته زیست شناسی در کمیته برنامه ریزی زیست شناسی ستاد انقلاب فرهنگی / مؤسس شعبه مرکز تحقیقات کویری دانشگاه تهران در بیرجند و تقبل مسئولیت آن / مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند / مؤسس مرکز لرزه نگاری سه مولفه برای شهر زلزله خیز بیرجند / همکاری در تأسیس دانشکده پزشکی بیرجند با همکاری دانشگاه فردوسی مشهد / ایجاد  دوره کارشناسی ارشد بیوسیستماتیک جانوری در دانشگاه فردوسی مشهد (1374) / ایجاد دوره دکتری بیوسیستماتیک جانوری در دانشگاه های تهران و فردوسی مشهد و پذیرش دانشجو در این رشته (1388) / ایجاد مرکز پژوهشی جانورشناسی کاربردی در سال 1392 با موفقت وزارت علوم تحقیقات و فناوری / تشکیل 3 نشست علمی مشترک با همکاری استادان موزه تاریخ طبیعی پاریس و مرکز پژوهشی جانور شناسی کاربردی دانشگاه فردوسی مشهد از سال های 1388 / و استاد راهنمای مشترک دو تن از دانشجویان دکتری دانشگاه مونپلیه فرانسه و یک دانشجوی دکتری دانشگاه گنت بلژیک که  اکنون فارغ التحصیل شده اند، از جمله خدمات دیگر شادروان دکتر جمشید درویش به جامعه علمی و دانشگاهی کشور بود.

از اختراعات این استاد فقید می توان:

• طراحی سامانه نیمه اتوماتیک تشخیص مشخصات کروموزوم ها در گونه های مختلف جانوری و گیاهی و مرتب سازی آنها (با همکاری دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد)
  • ساخت شمع دودزا برای مبارزه با موش های مضر (با همکاری گروه شیمی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد)
  • ساخت دستگاه مطالعه کلنی موش ها در بررسی های میدانی (با همکاری دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد)

را نام برد.

IMAGE گفتگو با دکتر محمد شاهدی