جان باختن تعدادی از هموطنان عزیزمان را در وقوع زلزله غرب کشور تسلیت عرض می کنیم. برای آسیب دیدگان شفای عاجل و برای جانباختگان رحمت و مغفرت الهی مسألت داریم

روز پنجشنبه 11 آبان­ 1396 به همت گروه علوم دامپزشکی فرهنگستان «سمینار یک روزه آموزش دامپزشکی» در تالار اجتماعات فرهنگستان علوم برگزار شد. در این مراسم که با خوش آمدگویی آقای دکتر محمدقلی نادعلیان رئیس گروه علوم دامپزشکی فرهنگستان علوم آغاز شد، 5 تن از استادان سخنانی به شرح زیر ارائه کردند.

آقای دکتر شهاب الدین صافی استاد دانشکده علوم تخصصی دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی  واحد علوم و تحقیقات سخنرانی خود را تحت عنوان «آموزش دامپزشکی- چالش­ ها و فرصت­ ها» ایراد کرد. ایشان اظهار داشت که آموزش دامپزشکی در مقایسه با پزشکی و سایر رشته­ ها مغفول مانده و به آن توجهی نشده است. دکتر صافی در ادامه دیدگاه نشریه تایم در سال 2006 را برای تعیین صفات دانش­ آموخته شایسته در قرن 21 بیان کرد و گفت چنین دانش­ آموخته ­ای باید قدرت تفکر تجریدی، قدرت کار گروهی، تمییز دادن اطلاعات خوب از بد و تفکر انتقادی را داشته باشد و نسبت به مسائل جهانی و محیط زیست حساس باشد. به نظر سخنران اگر دانش آموخته ما از نیازهای صنف دامپزشکی و میراث فرهنگی خود بی اطلاع باشد باید شیوه آموزشی ما تغییر کند. ایشان همچنین اظهار داشت که علوم بالینی باید با علوم پایه دامپزشکی مرتبط باشد. آقای دکتر صافی در پایان، تشکیل یک کارگروه برای پیگیری شیوه ­های آموزشی مدرن دامپزشکی در نقاط پیشرفته جهان را پیشنهاد کرد.

آقای دکتر کامران شریفی استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد سخنانش را تحت عنوان «بازبینی برنامه آموزش دامپزشکی- تعیین اولویت ­ها و مقتضیات اجرایی» بیان کرد. به نظر ایشان باید نقش دامپزشک را در بازار کار، اقتصاد و تولید ناخالص ملی در نظر گرفت و هدف اصلی باید موفقیت حرفه ­ای دامپزشکان باشد. ایشان اظهار داشت که دامپزشکی با ارائه خدمات مختلف، از کوچ اجباری و ازدیاد حاشیه­ نشینی جلوگیری می­ کند و باید افرادی تربیت شوند که به عنوان مثال، قدرت رهبری لازم را در توسعه پرورش گاو شیری و افزایش میانگین تولید شیر داشته باشند.

آقای دکتر مصطفی پیغمبری استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران سخنان خود را تحت عنوان «برنامه آموزشی جدید دکتری عمومی دامپزشکی دانشگاه تهران» بیان کرد و پس از تعریف دامپزشکی، مشاغل قابل احراز برای دامپزشکان را نام برد. سپس چالش های حرفه و آموزش دامپزشکی را بیان کرد و برنامه آموزشی دانشکده­های دامپزشکی شهر وین را توضیح داد. به نظر ایشان برنامه 6 ساله آموزش دامپزشکی می ­تواند در سال­ های اول همراه با آموزش علوم پایه این رشته باشد و در سال های بعد مطابق اصول مصوب جهانی در دانشگاه­ های پیشرفته و منطبق با شرایط بومی و اقلیمی خودمان به آموزش امور بالینی بپردازد. آقای دکتر پیغمبری در انتها، برنامه جدید دکتری عمومی دامپزشکی دانشگاه تهران را شرح داد.

آقای دکتر مهدی محبی فانی استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز سخنرانی خود را تحت عنوان «تجربیات دانشگاه شیراز در بازنگری برنامه درسی دکتری عمومی دامپزشکی» ایراد کرد و بازنگری برنامه درسی آموزش دامپزشکی در سال 1385 را شرح داد و کاهش تعداد درس ­ها، افزایش­ واحدهای کارورزی و برگزاری دو دوره آزمون جامع در علوم پایه و پیش درمانگاهی را به عنوان برخی ویژگی های این برنامه عنوان کرد و افزود این برنامه هم اکنون در دست بازنگری است و هدف از آن پیدا کردن نقاط قوت و ضعف برنامه از طریق ارائه پرسشنامه و درخواست نظر متخصصان است. به نظر سخنران، دانش­ آموخته باید اهداف اقتصادی و اجتماعی پرورش حیوانات را تشخیص دهد و در این راستا گام بردارد.

آقای دکتر پیمان همتی از مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی سخنان خود را تحت عنوان «معرفی مدل­ های آموزش پزشکی در 250 سال گذشته و شواهد اثربخشی مدل ­های جدید» ارائه کرد. به نظر ایشان جهت پزشکی امروز ما غلط است چراکه به جای اینکه از علائم به بیماری پی ببریم، از بیماری  به علت رجوع می­کنیم. در طب بالینی باید اصطلاحات عامیانه بیمار را به اصطلاحات پزشکی تبدیل کنیم تا حال بیمار را بفهمیم. باید به اخلاق پزشکی توجه کنیم: نباید به بیمار به چشم کالای پر سود بنگریم. با توجه به اینکه علائم بیماری می تواند خیلی متعدد باشد، بهتر است آنها را به چند علامت اصلی تقسیم کنیم تا به تشخیص بیماری نائل آییم.

پس از پایان سخنرانی ها، یک جلسه میزگرد به ریاست آقای دکتر حسن تاج­ ­بخش عضو پیوسته گروه علوم دامپزشکی فرهنگستان علوم برگزار شد. در این جلسه حاضران به بحث و تبادل نظر پیرامون موضوعات مطرح شده در سخنرانی ها پرداختند. در این جلسه حاضران به بحث و تبادل نظر پیرامون موضوعات مطرح ­شده در سخنرانی­ ها پرداختند. همچنین تأکید شد که دانشکده ­ها در ارتباط با بیماری­ های نشخوارکنندگان کوچک (گوسفند و بز) و اسب، توجه بیشتری داشته باشند تا دانش ­آموختگان در زمینه کاری خود تواناتر شوند.

IMAGE گفتگو با دکتر محمد شاهدی
اهمیت مصرف پروتئین
IMAGE گفتگو با دکتر سید محمد بلورچیان
معجزات سیلیکون در عصر جدید