جان باختن تعدادی از هموطنان عزیزمان را در وقوع زلزله غرب کشور تسلیت عرض می کنیم. برای آسیب دیدگان شفای عاجل و برای جانباختگان رحمت و مغفرت الهی مسألت داریم

روز 26 مهرماه 1396 همایش «زیست­ فناوری کشاورزی: دستاوردها و چالش ­ها» توسط گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم با حضور جمع کثیری از استادان و مسئولان در تالار اجتماعات فرهنگستان برگزار شد. در افتتاحیه این همایش آقایان دکتر حسین نمازی دبیر فرهنگستان علوم، دکتر عباس شریفی ­تهرانی رئیس گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم، دکتر بهمن یزدی­ صمدی رئیس همایش و دکتر منصور امیدی دبیر همایش سخنان کوتاهی ایراد و ضمن خوش­آمدگویی به حاضران، بر اهمیت بیوتکنولوژی و تأثیر آن بر گیاهان تراریخته و اصلاح نباتات تأکید کردند. پس از سخنان افتتاحیه، سخنرانان در زمینه­ های مختلف تحت عنوان کلی همایش به ایراد سخن پرداختند.

آقای دکتر بدرالدین ابراهیم سیدطباطبایی استاد دانشکده مهندسی کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان، تحت عنوان «زیست فناوری-همگام با طبیعت، ضرورت در کشاورزی» سخنرانی کرد. وی اظهار داشت: زندگی زبانی دارد و آن DNA است که خصلت­ های یک موجود زنده را بیان می­ کند. این نوار ژنتیک دارای ساختار و محیطی است که بر آن تأثیر می­کند. انسان­ ها به جای تغییرات تصادفی و موتاسیون در طبیعت، در واقع خودشان از طریق پرتویابی، تغییراتی را ایجاد می­ کنند تا با هیبریداسیون یا تغییر و مخلوط کردن ژن­ ها باعث اصلاح نباتات شوند و موجودات تراریخته به وجود آیند. اگر برخی ایراد بگیرند که چرا باید طبیعت را دستکاری کنیم و ضرورت آن چیست؟ پاسخ این است که هزاران سال است که این تغییرات در طبیعت صورت می­گیرد ولی ما همین­ کار را هدفمند و کنترل­ شده ادامه می­ دهیم.

آقای دکتر محمد­علی ملبولی معاون پژوهشی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک سخنرانی خود را تحت عنوان «زیست­ فناوری کشاورزی و سلامت غذا» ایراد کرد و آفات محصولات غذایی را برشمرد. ایشان اظهار داشت: 70 درصد تغییرات از طریق میوه و سبزی وارد بدن ما می­شود. حتی ماهی­ های سنگین بیش از حد مجاز کادمیوم دارند. بیماری­ های غیر واگیر افزایش چشمگیر داشته است. متأسفانه مردم ما سالیانه 17 میلیون تن محصولات بیش از حد مجاز سمی را مصرف می­ کنند. یکی از راه ­های کاهش مصرف سموم، گیاهان تراریخته است. باید کشاورزی را با سازو­کارهای تشویقی و استفاده از سازمان­ های مردم نهاد به سوی تولید محصولات سالم­تر سوق دهیم.

آقای دکتر بهزاد قره ­یاضی رئیس امور تحقیقات و فناوری سازمان مدیریت و برنامه­ ریزی کشور سخنان خود را تحت عنوان «مهندسی ژنتیک و امنیت غذایی» بیان کرد و 10 چالش بشر برای 30 سال آینده را برشمرد و در ادامه وضعیت تأمین امنیت غذایی در ایران را شرح داد. ایشان تاریخچه بمباران ژنی در کشاورزی و اولین محصولات تراریخته را بیان کرد. ایشان همچنین روش تلن را نام برد که با این روش می­توان پروتئین­ هایی را طراحی کرد که به ردیفی که مایل هستیم بچسبند.

آقای دکتر سیدابوالقاسم محمدی استاد دانشگاه تبریز سخنان خود را تحت عنوان «ژنومیک از آزمایشگاه تا  مزرعه: تولید ژنوتیپ­ های گندم بر محصول متحمل به تنش ­های محیطی» ارائه کرد. ایشان معتقد بود که ما با چالش­ های جدی در تغییر اقلیم و تغییر محیط زندگی روبرو هستیم و آماری را در مورد افزایش محصولات کشاورزی در ازای افزایش جمعیت ارائه کرد. ایشان طی پروژه­ای 12 ساله برای تهیه گندم مرغوب و پر محصول، ژن­هایی را شناسایی کرده که قابل تحمل در سرما و شرایط سخت محیطی بودند. دکتر محمدی مراحل مختلف آزمایش ژنتیک خود را در تهیه گندم مقاوم به زنگ و متحمل به سرما و خشکی بیان کرد.

آقای دکتر حسین آخانی استاد دانشکده زیست­ شناسی دانشگاه تهران سخنرانی خود را تحت عنوان «حفظ زیستی یا زیست ­فناوری- اولویت امروز ایران چیست؟» ایراد کرد و به چالش­های جدی زیست­ محیطی و کشاورزی از جمله: ازدیاد مصرف آب، از دست­دادن 50 درصد از جنگل­هایمان، کمبود مراتع برای دام­ ها، کنترل نداشتن بر مراتع و ریزگردها، ضررهای محصولات جدید، تهدید اکوسیستم و غیره اشاره کرد. به نظر ایشان باید به ذخایر ژنتیک از گیاهانی چون «گز» که مقاومت بسیاری در سرما و برف دارد و برگ سبز و گل می­دهد و تهیه «جارو» که گیاه چهارکربنی است و نیاز به آب ندارد، توجه بیشتری کنیم.

آقای دکتر سعید حبیبا عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران سخنان خود را تحت عنوان «موانع حمایت از نوآوری­ های زیست­ فناوری» مطرح کرد و بر ضرورت حمایت از مالکیت­ های فکری اعم از ادبی و هنری و مالکیت صنعتی تأکید کرد. ایشان گفت که باید به اسرار تجاری داشته باشیم یعنی هر نوع اطلاعاتی را که ارزش اقتصادی داشته باشند پوشیده نگاه داریم. دکتر حبیبا در ادامه شرایط ثبت اختراع را بیان کرد و همچنین موانع و مشکلات ثبت اختراعات در بیوتکنولوژی را مطرح نمود چرا که بایو با موجود زنده سروکار دارد و موجود زنده قابل ثبت نیست. ایشان درباره رواج زیست ­فناوری هراسی به بهانه حمایت از محیط نیز اشاره کرد.

آقای دکتر منصور امیدی استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران و همکار مدعو گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم سخنرانی خود را تخت عنوان «آینده زیست فناوری و ایمنی زیستی» ایراد کرد. به نظر ایشان در آینده مرزها از بین می­رود و با توجه به جهانی­ شدن علم اگر آینده ­پژوهی نکنیم، در علم نقشی نخواهیم داشت. تغییرات بزرگ اقلیمی و ژنون 8 میلیون ساله انسان باعث می­ شود که با اطمینان به سراغ مهندسی ژنتیک و دستکاری موجودات برویم. دانش مسطح شده است یعنی همگانی است. دیگر با نابغه ­ها سروکار نخواهیم داشت. از آینده انسان و ماشین مخلوط می­ شود. از مرحله ژنوم هم عبور می­کنیم و با خلق مجدد موجود زنده که حاصل ماشین و انسان است رو به رو می­ شویم. برای اینکه ایمنی زیست داشته باشیم باید علاوه بر دانش با قوانین کنترلی و اخلاق پیش برویم. پس از سخنرانی­ ها، استادان در یک جلسه میزگرد دو ساعته درباره موضوعات مطرح­ شده در سخنرانی ها بحث و تبادل نظر کردند.

IMAGE گفتگو با دکتر محمد شاهدی
اهمیت مصرف پروتئین
IMAGE گفتگو با دکتر سید محمد بلورچیان
معجزات سیلیکون در عصر جدید