نامه رئیس فرهنگستان علوم به رؤسای آکادمی های علوم دنیا و تعدادی از مراکز مهم علمی بین­ المللی درخصوص:

تحریم های علمی- تجاری علیه نویسندگان ایرانی

در پی درخواست بسیاری از دانشمندان و پژوهشگران کشور از فرهنگستان علوم و بر اساس مصوبه شورای علمی فرهنگستان، آقای دکتر رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران در نامه­ های جداگانه به رؤسای برخی از سازمان های مهم علمی بین­ المللی نظیر رئیس انجمن آکادمی ها و مجامع علمی آسیا، رئیس مجمع بین آکادمی ها، رئیس آکادمی علوم جهانی و رئیس آکادمی علوم جهان اسلام و رؤسای آکادمی های علوم دنیا و آکادمی هایی که با فرهنگستان علوم تفاهم­نامه همکاری امضا کرده­ اند خواست که در رفع مشکلی که اخیراً برای جامعه علمی و دانشگاهی ایران در زمینه تحریم های علمی-تجاری پیش آمده است، سعی نمایند. این نامه برای رؤسای: آکادمی علوم فرانسه، آکادمی علوم اتریش، آکادمی علوم لئوپولدینا آلمان، انجمن سلطنتی انگلستان، اتحادیه آکادمی علوم و علوم انسانی آلمان، آکادمی علوم چین، آکادمی علوم جمهوری چک، آکادمی علوم جارستان، آکادمی ملی علوم هندوستان، آکادمی علوم ایالات متحده امریکا، مجمع علم ژاپن، آکادمی علوم و تکنولوژی کره، آکادمی علوم لهستان، آکادمی رومانی، آکادمی علوم و هنر صربستان، آکادمی علوم جمهوری تاجیکستان، آکادمی علوم ترکیه، آکادمی علوم و هنر کرواسی، آکادمی علوم روسیه، آکادمی ملی علوم سری­لانکا، شاخه سیبری آکادمی علوم روسیه و ... ارسا شده است. متن نامه رئیس فرهنگستان علوم ایران و تصویر نامه ایشان بدین شرح است:

«باسمه­ تعالی

در آستانه سال تحصیلی جدید و شروع به کار مراکز علمی، آموزشی و دانشگاهی در ایران مایلم نکته ­ای را با جنابعالی در میان بگذارم تا شاید با همکاری آنجناب و سایر اندیشمندان آکادمی های علوم جهان مشکلی که اخیراً برای جامعه علمی و دانشگاهی ایران پیش آمده، مرتفع شود.

چنانکه جنابعالی اطلاع دارید، به گواهی منابع و مراجع بین ­المللی، استادان، پژوهشگران و دانشجویان دانشگاه ها و مراکز علمی ایران­ زمین نوعاً از توان علمی نسبتاً بالایی برخوردار هستند به طوری که در سال های اخیر حاصل تحقیقات و پژوهش های علمی- بنیادی و دانشگاهی آنان به صورت مقالات معتبر علمی در اختیار همه پژوهشگران علاقمند در سرتاسر دنیا بالاخص جهان اسلام قرار گرفته است.

متأسفانه چند صباحی است که بعضی از مجلات و انتشارات علمی به بهانه تحریم، از چاپ مقالات علمی­ ای که نویسندگان و تولیدکنندگان آن ایرانی هستند، امتناع می­ ورزند. چنانکه به عنوان نمونه، پایگاه اطلاعاتی الزویر مستقر در هلند، در 30 آوریل سال جاری، طی یادداشتی به شبکه سردبیران مجلات خود، از تمام سردبیران و داوران آمریکایی خواست تا از پذیرش مقالاتی که نویسنده و یا یکی از نویسندگان آن ایرانی و در استخدام دولت ایران باشد، سر باز زنند.

همانگونه که مستحضرید نشر علم جایگاه آزاد دارد و عدالت ایجاب می­ کند که آثار علمی پژوهشگران ایرانی نیز در نشریات بین­ المللی مورد داوری و نشر قرار گیرد و منعی برای چاپ آنها نباشد. چاپ آثار علمی و دسترسی به منابع علمی حق تمامی پژوهشگران جهان است و ضروری است که کلیه فرهنگستان ها، برای رفع این مشکل و تحقق حق اندیشمندان ایرانی کوشش نمایند.

از آنجا که روابط دوستانه فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران و آکادمی آن کشور می­ تواند در رفع این مشکل اثرگذار باشد، از جنابعالی و اعضای محترم آن فرهنگستان درخواست دارد که برای رفع معضل ناخواسته اندیشمندان ایرانی حتی ­المقدور سعی نمایند. رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران».

سومین دوره تجلیل از پژوهشگران جوان برجسته علوم پایه کشور-منتخب فرهنگستان علوم، اردیبهشت96_2
سخنرانی گروه علوم دامپزشکی (96/06/19)_3
افتتاح کتابخانه جدید فرهنگستان علوم (96/4/22)_3