NRC بیش از یک قرن، به طور مداوم تکامل یافته است تا در حوزه‌های علم، فناوری و نوآوری کانادا در سه زمینه اصلی پیشرفت دانش علمی و فنی، حمایت از نوآوری‌های تجاری، و ارائه راهکارهای سیاسی بر پایه علم برای دولت ، نقش رهبری داشته باشد.

NRC دارای پنج برنامه راهبردی است که برای اجرای هرکدام دو هدف اصلی را دنبال می‌کند:  1- رسیدن به اقتصادی پایدارتر با اهداف کمک به آینده پاک‌تر با کاهش تکیه کانادا بر سوخت‌های فسیلی و تشویق تحقیق و توسعه‌ای که باعث حمایت از محیط زیست می‌شود. 2- حمایت از آینده سالم‌تر با اهداف استفاده و پیشروی در فناوری‌های نوین سلامت برای ایجاد آینده‌ای سالم‌تر و توسعه رویکردهای پایدار، مقرون به صرفه و خلاقانه برای تولید مواد غذایی.

چکیده
مطالعات آینده نگاری یکی از مهم ترین ابزارها و اصول سیاست گذاری برای هر کشوری است. در دنیا، کشورهای مختلفی به عنوان پیشگامان این اقدام وارد عرصه مطالعات آینده نگاری شدند و نتایج حاصل از این مطالعات را در سازمان های مختلفی که سیاست گذاری های این کشورها را تعیین و اجرایی می کرد، پیاده نمودند. در دنیای امروز، مطالعات آینده نگاری می تواند به ایجاد استراتژی هایی کمک کند که جهت علمی و تکنولوژیک کشورها را تعیین می کند. به همین دلیل کشورهایی در زمینه آینده نگاری علم وفناوری پیشرو و پیشگام بودند که توانستند مدل مناسب آینده نگاری را طراحی و اجرایی کنند که با ساز و کارهای بومی هماهنگ باشد. یکی از مهم ترین عواملی که باعث می شود مطالعات آینده نگاری و سیاست گذاری ها در هر کشور با موفقیت رو به رو شود و به بهترین شکل در ابعاد مختلف جامعه متبلور شود، هماهنگی این مطالعات، با ساختار اجتماعی و فرهنگی آن است، که میزان اجرایی شدن این سیاست ها را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار می دهد. لذا لازم است هر کشوری، مطالعات آینده نگاری علم و فناوری را به گونه ای طراحی و اجرا کند که با پذیرش اجتماعی و نیز در سطح بالا همراه باشد، یا به عبارت دیگر، طبق الگویی مناسب جامعه مقصد، بومی سازی شده باشد.

نشست هم اندیشی شورای آینده نگری فرهنگستان علوم در تاریخ 7 شهریور ماه سال جاری با موضوع (بحث و تبادل نظر در زمینه آینده علم و فناوری در ایران) با حضور تعدادی از اساتید، دانشجویان و کارآفرینان در دانشگاه های داخل و خارج از کشور به صورت مجازی به ریاست جناب آقای دکتر مضطرزاده برگزار شد.

در این جلسه اهم مباحث آینده نگری علم و فناوری در ایران مورد بررسی قرار گرفت و در خصوص وضعیت فعلی علم در ایران و تبیین نقشه راه برای تعیین وضعیت علم در آینده ایران بحث و تبادل نظر شد.

در این جلسه شرکت کنندگان پس از بیان دیدگاه ها و نظرات خود به عنوان عضوی از جامعه علمی کشور ایده هایی جهت ترسیم نقشه راه جهت حرکت در راستای بهبود وضعیت علم و فناوری در ایران را بیان نمودند. با توجه به اینکه علم و فناوری و چگونگی وضعیت آن و نیز تغییرات راستای حرکت آن در آینده به عوامل مختلفی بستگی دارد به نظر می رسد استفاده از نظرات افراد با جایگاه های شغلی مختلف و رشته های گوناگون دانشگاهی بتواند بهترین تاثیر را در اجماع نظرات داشته باشد و روشن ترین مسیر ممکن را ترسیم کند و بدین صورت می توان اطمینان بیشتری از صحت اجرای تصمیمات اتخاذ شده در این زمینه داشت.

از جمله مهم ترین مباحث مطرح شده در جلسه به موضوعات زیر می توان اشاره کرد:

Abstract

Iran’s ongoing brain drain crisis is among the most challenging issues of the country, attributed to the compounding effects of multiple factors. As communities and their challenges become more complex, new sets of mixed research tools that critically investigate these issues as whole systems rather than isolated parts are crucial for future decision makings. In light of this, mixed research approaches offer the chance to overcome most of the limitations of individual methods and provide potential solutions to complicated problems that are more in-depth than a single form of research method. In this paper, by drawing on the complementary characteristics of Causal Layered Analysis and Participatory System Dynamics, a mixed approach for investigating the future behaviors of complex socio -economic systems and exploring the effectiveness of various policy interventions over time is proposed. Moreover, Iran’s brain drain case study is presented for further assessment of the proposed approach.

دبیر شورای آینده‌نگری فرهنگستان به منظور معرفی هر چه بهتر اهداف، وظایف و برنامه‌های شورای آینده نگری، نشست‌هایی را در تاریخ‌های ذیل با اعضای شورای گروه‌های مختلف فرهنگستان داشتند. در این جلسات گزارش کاملی از اهداف، شرح وظایف، اقدامات صورت گرفته و اقدامات در دست اجرای دبیرخانه شورای آینده‌نگری ارایه شد.
و همچنین خلاصه‌ای از تحقیقات صورت گرفته در خصوص وضعیت علم و فناوری، مباحث مطرح آینده‌پژوهی و روش‌های مطالعه آن در برخی کشورهای شاخص دنیا و ایران ارایه شد.
و در ادامه موضوعات مهم مد نظر اعضای محترم گروه‌های علمی برای طرح در جلسات شورا ارایه و مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
1- پنج شنبه 17 تیر با اعضای شورای گروه علوم مهندسی
2- پنج شنبه 24 تیر با اعضای شورای گروه علوم پایه